Αυτό που συνέβη σε ένα νυχτερινό κέντρο της Μόσχας ήταν παράξενο. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια λέει πολλά για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Ρωσία.

Στις 20 Δεκεμβρίου, η μπλόγκερ και τηλεπαρουσιάστρια Νάστια Ιβλέγιεβα διοργάνωσε ένα «Σχεδόν γυμνό πάρτι» στο νυχτερινό κέντρο Mutabor της Μόσχας. Στο πάρτι παρευρέθηκαν ελάχιστα… ντυμένοι ποπ σταρ και διασημότητες, συμπεριλαμβανομένου του ρώσου ράπερ Βάσιο, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Νικολάι Βασίλιεφ. Ο ράπερ εμφανίστηκε φορώντας μόνο αθλητικά παπούτσια και μια κάλτσα τοποθετημένη σε… στρατηγικό σημείο.

«Ήταν ένα ιδιωτικό πάρτι, όμως όταν εμφανίστηκαν βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλοι έμαθαν για αυτό. Μέσα σε μια νύχτα, η κάλτσα του Βάσιο έγινε η πιο διάσημη κάλτσα στη Ρωσία. Και όχι με την καλή έννοια», σημειώνει σε δημοσίευμά του το BBC.

Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Bloggers υπέρ του Κρεμλίνου, βουλευτές και ακτιβιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξοργίστηκαν: «Πώς γίνεται οι διάσημοι να διασκεδάζουν έτσι, ενώ οι ρώσοι στρατιώτες βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»;

Για τους γλεντζέδες, το πάρτι είχε τελειώσει για τα καλά. Ο ράπερ Βάσιο συνελήφθη και φυλακίστηκε για 15 ημέρες για «ανάρμοστη συμπεριφορά». Του επιβλήθηκε, επίσης, πρόστιμο 200.000 ρουβλίων (2.200 δολάρια) για «προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων».

Η διοργανώτρια του «Σχεδόν γυμνού πάρτι», Νάστια Ιβλέγιεβα, βρίσκεται αντιμέτωπη με νομικές κυρώσεις. Περισσότερα από 20 άτομα έχουν υπογράψει αγωγή συλλογικής δράσης και απαιτούν να καταβάλει ένα δισεκατομμύριο ρούβλια στο Ίδρυμα «Υπερασπιστής της Πατρίδας», μια οργάνωση που δωρίζει χρήματα στους συμμετέχοντες στην «ειδική επιχείρηση» του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, και άλλοι συμμετέχοντες στο πάρτι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Γίνεται λόγος για ακύρωση συναυλιών και καταγγελία διαφημιστικών συμβολαίων. Αναφορές υπάρχουν, επίσης, ότι ορισμένοι από τους σταρ έχουν κοπεί από τις προηχογραφημένες ψυχαγωγικές εκπομπές της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στη ρωσική τηλεόραση.

Μετά τον σάλο ένας προς έναν οι επιφανείς καλεσμένοι του πάρτι βγήκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: κάποιοι για να ζητήσουν συγγνώμη για την παρουσία τους σε αυτό, άλλοι για να επιμείνουν ότι δεν έκαναν τίποτα κακό. «Αναγνωρίζω ότι έκανα ένα λάθος», δήλωσε ο πλήρως ντυμένος, πλέον, μεγαλοαστέρας Φιλίπ Κιρκόροφ. «Το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι ένα τέτοιο γεγονός, το λάθος μου, να οδηγήσει σε περιορισμούς στην καριέρα μου στη Ρωσία, τη μόνη χώρα στην οποία υπάρχω ως καλλιτέχνης και ως πολίτης».

«Λένε ότι η Ρωσία ξέρει να συγχωρεί. Αν είναι έτσι, θα ήθελα να ζητήσω από εσάς, τον λαό, μια δεύτερη ευκαιρία», δήλωσε η Νάστια Ιβλέγιεβα στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της. «Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε είμαι έτοιμη για τη δημόσια εκτέλεσή μου. Δεν θα διστάσω. Είμαι έτοιμη».