Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε απόψε ότι είναι «πρόωρο» να προβλεφθεί μια προσαρμογή των εμβολίων στη «μετάλλαξη Μποτσουάνα», όπως αποκαλείται η παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και η οποία έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία.

«Είναι πρόωρο επί του παρόντος να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η παραλλαγή που αναδύεται», δήλωσε συγκεκριμένα ένας εκπρόσωπος του EMA στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το υπό την ονομασία B.1.1.529 στέλεχος του ιού, όπως ονομάζεται, επισήμως η παραλλαγή αυτή, φαίνεται πως φέρει πολλαπλές μεταλλάξεις και είναι δυνητικά πολύ μεταδοτικό. Σε αυτό το στάδιο, οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων κατά της νέας παραλλαγής και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η B.1.1.529 ήδη απασχολεί έντονα διεθνείς υγειονομικές υπηρεσίες, όπως ο EMA, αλλά και εγχώριες. Στην Ελλάδα, μάλιστα, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, και αποφάσισε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για όσους ταξιδεύουν από εννιά χώρες της νότιας Αφρικής.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως το πρώτο κρούσμα με τη μετάλλαξη Μποτσουάνα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στο Βέλγιο.