Στα φαρμακεία βρίσκονται τα self test τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες και να κάνουν μόνοι τους τον έλεγχο που θα τους δείχνει αν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Tα self tests που θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες από το κράτος παραδόθηκαν στους φαρμακοποιούς, αλλά όχι σε ατομικές συσκευασίες όπως θα περίμεναν.

Έτσι, θα πρέπει να τοποθετήσουν τις οδηγίες και τα υλικά για τη διενέργεια του τεστ σε κάποια σακούλα προκειμένου να ξεκινήσει η παράδοσή τους σε μαθητές και καθηγητές οι οποίοι είναι πρώτοι στη λίστα.

Σημειώνεται πως ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα , για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Για τα ανήλικα τέκνα τα self test θα προμηθεύονται από τους γονείς τους.

Στις παρακάτω φωτογραφίες του newsbeast.gr βλέπετε τι περιλαμβάνουν τα δωρεάν self test που έφτασαν σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου, στα φαρμακεία και η διαδικασία γίνεται με τη χρήση μπατονέτας προκειμένου να ληφθεί ρινικό δείγμα.

Οι διαφορές με τα self tests που πωλούνται από τα φαρμακεία

Την ίδια στιγμή στα φαρμακεία πωλούνται self tests, τα οποία κοστίζουν 8 με 10 ευρώ και δεν είναι ίδια με εκείνα που θα δίνονται από αύριο δωρεάν.

Σε αντίθεση με τα δωρεάν self test, εδώ ο έλεγχος γίνεται με δείγμα σάλιου το οποίο συλλέγεται στο ειδικό φιαλίδιο.

Όπως βλέπετε στις εικόνες του newsbeast.gr τα συγκεκριμένα self test εκτός ότι διανέμονται μέσα σε ειδική συσκευασία, έχουν και διαφορετικό τρόπο χρήσης.

Πώς κάνουμε το self test

Αναλυτικά οι οδηγίες για το πώς κάνουμε μόνοι μας το self test: Η ειδική μπατονέτα πρέπει να τοποθετείται στο ρουθούνι σε βάθος 2- 2,5 εκατοστά.

Στη συνέχεια περιστρέφουμε αργά στο σημείο 4 φορές την μπατονέτα, ώστε να συλλέξει τη βλένη και ακολούθως επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στο άλλο ρουθούνι.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τη μπατονέτα στο μπουκαλάκι με το υγρό και κάνουμε 10 περιστροφές.

Αφαιρούμε την μπατονέτα προσεκτικά και ανακατεύουμε καλά το μπουκαλάκι με το υγρό.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη συσκευασία αλουμινίου που περιέχει τη δοκιμαστική ταινία και τη τοποθετούμε σε μία επιφάνεια χωρίς κλίση και ρίχνουμε 4 σταγόνες από το μπουκαλάκι με το υγρό στην ειδική οπή.

Μετά από 15 λεπτά, αν εμφανιστούν δύο γραμμές, το τεστ ειναι θετικό.

Τι κάνουμε σε θετικό αποτέλεσμα

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/ Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. 

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

TAGS