Προβλέψεις ακόμα και για 10.000 κρούσματα κορονοϊού ως αποτέλεσμα των self tests που θα διενεργούνται έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Με τα self tests θα δούμε 8.000 και 10.000 κρούσματα και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό καθώς αυτοί θα είναι οι άνθρωποι που χάναμε, οι ασυμπτωματικοί δηλαδή, κι έτσι θα αποφύγουμε τη διασπορά», σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Την τελευταία εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι αυξητική σε σχέση με την Αττική. «Στην Αττική σε λίγο θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο κορύφωσης, το οποίο θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται λίγο πριν από τα μέσα του Απριλίου, δηλαδή σε μία εβδομάδα από τώρα. H σταθεροποίηση και η αποκλιμάκωση εξαρτάται από το τι κάνουμε. Βασίζονται στη λογική ότι κάνουμε τα self test και καταφέρνουμε να βάλουμε σε πραγματική καραντίνα αυτούς που είναι θετικοί», ανέφερε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε, ακόμα ότι δεν υπάρχουν πλέον οι δυνατότητες να γίνουν αεροδιακομιδές στην Αθήνα, όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα.

«Υγειονομικά σωστή η απόφαση για το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη»

«Υγειονομικά είναι σωστή η απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη. Δικαιολογώ την απόφαση κυρίως για την προοπτική που υπάρχει να πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας. Αυτό που εμείς βλέπουμε είναι ότι με τα ανοίγματα και τα self test δυστυχώς η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τα μέσα περίπου του μήνα όσον αφοράς τα κρούσματα και σίγουρα βλέπουμε αύξηση μέχρι το τέλος του μήνα σε ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωληνωμένους», είπε.

«Δεν με τρομάζει το άνοιγμα των σχολείων»

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως δεν τον τρομάζει το άνοιγμα σε όλες τις περιοχές της χώρας με δεδομένη τη χρήση των self test από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για το αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό είπε ότι «οι συνθήκες στα νοσοκομεία στο τέλος του Απρίλη θα είναι τέτοιες ώστε ο καθένας μας – λογικά σκεπτόμενος – δε θα θελήσει να το ρισκάρει για τον εαυτό του και την οικογένειά του».

TAGS