Σύμφωνα με τους επιστήμονες του χώρου της διατροφής και της υγείας, αν θέλουμε να φροντίζουμε την υγεία της καρδιάς μας, θα πρέπει να προσέχουμε και τη διατροφή μας.

Τα συστατικά εκείνα που είναι επιβαρυντικά για την ευρύτερη καρδιαγγειακή μας λειτουργία είναι πρωτίστως τα κορεσμένα λιπαρά και η χοληστερίνη, ιδιαιτέρως για άτομα με ιστορικό ή κάποιον παράγοντα κινδύνου, όπως υψηλή χοληστερίνη αίματος.

Παρακάτω, παρατίθενται ορισμένα από τα πιο επιβαρυμένα με κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη τρόφιμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ
Κρόκος αυγού (58 γραμμάριων)
245 mg χοληστερίνης
Συκώτι μοσχαρίσιο (85 γραμμαρίων)
325 mg χοληστερίνης
Γαρίδες τηγανιτές (100 γραμμάρια)
122 mg χοληστερίνης

Όπως όμως ήδη αναφέρθηκε ίσως το πιο «ένοχο» συστατικό, που επιβαρύνει την καρδιά μας είναι το κορεσμένο λίπος. Παρακάτω αναφέρονται τα πιο πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά τρόφιμα:

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΛΙΠΟΣ
Σοκολάτα γάλακτος (100 γραμμάρια)
24,6 γρ. κορεσμένο λίπος
Hamburger
12 γρ. κορεσμένο λίπος
Πλήρες γάλα εβαπορέ (ένα φλιτζάνι)
11,57 γρ. κορεσμένο λίπος
Παϊδάκι αρνίσιο (1 μικρό 85 γραμμαρίων)
10,85 γρ. κορεσμένο λίπος
Cheesecake (1 κομμάτι)
7,94 γρ. κορεσμένο λίπος
Βούτυρο (1 κουταλιά της σούπας)
7,29 γρ. κορεσμένο λίπος

Πηγή: neadiatrofis.gr