Με ακρίβεια που πλησιάζει το 60% κατάφεραν να διαβάσουν τα όνειρα υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές σε νέα τους μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science».

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσει τρία άτομα και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους την ώρα που κοιμούνταν και να καταγράψουν όσα σχετίζονταν με εικόνες που εκείνοι έβλεπαν στα όνειρά τους. Οι εθελοντές κοιμήθηκαν μέσα σε σαρωτές και αφού ξύπνησαν διηγήθηκαν τι ακριβώς είχαν δει στα όνειρά τους.

Αυτό επαναλήφθηκε περισσότερες από 200 φορές για κάθε συμμετέχοντα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα για να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων, συγκεντρώνοντας αντικείμενα που ανήκαν στις ίδιες οπτικές κατηγορίες.

Οι επιστήμονες στη συνέχεια επανέλαβαν τις μαγνητικές τομογραφίες ενώ οι εθελοντές τους ήταν ξύπνιοι και έβλεπαν αντίστοιχες εικόνες με τα όνειρά τους στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας για κάθε οπτικό ερέθισμα.

Έτσι κατάφεραν να διαβάσουν τα όνειρα των εθελοντών τους. Επόμενος στόχος τους είναι να αποκρυπτογραφήσουν άλλες πτυχές των ονείρων όπως τα συναισθήματα που βιώνει ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πηγή: healthpress.gr