Νέες τεχνικές που στοχεύουν στη βελτίωση της όρασης των ατόμων που πάσχουν από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας, αναμένεται να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή.

Με τις τεχνικές αυτές θα εμφυτεύεται στο μάτι μικροτσίπ ή τηλεσκοπικός ενδοφακός κι έτσι οι ασθενείς που έχουν χαμηλή όραση ή πάσχουν από ολική τύφλωση θα μπορούν να βλέπουν έστω και αχνά και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα. Όσοι πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δε, θα δουν την όρασή τους να βελτιώνεται χάρη σε τηλεσκοπικούς ενδοφακούς.

Το εμφυτεύσιμο μικροτσίπ συνδέεται με μία μικροσκοπική κάμερα η οποία είναι τοποθετημένη στα γυαλιά που φορά το άτομο το οποίο έχει πρόβλημα όρασης. Προς το παρόν γίνεται μία σχετική μελέτη στην Ευρώπη και την Αμερική σε 35 ασθενείς.

«Σε επτά από τους ασθενείς, στους οποίους έγινε η εμφύτευση, μετά από περίοδο 6-7 μηνών το επίπεδο της όρασης βελτιώθηκε σε βαθμό που να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα» ανάφερε ο χειρουργός οφθαλμίατρος Πάρις Τρανός μέλος της οργανωτικής επιτροπής του οφθαλμολογικού συνεδρίου «Moorfields Macular Course» το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.