Μια καινούργια μέρα ξημερώνει για τα άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση στην Κοζάνη, με αφορμή την επίσημη λειτουργία της δομής στήριξης που εγκαινιάστηκε σήμερα στον ‘Αργιλο του Δήμου Κοζάνης. Πρόκειται για δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 1400μ2 όπου θα λειτουργεί το κέντρο ημερήσιας φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης και η υποστηριζόμενη διαβίωση των ατόμων με αυτισμό.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με Αυτισμό Κοζάνης Ελένη Παφύλη, «το κέντρο ημερήσιας φροντίδας εξυπηρετεί 25 παιδιά, ενώ η υποστηριζόμενη μονάδα διαβίωσης σχεδιάζεται να λειτουργήσει το 2018 κα θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 12 άτομα σε συνθήκες μόνιμης διαβίωσης και 4 άτομα για σύντομη παραμονή στον ξενώνα». Στη δομή στήριξης απασχολούνται 10 άτομα επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων όπως ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, γυμναστές, εργοθεραπευτες και εφαρμόζονται προγράμματα που στοχεύουν στην εκπαίδευση, στη φυσική αγωγή και στην αυτοεξυπηρέτησή των παιδιών καθώς και στην κοινωνική τους ένταξη.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία της δομής ξεκίνησαν από τον σύλλογο ατόμων με αυτισμό το 2007 με την παραχώρηση της γης από την δήμο Κοζάνης και χρειάσθηκαν δέκα χρόνια ενεργειών και πρωτοβουλιών για να ξεπεραστούν αρκετές δυσκολίες ώστε να καταφέρει το συγκεκριμένο έργο να είναι επιλέξιμο στα έργα του ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι για την ολοκλήρωση του έργου σε βάθος δεκαετίας εργάστηκαν με ζήλο δήμαρχοι βουλευτές, περιφερειάρχες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

«Ένας από τους βασικότερους στόχους που θέσαμε εξ αρχής εκτός από τη δημιουργία της δομής στήριξης ήταν η κατασκευή της υποστηριζόμενης μονάδας διαβίωσης δηλαδή ένας ξενώνας που θα εξασφαλίζει στέγη στα άτομα με αυτισμό όταν εμείς οι γονείς δεν θα μπορούμε πλέον να τα στηρίζουμε ή θα έχουμε φύγει από τη ζωή», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Παφύλη και υπογράμμισε ότι ο στόχος του συλλόγου που έχει και την ευθύνη λειτουργίας αυτής της δομής είναι «η διαβίωση και η καθημερινότητα των ατόμων με αυτισμό να γίνεται σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον μακριά από κάθε απόχρωση ιδρυματοποίησης».

Ο πρόεδρος του Σύλλογο για τη διαφύλαξη της Κοζανίτικης παράδοσης «Κασμιρτζήδις» Γιάννης Πλόσκας φανερά συγκινημένος παράδωσε στην Ελένη Παφύλη τα κλειδιά ενός βαν εννέα θέσεων για την καθημερινή μεταφορά των παιδιών στο κέντρο. Όπως δήλωσε: «Η δωρεά προέρχεται από τα έσοδα των παραστάσεων που δίνουμε στις αποκριές και από τις εισφορές των μελών μας για να στηρίξουμε το έργο που κάνει ο σύλλογός σας».

Το έργο της Δομής στήριξης ατόμων με Αυτισμό, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κόστισε 4,3 εκατ. Ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Οι χώροι όπως γυμναστήρια, αίθουσες χαλάρωσης, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας, οι κοινόχρηστοι χώροι καθώς και ο ξενώνας διαβίωσης φέρουν σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και έχουν ενσωματωμένη την πιο σύγχρονη γνώση για την υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό. Παρόντες στα εγκαίνια του κέντρου ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, οι πρώην δήμαρχοι Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος και Λάζαρος Μαλούτας, ο πρώην υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, βουλευτές και πολλοί γονείς με τα παιδιά τους.