Τον Ιούνιο του 2009, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η γρίπη που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αποκορύφωση της στην Ελλάδα, οφείλεται σε ένα νέο στέλεχος H1N1, που ενδημεί στους χοίρους, και ευθύνεται για την πανδημία γρίπης και του 2009.

Η προκαλούμενη ασθένεια ονομάζεται συχνά γρίπη των χοίρων, από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Ο ιός της γρίπης των χοίρων (Swine Influenza Virus, S.I.V.) προκαλείται από οποιοδήποτε στέλεχος της οικογένειας των ιών της γρίπης, που ενδημούν στους χοίρους. Ο ιός γρίπης A (H1N1) είναι ένας υπότυπος του ιού Α και η πιο κοινή αιτία γρίπης στον άνθρωπο.

Έτσι όπως με κάθε γρίπη, ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να την αντιμετωπίσει με πλήρη επιτυχία.

Το Omanitus™ αποτελεί ένα φυτικό συμπλήρωμα, που περιέχει το μύκητα Ganoderma lucidum (ή Reishi ή Ling Zhi). Λόγω της σύστασης του παρουσιάζει εκπληκτικές ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες.

Έτσι, μελέτες έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα του μανιταριού αυτού είναι τα πιο δραστικά συστατικά που βοηθούν ποικιλοτρόπως το ανοσοποιητικό να παραμένει υγιές και ενεργό, προστατεύοντας αποτελεσματικότατα τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα οι υδατοδιαλυτοί πολυσακχαρίτες και ειδικά οι β-D-γλυκάνες αλλά και τα τριτερπένια και γανοδερικά οξέα που περιέχει προστατεύουν από το κρυολόγημα, καταστάσεις πτώσης ανοσοποιητικής λειτουργίας, λευκοπενία, λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπη, ιό Epstein-Barr κ.α. ενώ παράλληλα παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Πράγματι, οι επιπτώσεις του Reishi στο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν τεκμηριωθεί σε ζώα, με in vivo και in vitro μελέτες.

Φαίνεται πως τα συστατικά του Ganoderma lucidum ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού (μακροφάγα, φυσικά φονικά κύτταρα, Τ-λεμφοκύτταρα) που, με τη σειρά τους, παράγουν ιντερλευκίνες, IFN-γ, TNF-α, TGF κ.α.

Επιπλέον, αναφέρεται αναστολή της δράσης των μαστοκυττάρων – που παράγουν ισταμίνη – και ενεργοποίηση των Β-κυττάρων – που παράγουν ανοσφαιρίνες.

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, η χρήση του το Omanitus™ ως συμπλήρωμα διατροφής γίνεται επιτακτική, μιας και η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, ακόμα και της γρίπης.