Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με αφορμή τα συνεχόμενα κρούσματα γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 62 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους ενώ έχουν νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 208 άτομα από τα οποία τα 110 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Ο ιός χτυπά περισσότερο τις ηλικίες μεταξύ 30 και 65, ενώ το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί είναι άνδρες. Ένα επιπλέον στοιχείο που προβληματίζει είναι πως το το 37% όσων έκαναν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα, ενώ από τους 60 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, κανείς δεν είχε εμβολιαστεί.

Στη Βόρεια Ελλάδα έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα, 5 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το ίδιο ποσοστό στην Αττική είναι 2,2 ανά 100.000 κατοίκους.

Πάντως, το ενθαρρυντικό είναι πώς από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας περιμένουν να δουν υποχώρηση των νέων κρουσμάτων.

Η επιστημονική κοινότητα καλεί τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς να μην περιμένουν το τεστ που γίνεται για την ταυτοποίηση του ιού και να χορηγούν αμέσως αντιϊκά φάρμακα όταν υπάρχει υποψία με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρόκειται για γρίπη που οφείλεται στον ιό H1N1.