Προληπτικό στεντ για τη μείωση εμφραγμάτων και θανάτων μελετά για κάποιες περιπτώσεις η καρδιολογική κοινότητα, όπως προέκυψε από το συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, που έγινε στην Ατλάντα αρχές Απριλίου.

Μάλιστα για το θέμα έκανε ομιλία στο συνέδριο ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τούτουζας, ο οποίος και παραχώρησε συνέντευξη στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ». Όπως διευκρίνισε, αυτή η πρακτική ακόμη δεν έχει μπει στην καθημερινή κλινική πράξη. Τόνισε ωστόσο ότι η πρόβλεψη του εμφράγματος, ή του αιφνιδίου θανάτου είναι το δισκοπότηρο της καρδιολογίας.

«Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η αθηρωματική πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες, σε ποσοστό πχ 85-90% μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, ή και αιφνίδιο θάνατο. Αυτό το ονομάζουμε επικίνδυνη ευάλωτη αθηρωματική πλάκα. Κατά το συνέδριο παρουσιάστηκε η μελέτη Prevent, που για πρώτη φορά έδειξε ότι αν πας σε αθηρωματικές πλάκες που προκαλούν στένωση 50% και πάνω, αλλά όχι πολύ σημαντική και όχι ισχαιμία, και βάλεις προληπτικά ένα stent, έχεις μικρότερες πιθανότητες στο μέλλον και για θάνατο και για έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Στο ερώτημα αν αυτή η πρακτική που μελετούν τώρα οι επιστήμονες έχει κάποιο μειονέκτημα, ο καθηγητής απαντά: «Το μειονέκτημα θα είναι λογικά να βάζεις στεντ και να έχεις επιπλοκές από αυτό. Ο φόβος μας πάντα ήταν μήπως βάλουμε κάποιο στεντ και προκαλέσουμε κάποιο ιατρογενές πρόβλημα. Ωστόσο με τα νέα στεντ που βάζουμε φαίνεται ότι έχουμε καλά αποτελέσματα. Αν πάντως αυτή η πρακτική περάσει στην κλινική πράξη θα είναι κυριολεκτικά breakthrough και θα αλλάξει τελείως την καρδιολογία».

Το συνέδριο είχε και ευχάριστες ειδήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Τούτουζας και μίλησε για την απενεχοποίηση των αυγών, όσον αφορά την υψηλή χοληστερόλη, για την οποία γίνεται λόγος τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος καταδείχτηκε σε πολύ μεγάλη μελέτη: «Τα αυγά απενεχοποιήθηκαν, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε και η οποία έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν δώδεκα αυγά την εβδομάδα είχαν τελικά -έπειτα από τέσσερις μήνες- παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης με όσους έτρωγαν δύο αυγά την εβδομάδα ή και λιγότερα».

Αισιοδοξία, συγχώρεση και ευγνωμοσύνη μπορεί να κατεβάσουν τη συστολική πίεση 7,6 μιλιμέτρ υδραργύρου

Όσον αφορά το ρόλο που παίζει η ηρεμία και θετική ενέργεια στην υγεία της καρδιάς μας, στο φετινό συνέδριο τεκμηριώθηκε πανηγυρικά ότι τα θετικά συναισθήματα, η συγχώρεση και η ευγνωμοσύνη μπορούν να κατεβάσουν τη συστολική πίεση σημαντικά. Ο καθηγητής Τούτουζας περιέγραψε αναλυτικά μελέτη που παρουσιάστηκε από τη Βραζιλία, η οποία έγινε για 12 εβδομάδες σε 100 ενήλικες με υπέρταση. «Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία έπαιρναν τη συνήθη αγωγή.

Στη δεύτερη ομάδα μαζί με την αγωγή, οι γιατροί τους ενθάρρυναν με βίντεο και μηνύματα στο κινητό τους, να εστιάζουν στην αισιοδοξία, να είναι πιο ευγνώμονες στους συνανθρώπους τους και να έχουν θετικά συναισθήματα, ως προς τη συγχώρεση. Κατά κάποιο τρόπο ήθελαν να αυξήσουν την πνευματικότητα και το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης. Στη δεύτερη ομάδα μειώθηκε η συστολική (μεγάλη) πίεση κατά 7,6 μιλιμέτρ υδραργύρου, το οποίο κρίνεται στατιστικά σημαντικό. Ενώ στην πρώτη ομάδα που τα άτομα έπαιρναν μόνο την αγωγή, δεν είδαν μεγάλη διαφορά. Πράγμα που σημαίνει ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου. Το να είναι ήρεμος, να μην ανταποκρίνεται υπερβολικά στα καθημερινά ερεθίσματα στη δουλειά, ή την οικογένεια. Η πνευματική άσκηση έχει και ευεργετικές δράσεις αποδεδειγμένα πλέον και στην υγεία μας».