Το αντισυλληπτικό μπορεί να αποτελεί για τις γυναίκες μια μέθοδος αποφυγής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά μια γιατρός ισχυρίζεται πως μπορεί να είναι αναποτελεσματικό στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τη New York Post, η γιατρός Charis Chambers δημοσίευσε βίντεο στο TikTok, όπου ανέπτυξε το σκεπτικό της, με αφορμή ερωτήσεις που δέχτηκε για το κατάλληλο βάρος που πρέπει να έχει μια γυναίκα, ώστε να λάβει το χάπι της επόμενης μέρας.

Η Charis ανέφερε πως τα χάπια της επόμενης μέρας με λεβονοργεστρέλη έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν μειωμένη αποτελεσματικότητα με βάση τόσο το βάρος όσο και τον ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) της χρήστριας.

Έτσι, ισχυρίστηκε πως τα άτομα που είναι υπέρβαρα – εκείνα με ΔΜΣ 25 έως 29,9 – είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν αποτυχία. Επίσης, είπε ότι τα άτομα που είναι παχύσαρκα – εκείνα με ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο – είχαν τετραπλάσια πιθανότητα αποτυχίας.

Η Dr. Chambers λοιπόν, πρότεινε ότι πιο αποτελεσματική αντισύλληψη για όσες έχουν ΔΜΣ πάνω από 30 ή που ανεβάζουν τη ζυγαριά πάνω από 176 κιλά είναι πιθανότατα το ενδομήτριο σπείραμα χαλκού ή το φάρμακο ulipristal acetate.

Σημειώνεται, ότι το χάπι της επόμενης μέρας πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό εντός των τριών πρώτων ημερών, αλλά μπορεί να λειτουργήσει έως και πέντε ημέρες αργότερα.