Μετανάστες και μέλη οργανώσεων αρωγής καταγγέλλουν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ως αποκλειστικές η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, πως ένοπλοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, που θεωρούνται ακροδεξιά στοιχεία των ειδικών δυνάμεων της ελληνικής ακτοφυλακής, συμπεριφέρονται σαν πειρατές και κλέβουν τους πρόσφυγες που διασχίζουν με βάρκες τη Μεσόγειο για να περάσουν στην Ευρώπη.

Η εφημερίδα γράφει για «σοκαριστικές ιστορίες» με περιγραφές για ένοπλους κομάντο με καλυμμένα πρόσωπα να επιτίθενται επανειλημμένως στη θάλασσα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι «πειρατές» είχαν λεία δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χρήματα που οι μετανάστες και πρόσφυγες είχαν πάρει μαζί τους σε μετρητά καθώς αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αλλά και κινητά.

Τα θύματα λένε πως οι επιτιθέμενοι είχαν επιδερμίδα ανοιχτόχρωμη και μιλούσαν αγγλικά και ελληνικά. Τους χτυπούσαν και τους έσκιζαν τα ρούχα και τα εσώρουχα για να βρουν κρυμμένα τηλέφωνα και λεφτά ενώ έκλεβαν και τις μηχανές από τις βάρκες τους.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις καταγγελίες πάντα, έσκιζαν τις φουσκωτές βάρκες και εγκατέλειπαν τους πρόσφυγες στη μοίρα τους- ορισμένες φορές μάλιστα τους έσπρωχναν στο νερό.

Μετανάστες είπαν στη MailOnline πως πίστευαν πως οι επιθέσεις είχαν ρατσιστικά κίνητρα και πως προέρχονταν από ακροδεξιά στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής.

Τον ισχυρισμό αυτό υποστηρίζουν και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οργάνωση «Save the Children» και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν πως έχουν ακούσει τους ισχυρισμούς αυτούς και τους έχουν λάβει σοβαρά υπόψη.

Ο Osama Haj Tihir από τη Συρία είπε πως φοβόταν πως θα πεθάνει όταν του επιτέθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες. Ήταν σε μία βάρκα με 20 Σύρους που έμεινε ακυβέρνητη στη θάλασσα όταν χάλασε η μηχανή. «Ξαφνικά μας επιτέθηκαν επτά άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα, ντυμένοι στα μαύρα, από ένα μεγάλο ταχύπλοο. Είχαν όπλα και μαχαίρια και μας έσπρωξαν στο δάπεδο της βάρκας, τον έναν πάνω στον άλλο φωνάζοντας σε γλώσσα που δεν καταλάβαινα. Μου πήραν 850 ευρώ που είχα πάνω μου και συνολικά περίπου 35.000 ευρώ από όλους στη βάρκα. Τα έβαλαν όλα σε μια σακούλα και όλα τα κινητά σε μία άλλη. Έκοψαν τη βάρκα με ένα μαχαίρι, πέταξαν τη μηχανή στο βυθό και μετά πέταξαν κι εμάς στο νερό. Φορούσαμε όλοι σωσίβια αλλά φοβηθήκαμε πως θα πεθαίναμε. Λίγα λεπτά μετά μας έσωσε η τουρκική ακτοφυλακή», αφηγήθηκε.

Ο Τihir, που ταξίδευε με τον έφηβο γιο του Kamal είπε πως οι άνδρες έμοιαζαν με τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με τη MailOnline, όταν του έδειξαν φωτογραφίες από τις ειδικές δυνάμεις είπε: Λέω την αλήθεια, είχαν τα ίδια μαύρα ρούχα, τα ίδια όπλα, το ίδιο σκάφος. Είναι οι ίδιοι». Το σκάφος ήρθε από την πλευρά της Ελλάδας και επέστρεψε από την κατεύθυνση που είχε έρθει, πρόσθεσε.

Ο 24χρονος Σύρος Rami Kourafa ταξίδευε με τα ξαδέλφια του όταν η βάρκα τους δέχθηκε επίθεση στις 17 Ιουλίου και οι δράστες τους έκλεψαν συνολικά 70.000 δολάρια και όλα τα κινητά τους. Υποστήριξε πως οι «κομάντο» επιτέθηκαν αμέσως μόλις η βάρκα- με 33 πρόσφυγες- συνάντησε το ελληνικό λιμενικό.  «Μας κύκλωσαν και φώναζαν: σταματήστε, γυρίστε πίσω. Αλλά εμείς δεν σταματήσαμε παρότι η βάρκα έβαζε νερά. Ο επικεφαλής έδειχνε πολύ θυμωμένος, έδειξε ένα άλλο σκάφος και απομακρύνθηκε. Τρία λεπτά μετά ήρθαν οι κομάντος, ήταν σαν να τους είχε καλέσει», λέει.

Οι ένοπλοι, όπως αφηγείται ο 24χρονος φοιτητής, άνοιξαν μια τρύπα στη βάρκα και τους είπαν να ανέβουν στο σκάφος τους. «Μας πήγαν στα ανοιχτά, δεν βλέπαμε στεριά. Αρχίσαμε να παραπονιόμαστε και να τσακωνόμαστε μαζί τους και εκείνοι μας χτύπησαν. Μετά πήραν όλα τα λεφτά και όλα τα κινητά μας και μας ανάγκασαν μα βγάλουμε όλα μας τα ρούχα. Μας έσκισαν ακόμα και τα εσώρουχα για να δουν μήπως κρύβαμε κάτι», αναφέρει.

Στη συνέχεια έβαλαν τους πρόσφυγες ξανά μέσα στη σκισμένη βάρκα τους και τους εγκατέλειψαν. Διασώθηκαν τρεις ώρες μετά επειδή κάποιος από τους πρόσφυγες κατάφερε να κρύψει ένα μικρό κινητό.

Θύματα τέτοιων επιθέσεων λένε πως δεν ήταν στην πραγματικότητα ληστείες αλλά είχαν ρατσιστικά κίνητρα.

Ο 35χρονος Mohammed Mohammed από τη Δαμασκό, λέει πως η επίθεση κατά την οποία έχασε όλες τις αποταμιεύσεις του, 8.800 ευρώ, θύμιζε επίθεση νεοναζιστών στο Ισλάμ. Άνδρες που, όπως λέει, φορούσαν την ίδια στολή με τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής, τον λήστεψαν ενώ περνούσε από τη Σμύρνη στη Λέσβο στις 30 Ιουλίου. «Είναι σίγουρα ρατσιστές, σαν τους Ναζί. Δεν τους αρέσουν οι μουσουλμάνοι. Μας είπαν: είστε δολοφόνοι. Δεν τους άρεσε όταν μας πλησίασαν και είδαν πως υπήρχαν γυναίκες με χιτζάμπ. Ήταν πολύ γυμνασμένοι, επαγγελματίες. Χειρίζονταν τα ταχύπλοό τους σαν να ήταν Masserati».

Οι άνδρες τους χτύπησαν με ραβδιά και αφαίρεσαν τη μηχανή από τη βάρκα τους. Τους εγκατέλειψαν χωρίς μηχανή και με τρυπημένη τη βάρκα. Βυθίζονταν όταν μια ώρα αργότερα τους διέσωσε η τουρκική ακτοφυλακή. «Πιστεύω πως ήθελαν να μας τρομάξουν και όχι να μας σκοτώσουν, αλλά ούτε τους ένοιαζε αν θα ζούσαμε ή θα πεθαίναμε», συνεχίζει.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε πως έχει ακούσει πολλές τέτοιες ιστορίες για βίαιες επιθέσεις στους πρόσφυγες και πως τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη. «Έχουμε ακούσει αρκετές ιστορίες τέτοιες», λένε και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ενώ και η οργάνωση Save the Children είπε πως είχε ακούσει τέτοιες αναφορές από πρόσφυγες για «κομάντο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ελληνικό λιμενικό δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να τοποθετηθεί στο θέμα. Ωστόσο τον περασμένο μήνα είχε κατηγορήσει κακοποιούς πως υποδύονταν το προσωπικό του.

Την !η Αυγούστου συνελήφθησαν τρεις άνδρες στη Σάμο, ως ύποπτοι για ληστεία σε βάρος μεταναστών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από την Τουρκία. Ήταν ντυμένοι με στολές της ελληνικής ακτοφυλακής και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Εκπρόσωπος της Frontex τόνισε πως ήταν ενήμερη για τέτοιες αναφορές και πως τις εξετάζει.  «Λάβαμε αναφορές για κλοπές και πειρατεία στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου. Είμαστε στη φάση της συγκέντρωσης πληροφοριών», τόνισε.

Η παρακάτω φωτογραφία, σύμφωνα με την εφημερίδα, έφτασε στα χέρια ενός ακτιβιστή και δείχνει το σκάφος από το οποίο προέρχονταν οι «κομάντο» που επιτέθηκαν στους μετανάστες.

 

boat

rehsf

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.