Καταγγελίες για επιθέσεις από ακροδεξιούς του λιμενικού κατά μεταναστών στο Αιγαίο

Τι αναφέρουν θύματα και ανθρωπιστικές οργανώσεις


ΕΛΛΑΔΑΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
13:37
09/09/2015
Καταγγελίες για επιθέσεις από ακροδεξιούς του λιμενικού κατά μεταναστών στο Αιγαίο
22
loading

Μετανάστες και μέλη οργανώσεων αρωγής καταγγέλλουν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ως αποκλειστικές η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, πως ένοπλοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, που θεωρούνται ακροδεξιά στοιχεία των ειδικών δυνάμεων της ελληνικής ακτοφυλακής, συμπεριφέρονται σαν πειρατές και κλέβουν τους πρόσφυγες που διασχίζουν με βάρκες τη Μεσόγειο για να περάσουν στην Ευρώπη.

Η εφημερίδα γράφει για «σοκαριστικές ιστορίες» με περιγραφές για ένοπλους κομάντο με καλυμμένα πρόσωπα να επιτίθενται επανειλημμένως στη θάλασσα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι «πειρατές» είχαν λεία δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χρήματα που οι μετανάστες και πρόσφυγες είχαν πάρει μαζί τους σε μετρητά καθώς αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αλλά και κινητά.

Τα θύματα λένε πως οι επιτιθέμενοι είχαν επιδερμίδα ανοιχτόχρωμη και μιλούσαν αγγλικά και ελληνικά. Τους χτυπούσαν και τους έσκιζαν τα ρούχα και τα εσώρουχα για να βρουν κρυμμένα τηλέφωνα και λεφτά ενώ έκλεβαν και τις μηχανές από τις βάρκες τους.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις καταγγελίες πάντα, έσκιζαν τις φουσκωτές βάρκες και εγκατέλειπαν τους πρόσφυγες στη μοίρα τους- ορισμένες φορές μάλιστα τους έσπρωχναν στο νερό.

Μετανάστες είπαν στη MailOnline πως πίστευαν πως οι επιθέσεις είχαν ρατσιστικά κίνητρα και πως προέρχονταν από ακροδεξιά στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής.

Τον ισχυρισμό αυτό υποστηρίζουν και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οργάνωση «Save the Children» και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν πως έχουν ακούσει τους ισχυρισμούς αυτούς και τους έχουν λάβει σοβαρά υπόψη.

Ο Osama Haj Tihir από τη Συρία είπε πως φοβόταν πως θα πεθάνει όταν του επιτέθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες. Ήταν σε μία βάρκα με 20 Σύρους που έμεινε ακυβέρνητη στη θάλασσα όταν χάλασε η μηχανή. «Ξαφνικά μας επιτέθηκαν επτά άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα, ντυμένοι στα μαύρα, από ένα μεγάλο ταχύπλοο. Είχαν όπλα και μαχαίρια και μας έσπρωξαν στο δάπεδο της βάρκας, τον έναν πάνω στον άλλο φωνάζοντας σε γλώσσα που δεν καταλάβαινα. Μου πήραν 850 ευρώ που είχα πάνω μου και συνολικά περίπου 35.000 ευρώ από όλους στη βάρκα. Τα έβαλαν όλα σε μια σακούλα και όλα τα κινητά σε μία άλλη. Έκοψαν τη βάρκα με ένα μαχαίρι, πέταξαν τη μηχανή στο βυθό και μετά πέταξαν κι εμάς στο νερό. Φορούσαμε όλοι σωσίβια αλλά φοβηθήκαμε πως θα πεθαίναμε. Λίγα λεπτά μετά μας έσωσε η τουρκική ακτοφυλακή», αφηγήθηκε.

Ο Τihir, που ταξίδευε με τον έφηβο γιο του Kamal είπε πως οι άνδρες έμοιαζαν με τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με τη MailOnline, όταν του έδειξαν φωτογραφίες από τις ειδικές δυνάμεις είπε: Λέω την αλήθεια, είχαν τα ίδια μαύρα ρούχα, τα ίδια όπλα, το ίδιο σκάφος. Είναι οι ίδιοι». Το σκάφος ήρθε από την πλευρά της Ελλάδας και επέστρεψε από την κατεύθυνση που είχε έρθει, πρόσθεσε.

Ο 24χρονος Σύρος Rami Kourafa ταξίδευε με τα ξαδέλφια του όταν η βάρκα τους δέχθηκε επίθεση στις 17 Ιουλίου και οι δράστες τους έκλεψαν συνολικά 70.000 δολάρια και όλα τα κινητά τους. Υποστήριξε πως οι «κομάντο» επιτέθηκαν αμέσως μόλις η βάρκα- με 33 πρόσφυγες- συνάντησε το ελληνικό λιμενικό.  «Μας κύκλωσαν και φώναζαν: σταματήστε, γυρίστε πίσω. Αλλά εμείς δεν σταματήσαμε παρότι η βάρκα έβαζε νερά. Ο επικεφαλής έδειχνε πολύ θυμωμένος, έδειξε ένα άλλο σκάφος και απομακρύνθηκε. Τρία λεπτά μετά ήρθαν οι κομάντος, ήταν σαν να τους είχε καλέσει», λέει.

Οι ένοπλοι, όπως αφηγείται ο 24χρονος φοιτητής, άνοιξαν μια τρύπα στη βάρκα και τους είπαν να ανέβουν στο σκάφος τους. «Μας πήγαν στα ανοιχτά, δεν βλέπαμε στεριά. Αρχίσαμε να παραπονιόμαστε και να τσακωνόμαστε μαζί τους και εκείνοι μας χτύπησαν. Μετά πήραν όλα τα λεφτά και όλα τα κινητά μας και μας ανάγκασαν μα βγάλουμε όλα μας τα ρούχα. Μας έσκισαν ακόμα και τα εσώρουχα για να δουν μήπως κρύβαμε κάτι», αναφέρει.

Στη συνέχεια έβαλαν τους πρόσφυγες ξανά μέσα στη σκισμένη βάρκα τους και τους εγκατέλειψαν. Διασώθηκαν τρεις ώρες μετά επειδή κάποιος από τους πρόσφυγες κατάφερε να κρύψει ένα μικρό κινητό.

Θύματα τέτοιων επιθέσεων λένε πως δεν ήταν στην πραγματικότητα ληστείες αλλά είχαν ρατσιστικά κίνητρα.

Ο 35χρονος Mohammed Mohammed από τη Δαμασκό, λέει πως η επίθεση κατά την οποία έχασε όλες τις αποταμιεύσεις του, 8.800 ευρώ, θύμιζε επίθεση νεοναζιστών στο Ισλάμ. Άνδρες που, όπως λέει, φορούσαν την ίδια στολή με τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής, τον λήστεψαν ενώ περνούσε από τη Σμύρνη στη Λέσβο στις 30 Ιουλίου. «Είναι σίγουρα ρατσιστές, σαν τους Ναζί. Δεν τους αρέσουν οι μουσουλμάνοι. Μας είπαν: είστε δολοφόνοι. Δεν τους άρεσε όταν μας πλησίασαν και είδαν πως υπήρχαν γυναίκες με χιτζάμπ. Ήταν πολύ γυμνασμένοι, επαγγελματίες. Χειρίζονταν τα ταχύπλοό τους σαν να ήταν Masserati».

Οι άνδρες τους χτύπησαν με ραβδιά και αφαίρεσαν τη μηχανή από τη βάρκα τους. Τους εγκατέλειψαν χωρίς μηχανή και με τρυπημένη τη βάρκα. Βυθίζονταν όταν μια ώρα αργότερα τους διέσωσε η τουρκική ακτοφυλακή. «Πιστεύω πως ήθελαν να μας τρομάξουν και όχι να μας σκοτώσουν, αλλά ούτε τους ένοιαζε αν θα ζούσαμε ή θα πεθαίναμε», συνεχίζει.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε πως έχει ακούσει πολλές τέτοιες ιστορίες για βίαιες επιθέσεις στους πρόσφυγες και πως τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη. «Έχουμε ακούσει αρκετές ιστορίες τέτοιες», λένε και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ενώ και η οργάνωση Save the Children είπε πως είχε ακούσει τέτοιες αναφορές από πρόσφυγες για «κομάντο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ελληνικό λιμενικό δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να τοποθετηθεί στο θέμα. Ωστόσο τον περασμένο μήνα είχε κατηγορήσει κακοποιούς πως υποδύονταν το προσωπικό του.

Την !η Αυγούστου συνελήφθησαν τρεις άνδρες στη Σάμο, ως ύποπτοι για ληστεία σε βάρος μεταναστών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από την Τουρκία. Ήταν ντυμένοι με στολές της ελληνικής ακτοφυλακής και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Εκπρόσωπος της Frontex τόνισε πως ήταν ενήμερη για τέτοιες αναφορές και πως τις εξετάζει.  «Λάβαμε αναφορές για κλοπές και πειρατεία στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου. Είμαστε στη φάση της συγκέντρωσης πληροφοριών», τόνισε.

Η παρακάτω φωτογραφία, σύμφωνα με την εφημερίδα, έφτασε στα χέρια ενός ακτιβιστή και δείχνει το σκάφος από το οποίο προέρχονταν οι «κομάντο» που επιτέθηκαν στους μετανάστες.

 

boat

rehsf

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar Νίκος χασαπης

  Τιμή και δόξα στα παιδια. Των ενόπλων δυνάμεων ασφαλείας,που παρόλο οτι ειναι υπό κατοχή απο τα αριστερα μιάσματα. Δίνουν κάθε μέρα μάχη με κίνδυνο της ζωής τους ,με τους παράνομους εισβολείς της πατριδος.!

  1. avatar KITRINOS

   Και που παιρνουν βαρβατη συνταξη στα 45 το αργοτερο (ξαδερφος μου λιμενικος φετος)
   Ρε ουστ !!!!

   1. avatar KITRINOS

    Μπα μπαινουν και λιμενικοι εδω μεσα ?? ποναει η αληθεια κοριτσια ??

 2. avatar ασπρος μπεμπαντας

  Δεν τελειωνει η ξεφτιλα μας με τους ναζι της εγκληματικης οργανωσης χρυση αυγη...

 3. avatar Chuck Norris ©

  χαχαχαχαχαχ καλα δεν υπάρχει η ειδηση !!! Το οτι εχουν κανει σπαραλια την λεσβο δεν σας ενοχλει .

  1. avatar KITRINOS

   Φυσικα, αλλα να μας το παιζει και ο λιμενικος υποψηφιος συνταξιουχος στα 45 ως διασωστης μας, ΕΛΕΟΣ !!!!!

 4. avatar repanas

  Η daily mail είναι "σαβουροεφιμερηδα". Και ακροδεξιά. Υποτίθεται ότι δεν θέλει μετανάστες στην Βρετανία. Και μονο του γεγονότος ότι υποστηρίζει σ'αυτήν την περίπτωση "λαθρο", καθαρή ένδειξη ότι η μουσουλμανική απόβαση υποστηρίζεται από τους Οβριούς. Τελικά όλοι δουλεύουν για τα ίδια αφεντικά. Και οι δήθεν αριστεροί, οι ακροδεξιοί κλπ.

 5. avatar admiral75

  Μαθανε οτι αγαπιωμαστε πλακωσανε και οι αγγλοι.Ενα σωρο ψεμματα και ανακριβειες το δηξεν εγκυρο εντυπο.ακομα και οι φωτο μπερδεμενες ειναι.Σκετο μεγα τσανελ καταντησαν.Ο ενας λαθρο αναγνωρισε τους ελληνες λιμενικους θαμου πεις στην συρια ολο γιατο ελληνικο λιμενικο μιλανε ο αλλος εχασε33000 ευρω σε μια χωρα που ο καλυτερος βγαζει 300 δολλαρια συν τα κινητα που τους πηρανε οι λιμενικοι αφου τους σκισανε τα ρουχα και τα εσωρουχα.ευτυχως ενας ειχε κρυψει ενα κινητο και σωθηκανε.απο ποιους σωθηκανε ομως;απο το ελληνικο λιμενικο παλι.Και ο αλλος που το εκρυψε το κινητο αφου τους ξεβρακωσανε ;αρε ατιμουλη ποσα ξερεις.

 6. avatar Αφροδίτη Π.

  Το Hollywood υποκλίνεται σε αυτό το σενάριο.
  Κάτι μου λέει ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα διαβάσουμε πολλά τέτοια σενάρια.

 7. avatar Ανδρεας

  ΑΝ εβγαζα κι εγω μια φωτογραφια ενα περιπολικο στο Λονδινο , μετα τους Μπομπις να εινια απεναντι μου πανοπλοι και εγραφα σε γαλλικη, γερμανικη εφημεριδα, οι Μπομπις αυτοι με εδειραν, με εσροωξαν, μου κλεψαν τα χρυσαφικα που ειχα κλπ....
  με συγχωρειτε θα ηταν αυτο ενα εγκυροτατο θεμα για αυτην την...εφημεριδα;
  Μια φωτογραφια λοιπον ενος ελληνικου πολεμικου πλοιου, μαλλον μετα απο διασωση και μια φωτογραφια με κομμαντος (μοιαζουν με αντιτρομοκρατικη σε πλοιο εμπορικο με κοντεινερ!) εινια αρκετη να πιστεψουμε το τι λεει ο καθε ενας λοιπον προσφυγας κλπ;
  Δεν ειδα την ενλογω εφημεριδα να καταγγελει την Αγγλια που...εστειλε λυκοσκυλα στο Καλαι σαν...υποστηριξη στην Γαλλια για προστασια των συνορων της; Αυτα τα σκυλια εκει δεν δαγκωνουν...αθωους προσφυγες;
  Αιδως Εγγλεζοι!

 8. avatar εε Ωραία

  Εε ωραία αφου είναι ετσι τα πράγματα και οι Ελληνες τους φέρονται τόσο άσχημα ας βάλουν καράβια οι Βρετανοί και η daily miror να τους πάνε κατευθείαν από την Τουρκία στη Βρετανία. Βρε δεν ........λέω εγώ.

 9. avatar pio

  Αν συνεχίσετε να αναπαράγετε τέτοιου είδους σχόλια χειρίστων Βρετανικών Εφημερίδων, θα σταματήσουμε να σας σιαβάζουμε. Δεν είμαστε Ζώα να μας σερβίρετε ότι θέλετε. Βέβαια οι Ελληνες λιμενικοι θα πρέπει να στραφουν κατα της εφημερίδας αυτής. Αμαν πιά να περιθάλτουμε τοσους πρόσφυγες και να μας λκατηγορούν καοι από πάνω ποιοι αυτοί που φέρονται στους ξένους σαν ζώα.
  Αλλά τι περιμένεις [...]

  1. avatar Geralt Of Rivia

   "Δεν είμαστε Ζώα"!!!!....Χαχαχα...η πιο άκυρη δήλωση που έχω δει.

 10. avatar στέλλα-μ

  πισω απ αυτα ειναι ο κος τσιπρας και το παρεακι του σακελαριδης, παπας κλπ

  1. avatar KITRINOS

   Ο Λεωνιδας Βοκολος, Ο Τσιου Νιαου ........................................οι συναγριδες..........

 11. avatar Έρρικα1

  ο κυριος γαβριηλ σακελλαριδης (με τις δηλωσεις του προ ημερων) εχει δωσει τα δικαιωματα σε καθε δηθεν ''ανθρωπιστικη'' οργανωση (στην πραγματκοτητα ΜΚΟ που τρωνε χρηματα τα λαμογια τους) να ψευδεται ασυστολα σε βαρος του ελληνικου κρατους.

  και ο κος σακελλαριδης και αυτες οι ''ανθρωπιστικες'' οργανωσεις πρεπει να κληθουν αμεσα απο τον εισαγγελεα!

 12. avatar dekatesera

  Τι ανθρωπιστικες οργανωσεις και τριχες κατσαρες δεν μπορω να ξερω ακριβως τι γινεται εκει αλλα εκεινο που ξερω ειναι οτι οι λιμενικοι κανουν οτι μπορουν για να βοηθησουν τους ανθρωπους αυτους αυτοι και οι ντοποιοι οσο αφορα ανθρωπιστικες οργανωσεις και οικολογοι και κατι τετοιες [...] ουτε απο ανθρωπιστικη οργανωση εχω δει κανεναν να ειναι εκει και να βοηθαει αλλα ουτε και οικολογο και καλα να σβηνει καμια φωτια . Η θεωρια πολυ διαφορετικη απο την πραγματικοτητα και σε τετοιου ειδους οργανωσεις που ειναι μονο για το θεαθηναι ντροπη τους καλυτερα να βγαζουν το σκασμο

 13. avatar Ελληνας 2

  Ντροπή και μόνο που αναπαράγετε και δημοσιεύετε ένα τετοιο άρθρο, βάζοντας το λιθαράκι στην Ανθελληνική προπαγάνδα.
  Ιδίως η φωτογραφία του σκάφους με τα Ελληνικά χρώματα από τον ηρωικό «ακτιβιστη»…….. μην την σχολιάσουμε καλύτερα.
  Δεν είμαστε όλοι πρόβατα και ηλίθιοι όσοι «σερφάρουμε» στο Διαδίκτυο.
  Ντροπή σας

 14. avatar PerMan

  Φαίνεται οτι οι ¨αδελ[...] της Daily Mail δεν πέρασαν καλά στα νησιά το καλοκαίρι και τώρα βγάζουν το άχτι τους. Ζω στην Κω και παρακολουθώ καθημερινά τα στημένα σκηνικά με τους λαθρομετανάστες που φτιάχνουν όλοι αυτοί οι μάγκες, όχι μόνο οι Εγγλέζοι αλλά και άλλα αλλοδαπά και ντόπια "λουλούδια". Αλλά δεν φταίνε αυτοί. Εμείς φταίμε που δεν τους έχουμε περιποιηθεί κατάλληλα. Πως γίνεται ρε αδέλφια με το που βγαίνουν στην στεριά, τους περιμένουν οι κάμερες και ρεπόρτερς; Ποιός τους ειδοποιεί;

 15. avatar SptemberMan

  Χωρίς να θέλω να αποκλείσω κανένα σενάριο, η συγκεκριμένη φωτό είναι καθαρά πειραγμένη! Αυτά δεν καλυμμένα πρόσωπα αλλά εκ των υστέρων μουτζούρες στην φωτογραφία ούτε από κάπου μπορείς να διακρίνεις απειλή, ακριβώς το αντίθετο... Ας μας παρουσιάσουν την αρχική φωτό και πιστεύω ότι η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική

 16. avatar Dr. Sheldon Cooper

  Πρεπει να σταματησετε να αναπαραγετε τις αρλουμπες της Daily Mail. Λιγη αιδως...

  1. avatar Yiannis A.

   Το έβαλε και το CBS όμως....και παρουσίασε και τους Τούρκους σαν αυτούς που βάλανε "τάξη" στα πράγματα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει