Τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί το «σχέδιο Αθηνά» λόγω των μετακινήσεων των φοιτητών επισημαίνει σε επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, η μητέρα δύο παιδιών και μεταφράστρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Γεωργία Τ.-Χ., ενώ επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της για αποζημίωση της οικονομικής ζημιάς που θα προκύψει από την εφαρμογή του σχεδίου.

Διαβάστε την επιστολή της:

«Κύριε Υπουργέ,

Δεν θα αναφερθώ στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ αν είναι καλό ή κακό, αν ή πως έπρεπε να γίνει.

Αυτή τη στιγμή στο σπίτι μας ζούμε έναν σεισμό άνευ προηγουμένου για να μπορέσω να αναλωθώ σε συζητήσεις.

Έχουμε δύο κόρες. Η μεγάλη μας κόρη πέρασε το σχολικό έτος 2010-11 στο τμήμα πληροφορικής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όπου φοιτάει κανονικά και μάλιστα είναι και πολύ ευχαριστημένη με τις σπουδές τις.

Η μικρής μας κόρη πέρασε το σχολικό έτος 2012-13 στο τμήμα φυσιοθεραπείας στο ΤΕΙ Πατρών παράρτημα Αιγίου. Και τα δυο μας παιδιά, με την δύναμη του Θεού, πέρασαν στα τμήματα της πρώτης τους επιλογής!

Επειδή είχαν καταργηθεί οι μεταγραφές με τον νόμο Διαμαντοπούλου το σχολικό έτος 2011-12 έπρεπε να πάω να ψάξω με την μικρή για σπίτι στο Αίγιο ενώ υπήρχε έτοιμο σπίτι στην Θεσσαλονίκη όπου το παιδί θα μπορούσε να σπουδάσει στο αντίστοιχο τμήμα φυσιοθεραπείας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Μετά την εξαγγελία σας για μεταγραφές παιδιών με αδέρφια που σπουδάζουν, πήραμε μια ανάσα και μια ελπίδα ότι θα μπορέσουν τα παιδιά μας να είναι μαζί ώστε να περιορίσουμε κάπως τα έξοδα.

Προχθές ανακοινώθηκε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, κε υπουργέ, και έχουμε αναστατωθεί όλοι επειδή βάσει του σχεδίου και αν εφαρμοστεί θα πρέπει να μετακινηθούν και τα δύο μας τα παιδιά !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης απορροφάται από το ΤΕΙ Σερρών (!!!) και το παράρτημα του Αιγίου καταργείται και μετακομίζει στην Πάτρα.

Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεται σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Εκεί που ελπίζαμε ότι θα μπορέσει η μικρή μας να πάει με την αδερφή της στην Θεσσαλονίκη, τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με δύο σπίτια (+ το δικό μας = 3) αλλά και με δυο μετακομίσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πως το έχετε φανταστεί ακριβώς αυτό;;;;;;;;;;;;;;;

Με ποια οικονομική δυνατότητα θα μπορέσουμε να κάνουμε 2 μετακομίσεις και να πιάσουμε 2 καινούργια σπίτια; Δηλαδή, κάθε 2 χρόνια θα είμαστε ο άντρας μου και εγώ στους δρόμους (από Κρήτη ) να βρίσκουμε φοιτητικά σπίτια;;;;; Για σκεφτείτε τι κόστος έχει αυτό το πράγμα!!! Για σκεφτείτε σας παρακαλώ, σε τι ύψη θα εκτιναχτούν τα ενοίκια ξαφνικά αν συμβεί κάτι τέτοιο;;;;;; Ποιος θα τα πληρώσει αυτά κε Αρβανιτόπουλε;;;;;;; Τι να κάνει το επίδομα μετακόμισης που θα δώσετε; Αυτό δεν θα φτάσει ούτε για τα Λεξοτανίλ και τις βαλεριάνες που θα χρειαστούμε!!!!

Παίρνοντας τηλέφωνο την Παρασκευή στο υπουργείο κανείς δεν ήξερε να μου πει τίποτα! Με παρέπεμπαν από τον Άννα στον Καϊάφα κυριολεκτικά (η γραμματεία του κου Μιχαλολιάκου με παρέπεμψε στην Φοιτητική Μέριμνα, η Φοιτητική Μέριμνα με παρέπεμψε στην γραμματεία του υπουργού και η γραμματεία του υπουργού με παρέπεμψε πάλι στην γραμματεία του κου Μιχαλολιάκου…). Ούτε στις σχολές φοίτησης των κορών μου είχαν κάποια ενημέρωση.

Πως θα κάνουμε εμείς τώρα αίτηση για μεταγραφή αφού δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την μεγάλη κόρη στην Θεσσαλονίκη;

Ας μην αναφερθώ καν στο πρόγραμμα σπουδών των σχολών που συγχωνεύονται!! Διαβάζει το παιδί για να περάσει συγκεκριμένα σε μια σχολή της επιλογής του και ερχόσαστε εσείς στο παρά πέντε και του αλλάζεται την πορεία!!! Με ποιο δικαίωμα;;;;

Σαν πρόταση υποβάλλω τις εξής σκέψεις:

1) Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για μεταγραφή των πρωτοετών φοιτητών θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να ξεκαθαρίσετε το τοπίο με το ΑΘΗΝΑ για να ξέρουν και οι γονείς τι να κάνουν

2) Να μπορούν να κάνουν αίτηση για μεταγραφή και οι φοιτητές παλαιότερων εξαμήνων εφόσον με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ δημιουργείται είτε υπάρχει το αντίστοιχο τμήμα στην πόλη όπου (θα) σπουδάζει ο πρωτοετής φοιτητής

3) Να μπορούν να κάνουν αίτηση για μεταγραφή αδέρφια φοιτητές ανεξαρτήτως εξαμήνου προς την πόλη της πατρικής κατοικίας εφόσον υπάρχουν ή δημιουργούνται τα αντίστοιχα τμήματα

Κλείνοντας θέλω να σας ενημερώσω ότι επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου για αποζημίωση της οικονομικής ζημιάς που θα προκύψει από την εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ αλλά και για την ψυχική οδύνη στην οποία υποβάλλεται η οικογένεια μου.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Γεωργία Τ.-Χ.»