Για πρόβα απαγόρευσης του συνδικαλισμού στους αναπληρωτές και όχι μόνο κάνουν λόγο με ανακοίνωσή τους οι Παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με αφορμή το γεγονός ότι το υπουργείο ναι μεν έδωσε συνδικαλιστική άδεια σε αναπληρώτρια εκπαιδευτικό μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ αλλά από την άλλη πλευρά τονίζει ότι «ο ανωτέρω χρόνος απαλλαγής δε συνιστά χρόνο πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας», καταδικάζοντας στην ουσία την εν λόγω αναπληρώτρια ενδεχομένως στην ανεργία καθώς δε θα μοριοδοτηθεί για την προϋπηρεσία με αποτέλεσμα να βρεθεί σε θέση, που δεν θα τις δίνει ελπίδες επαναπρόσληψης.

Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά αναπληρώτρια εκπαιδευτικός συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο φωνή και στους χιλιάδες αδιόριστους στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών. Η εν λόγω εκπαιδευτικός εργάζεται χρόνια στα σχολεία και φέτος προσελήφθη στην περιοχή του Έβρου.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με την κ. Γιαννάτου η οποία δήλωσε ότι «δεν αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιποι. Δε ζητάμε να γίνει κάτι περισσότερο αλλά να ισχύσουν τα ίδια μέτρα και σταθμά. Από τη στιγμή που το υπουργείο ευαγγελίζεται ότι οι αναπληρωτές έχουν τα ίδια συνδικαλιστικά δικαιώματα θα πρέπει να το αποδείξει και στην πράξη».

«Το ερώτημα που μου τίθεται αυτή τη στιγμή είναι αν θα υπερασπιστώ συνδικαλιστικά τα δικαιώματα του κλάδου μου με αντίτιμο να μείνω άνεργη για χρόνια. Πρόκειται για ένα εκβιαστικό δίλημμα» τόνισε το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ κ. Γιαννάτου, προσθέτοντας ότι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού και θα πρέπει να εκπροσωπούνται στην Ομοσπονδία, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους από τη στιγμή που είναι πλέον στυλοβάτες των δημόσιων σχολείων. Η κ. Γιαννάτου έκλεισε τις δηλώσεις της, λέγοντας ότι «οι αναπληρωτές έχουν καταντήσει να έχουν μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα».

Οι Παρεμβάσεις με τη σειρά τους αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι η εξέλιξη αυτή που φέρει την υπογραφή του κ. Φίλη, συνιστά σαφή παραβίαση των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κυρίως των ελαστικά εργαζόμενων συναδέλφων, ανοίγοντας το δρόμο για την συνέχεια. Εργαζόμενοι, που με την πολιτική μηδενικών διορισμών όλων των προηγούμενων και της τωρινής κυβέρνησης, καλύπτουν πλέον το ένα τέταρτο των εκπαιδευτικών αναγκών στα σχολεία αλλά ουσιαστικά τους αρνούνται το δικαίωμα να εκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ομοσπονδίας και κατά συνέπεια να οργανώνουν επί ίσοις όροις, μαζί με όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, την αγωνιστική τους διεκδίκηση.

«Απαιτούμε από τον υπουργό Παιδείας, να δοθεί η συνδικαλιστική άδεια στη συνάδελφο όπως και στα υπόλοιπα μέλη των ΔΣ των Ομοσπονδιών, που διατηρούν πλήρως τα εργασιακά και εκπαιδευτικά τους δικαιώματα, δηλ. χωρίς την απειλητική διάταξη της μη αναγνώρισης του χρόνου συνδικαλιστικής άδειας ως χρόνου πραγματικής προϋπηρεσίας.

Θεωρούμε ότι το ίδιο αίτημα πρέπει να απευθύνουν όλες οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου και η ΑΔΕΔΥ, περιφρουρώντας το δικαίωμα στο συνδικαλισμό όλων των εργαζόμενων ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η οργάνωση της πάλης των ελαστικά εργαζόμενων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βάρος για τη συνολική διεκδίκηση αξιοπρεπούς, μόνιμης και σταθερής εργασίας» κλείνει η ανακοίνωση των Παρεμβάσεων.

Καλόγηρος Βασίλειος