Ο πρόεδρος του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως η Εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974 «έφερε ειρήνη σε Έλληνες και Τούρκους» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Αν δεν είχε πραγματοποιηθεί αυτή η επιχείρηση, η Κύπρος θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση από την Κρήτη. Θα είχαν αφανίσει όλους τους Τούρκους από το νησί», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ και συνέχισε: «Υπό τον πρώην πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, λήφθηκαν οικονομικά μέτρα για να εκδιωχθούν οι Τούρκοι από το νησί».

Πρόσθεσε πως η χούντα που κατέλαβε την εξουσία στην Αθήνα το 1967 προσπάθησε να προσαρτήσει την Κύπρο υποστηρίζοντας «τρομοκρατικές ομάδες» που ήθελαν να την ενώσουν με την Ελλάδα, περικυκλώνοντας έτσι την Τουρκία.

«Εργάζονταν για να μετατρέψούν πλήρως την Κύπρο σε ελληνικό νησί, αγνοώντας τα δικαιώματα και τους νόμους της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Ήθελαν να αλλάξουν τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα προς όφελός τους. Στις 20 Ιουλίου 1974, η “Ειρηνευτική Επιχείρηση” για την Κύπρο διέκοψε όλα αυτά τα σχέδια και τους άφησε άναυδους», δήλωσε ο Τατάρ.