Έντονα καιρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας φέρνει το νέο κύμα κακοκαιρίας που «σαρώσει» τη χώρα σήμερα, Παρασκευή (17/3). Στα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά και της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ενώ βροχές και καταιγίδες «χτυπούν» την Αττική.

Χιόνια έπεσαν στον Χορτιάτη ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ημιορεινά της Λαμίας και της δυτικής Φθιώτιδας.

Από σήμερα το πρωί χιονίζει επίσης προς Δομοκό, προς Μπράλο και προς Καρπενήσι από τον Τυμφρηστό και πάνω. Ωστόσο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής.

Χιονίζει προς Δομοκό, Μπράλο και Καρπενήσι

Χάρτες απεικονίζουν την πιθανότητα βροχόπτωσης

Δορυφορικές εκτιμήσεις βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων και καταγραφές μετεωρολογικών σταθμών φέρνει στο «φως» η υπηρεσία METENOW του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr αποτυπώνουν την κατανομή των φαινομένων που επηρεάζουν κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας.

Δορυφορικές εκτιμήσεις βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων και καταγραφές μετεωρολογικών σταθμών από την υπηρεσία METENOW του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το πρωί της Παρασκευής 17/03

Στο υπόλοιπο της ημέρας και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στα πεδινά και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 17/3 κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη αναμένεται να είναι τοπικά έντονες και να έχουν διάρκεια. Στο Νότιο Αιγαίο αναμένονται και τοπικές καταιγίδες που πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Ωστόσο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από τα βόρεια προς τα νότια, αλλά θα διατηρηθούν στα νότια νησιωτικά τμήματα.

Όπως αναφέρθηκε και στην χθεσινή ανακοίνωση του Meteo και σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 17/3 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Το εκτιμώμενο ύψος αθροιστικής βροχόπτωσης και οι περιοχές ισχυρότερων φαινομένων κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 17/3

Πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης μπορείτε να δείτε στο επεξηγηματικό βίντεο που ακολουθεί.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Βελτιώνεται από αύριο ο καιρός

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στο Facebook επισημαίνει πως από αύριο, Σάββατο βελτιώνεται ο καιρός σιγά – σιγά με τους βοριάδες στο Αιγαίο όμως να επιμένουν και ο κρύο να είναι έντονο τη νύχτα και το πρωί.

Επίσης αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα ο μετεωρολόγος ζητά από τους πολίτες να προσέχουν τους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Με την κακοκαιρία να φέρνει χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα και αρκετές βροχές προς τα ανατολικά και νότια θαλάσσια -…

Posted by Klearhos Marousakis on Thursday, March 16, 2023

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Παρασκευή

Βροχές αναμένονται κυρίως στα ανατολικά, τα νότια ηπειρωτικά τμήματα και στο νότιο Αιγαίο. Οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη αναμένεται να είναι τοπικά έντονες και να έχουν διάρκεια. Στο Νότιο Αιγαίο οι καταιγίδες είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, ενώ πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται και σε ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από τα βόρεια προς τα νότια, αλλά θα διατηρηθούν στα νότια νησιωτικά τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά παγετός στα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -4 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο από -6 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα Επτάνησα από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα από -2 έως 16-17 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία από -7 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 13-14 βαθμούς Κελσίου, και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 14-16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις εώς 6-7 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες στα βόρεια θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά πάνω από τα ~1000 μέτρα. Σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις εώς 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς, αλλά στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά του νομού θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες γρήγορα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς.