Στον Έβρο επικεντρώνεται σύμφωνα και με τα τελευταία περιστατικά η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Η Κατερίνα Ρίστα με την κάμερα του Star έκανε αυτοψία στα μυστικά περάσματα των διακινητών.

Όπως φαίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, μια ομάδα 50 μεταναστών έφτασε από την Τουρκία έφτασε παράνομα από την Τουρκία στο χωριό Πόρος, στις Φέρες, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχει υψωθεί απαγορευτικό τοίχος 30 χλμ.

Στο βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε η δημοσιογράφος του Star, ακούγονται ακρίτες να τους φωνάζουν, όμως εκείνοι δεν ανταποκρίνονται.

Στην αυτοψία του Star κατά μήκος του φράχτη καταγράφηκαν τα κρυφά μονοπάτια των διακινητών.

Σε άλλη εικόνα ντοκουμέντο, τουρκικό όχημα φαίνεται να κάνει έργα για να περάσουν οι βάρκες των εμπόρων ελπίδας.

Τα αντίμετρα της ελληνικής πλευράς: Οδοφράγματα, drones και περιπολίες στα μυστικά περάσματα

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Κατερίνας Ρίστα, οι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται τη μορφολογία του εδάφους, καθώς σε ορισμένα σημεία ο φράχτης δεν μπορεί να πατήσει στον ποταμό, είναι τέτοιο το έδαφος που δεν το επιτρέπει.

Εκεί, λοιπόν, δημιουργούνται κενά και τα αξιοποιούν σαν μυστικά περάσματα. Άλλα είναι πιο εύκολα προσβάσιμα κι άλλα όχι. Κι εκεί όμως υπάρχουν αντίμετρα που βάζει η ελληνική πλευρά.

Ο στρατός έχει τοποθετήσει αυτοσχέδια οδοφράγματα σε συγκεκριμένα επικίνδυνα σημεία και ταυτόχρονα έχει οργανώσει περιπολίες αποτροπής από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Περιπολίες που είναι συνεχείς, ενώ υπάρχουν drone με εμβέλεια 10 χιλιομέτρων.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η συντονισμένη προσπάθεια υποκίνησης μαζικής μετακίνησης μεταναστών προς την χώρα μας μέσω social media.

Την τελευταία εβδομάδα γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια αντιγραφής της εκστρατείας με το όνομα «Καραβάνι του Φωτός», που είχε στόχο την οργάνωση μαζικής πορείας προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Επιτήδειοι καλλιεργούν ψευδείς προσδοκίες, κυρίως μέσω γκρουπ στο Telegram και αναρτήσεων στο Tik Tok.

Όπως αποκαλύπτουν οι εικόνες που δημοσιεύει η ΕΡΤ, βάζουν τους υποψήφιους μετανάστες ακόμα και να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτημα συμμετοχής στην υποτιθέμενη πορεία που οργανώνουν προς τα ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα. Τους παρέχουν φόρμα συμπλήρωσης e-mail και άλλων στοιχείων. Μάλιστα, εμφανίζουν μετανάστες να χορεύουν γιατί όπως λένε κατάφεραν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, ενώ αναρτούν φωτογραφίες ακόμα δίπλα από οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Πηγές της ΕΛΑΣ αναφέρουν πως η υποκίνηση μαζικής μετακίνησης μεταναστών μέσω Telegram και άλλων εφαρμογών δεν έχει μεταφραστεί σε περαιτέρω αύξηση των ροών, ενώ δεν έχει διαπιστωθεί από τις ελληνικές Αρχές κάποια οργάνωση πορείας ή συγκέντρωσης μεταναστών κοντά στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Για εργαλειοποίηση των μεταναστών έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από την Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του.

«Υπάρχει απόλυτη εγρήγορση της Αστυνομίας, του Στρατού και συντονισμένη δράση όλων των Αρχών. Ο Έβρος είναι απροσπέλαστος, τα σύνορα της Ελλάδας είναι απροσπέλαστα, είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση», ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Είναι η Τουρκία που ανέχεται τη δράση των αδίστακτων κυκλωμάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Από τον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού επιθεώρησε την επέκταση των αποτρεπτικών μέτρων που λαμβάνει ο στρατός ξηράς, έστειλε μήνυμα για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.

«Είμαστε μία δύναμη που εγγυάται την ειρήνη στην περιοχή και γι’ αυτό υπάρχουμε», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στον Έβρο.