Για την τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία μίλησε στον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης. Όπως είπε χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός, τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν έμεινε τίποτα». Αναφέρθηκε επίσης και στο τάγμα Αζόφ και την είδηση που είχε κυκλοφορήσει ότι τον είχαν απαγάγει, διαψεύδοντάς την.

Ο Κώστας Ονισένκο ανέβασε τη συνέντευξη στο Facebook στις 16 Μαρτίου, τονίζοντας ότι καθυστέρησε να το κάνει προκειμένου ο κ. Ανδρουλάκης να απομακρυνθεί με ασφάλεια από την εμπόλεμη ζώνη.

«Κάθε μέρα ήταν και χειρότερη. Το να ακούς τις μάχες απο μακριά, λες εντάξει είναι μακριά. Κάθε μέρα που πλησίαζε γινόταν όλο πιο κοντά αυτός ο ήχος. Η πόλη καταλάβαμε ότι ήταν αποκλεισμένη», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός και δομές, και όταν λέω χτυπήθηκε, εννοώ δεν έμεινε τίποτα. «Δεν βλέπω τον λόγο να επιστρέψει κάποιος σε αυτήν την πόλη, θα επουλώσει αυτό το τραύμα μέσα σε μια γενιά, είναι ζήτημα» σημείωσε.

«Είναι μια τραγωδία. Από τις πρώτες 3 με 4 μέρες της πολιορκίας χάθηκαν όλες οι υποδομές. Ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε τηλεπικοινωνίες και φυσικά δεν υπήρχε ανεφοδιασμός, καύσιμα, τρόφιμα, θα γίνουμε μάρτυρες μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης» υποστήριξε ο Έλληνας πρόξενος.

«Έχω γνωρίσει τους Αζόφ»

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ό Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη σχολίασε τη δράση του Τάγματος Αζοφ. «Μπορείς να πεις πολλά για τους Αζόφ. Τι ήταν και τι είναι. Δεν θέλω να μπω πάλι στο ιδεολογικό και το πολιτικό κομμάτι. Οι Αζοφ ήταν και είναι μία από τις άμυνες της πόλης. Δεν χτυπούν τους δικούς τους. Τους έχω γνωρίσει. Επειδή έχω εκπλαγεί λίγο με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα με το προξενείο είναι καλό που υπάρχει μία πρωτοφανής στήριξη για την Ουκρανία. Κάτι τέτοιο δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν» είπε.

Και διευκρίνισε: «Κάπου γράφτηκε ότι με κρατούσαν όμηροι οι Αζόφ και μου έκαναν βασανιστήρια. Τις δύο πρώτες μέρες οι Αζόφ μας τάιζαν. Αυτό είναι γεγονός. Δεν συμφωνώ μαζί τους ιδεολογικά, μακριά από εμένα, αλλά δεν είδα αυτό που γράφεται. ‘Εχουμε φύγει από το θέρετρο των επιχειρήσεων, είμαι σε μια ζώνη αμφισβητούμενη […] Μας ήρθε στο καταφύγιο παιδάκι τριών ημερών».

«Είναι ασφαλής»

Ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο ανέφερε στην ανάρτησή του στο Facebook:

«Μίλησα χθες το βράδυ με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος παρέμενε εγκλωβισμένος στη μαρτυρική πόλη για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Ο διπλωμάτης μου περιέγραψε εν συντομία αυτά που έζησε στη μαρτυρική πόλη ενώ μου απάντησε σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων και για το τάγμα Αζόφ, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει στο ελληνικά μίντια. Καθυστέρησα να δημοσιεύσω τη συνέντευξη για λόγους ασφαλείας, μέχρι ο κ. Ανδρουλάκης να απομακρυνθεί από την εμπόλεμη ζώνη. Αυτή τη στιγμή ο θαρραλέος διπλωμάτης είναι ασφαλής και κατευθύνεται προς τα σύνορα της Ε.Ε. Νωρίτερα το μεσημέρι, το κονβόι με το οποίο κατευθυνόταν είχε δεχθεί επίθεση» είπε.

Μίλησα χθες το βράδυ με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος παρέμενε εγκλωβισμένος…

Posted by Kostas Onisenko on Wednesday, March 16, 2022