Στην 22η μέρα μπήκε σήμερα (17/3/2022) ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να παρουσιάζει τα έξι σήμεια που θα οδηγούσαν σε συμφωνία με τη Ρωσία για τη λήξη του πολέμου λίγες ώρες μετά το προσχέδιο 15 σημείων για μια πιθανή συμφωνία που που δημοσίευσαν οι Financial Times.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα και την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, περιλαμβάνει το Κίεβο να παραιτηθεί από τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δεσμευτεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν αμφότερες την Τετάρτη ότι είχαν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τους όρους συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι προσηλωμένος σε μια ειρηνευτική συμφωνία και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

Ο Μικάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία θα διατηρούσε τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το μοντέλο της Αυστρίας ή της Σουηδίας ήταν ένα σενάριο. «Αυτή η επιλογή συζητείται πραγματικά τώρα και είναι μια επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.

Οργή για την επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν για την χθεσινή (16/3) επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους στο πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη χθες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» η μονάδα Ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί, κατά την ίδια πηγή.

Συγκινητική ομιλία Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο

Σε ομιλία του προς τα μέλη του Κογκρέσου την Τετάρτη, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη ή άλλα μέσα για να αποκρούσουν την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα του και να επιβάλουν σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Σε μια δραματική έκκληση, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξη της Αμερικής αφού η Ρωσία είχε εξαπολύσει «βάναυση επίθεση κατά των αξιών μας».

Αυτές είναι οι προτεραιότητές του Ζελένσκι

Σε νέο διάγγελμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έστειλε μήνυμα προς τους Ρώσους στρατιώτες να αφήσουν τα όπλα λέγοντας τους πως «αυτός δεν είναι ο πόλεμος σας».

«Κάθε Ρώσος στρατιώτης που αφήνει τα όπλα θα έχει μια ευκαιρία, μια ευκαιρία να επιβιώσει. Απευθύνομαι ιδίως σε εσάς τους κληρούχους που σας πέταξαν στη φωτιά αυτού του πολέμου. Αυτός δεν είναι ο πόλεμός σας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε: «Όσον αφορά στους υπόλοιπους Ρώσους στρατιώτες που έχετε ακόμη το ένστικτο της αυτοσυντήρησης: αφήστε τα όπλα σας. Είναι καλύτερα από το να χάσετε τη ζωή σας στο πεδίο της μάχης, εδώ στη γη μας».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι επίσης επανέλαβε και τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία. «Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απόλυτα ξεκάθαρες: το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία της χώρας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».