Το ΝΑΤΟ εντείνει την παρακολούθηση του ουρανού πάνω από τα συμμαχικά έθνη από φόβο ότι τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διασχίζουν τα σύνορα της Ουκρανίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν «επικίνδυνες καταστάσεις».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η συμμαχία θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας «ουσιαστικής» αύξησης στρατευμάτων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων στην ανατολική πλευρά της ως μέρος της «επαναφοράς» των στρατιωτικών της δυνατοτήτων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, 100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη, 40.000 στρατός υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, με τη στήριξη εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων.

Οι υπεύθυνοι του ΝΑΤΟ, πάντως, εξετάζουν με μεγάλη σοβαρότητα τις εισβολές drones στην Κροατία και τη Ρουμανία. Ο Στόλτενμπεργκ, άλλωστε, τόνισε ότι η συμμαχία αυξάνει την «επαγρύπνηση» και την ικανότητά της να παρακολουθεί τον εναέριο χώρο ως αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot αναπτύσσονται στην Πολωνία και τη Σλοβακία. «Αυξάνουμε τις δυνατότητες που έχουμε τόσο για να παρακολουθούμε (τον εναέριο χώρο μας), όσο και για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη Δευτέρα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ισχυρίστηκε ότι ένα ρωσικό drone πέταξε πάνω από την Πολωνία. Το drone έκανε κύκλους πάνω από το Γιάβοριβ για να εκτιμήσει τη ζημιά σε μια ουκρανική βάση που χτυπήθηκε από πυραύλους κρουζ την Κυριακή. Στη συνέχεια, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Forpost εισέβαλε στην Πολωνία προτού επιστρέψει στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, όπου και καταρρίφθηκε.

Μια θεωρία είναι ότι το drone εισήλθε στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ κατά λάθος, πιθανώς μετά την εμπλοκή των σημάτων του. Η ουκρανική ανακοίνωση ανέφερε επίσης ένα αεροσκάφος τύπου Orlan-10 που συνετρίβη στην κομητεία Bistrita-Nasaud, στη βόρεια Ρουμανία και βρέθηκε από έναν αγρότη στην. Στις 11 Μαρτίου ένα Tupolev Tu-141 της σοβιετικής εποχής, οπλισμένο με εκρηκτικό μηχανισμό, συνετρίβη στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Ο Μάριο Μπάνοζιτς, υπουργός Άμυνας της Κροατίας, δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές εάν το drone ανήκει στη Ρωσία ή στην Ουκρανία. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ επανεξετάζει και τα δύο περιστατικά και ότι ήταν σαφές ότι υπήρχαν «περισσότερες στρατιωτικές δραστηριότητες στον αέρα», δημιουργώντας κίνδυνο πρόκλησης.