Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο διάγγελμά του έστειλε μήνυμα προς τους Ρώσους στρατιώτες να αφήσουν τα όπλα λέγοντας τους πως «αυτός δεν είναι ο πόλεμος σας».

«Κάθε Ρώσος στρατιώτης που αφήνει τα όπλα θα έχει μια ευκαιρία, μια ευκαιρία να επιβιώσει. Απευθύνομαι ιδίως σε εσάς τους κληρούχους που σας πέταξαν στη φωτιά αυτού του πολέμου. Αυτός δεν είναι ο πόλεμός σας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε: «Όσον αφορά στους υπόλοιπους Ρώσους στρατιώτες που έχετε ακόμη το ένστικτο της αυτοσυντήρησης: αφήστε τα όπλα σας. Είναι καλύτερα από το να χάσετε τη ζωή σας στο πεδίο της μάχης, εδώ στη γη μας».

Υποστήριξε, δε, πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν αιχμαλωτιστεί περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι επίσης επανέλαβε και τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία. «Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απόλυτα ξεκάθαρες: το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία της χώρας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίστηκαν χθες (16/3) αλλά οι προσδοκίες είναι πολύ περιορισμένες για να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική κάτω Βουλή, μία ημέρα αφού μίλησε στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για το ενδεχόμενο ο κ. Ζελένσκι να εκφραστεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

My priorities in the negotiations are absolutely clear: the end of the war, security guarantees, sovereignty,…

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, March 16, 2022