Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και ρωσική απόσυρση από την Ουκρανία, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, σύμφωνα με τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Η προτεινόμενη συμφωνία, που αποκαλύπτουν οι Financial Times, με την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια —και η αποδοχή τους από τη Μόσχα— θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της το 2014. Μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια απέτυχε να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της γείτονάς της.

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους μιας συμφωνίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχεί ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αγοράσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

«Θα πρέπει τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν για να υπάρξει συμφωνία»

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιελάμβανε «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με αυτό το προσχέδιο η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

«Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σημείωσε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.

Ζελένσκι: Προστατέψτε μας από τη Ρωσία – Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου και το Περλ Χάρμπορ

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε μέσω βίντεο στο αμερικανικό Κογκρέσο και ζήτησε στρατιωτική βοήθεια για να προστατευτεί ο ουρανός της Ουκρανίας από τους Ρώσους και τους κάλεσε να θυμηθούν τι συνέβη την 11η Σεπτεμβρίου και στο Περλ Χάρμπορ.

«Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επιπλέον κυρώσεις κατά της Μόσχας και την απόσυρση των αμερικανικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία δεν επιτέθηκε μόνο σε εμάς, επιτέθηκε εναντίον των αξιών μας, στο δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθεροι, όπως εσείς στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι είπε στους Αμερικανούς: «Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα. «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001.Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια»

Τα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα.

Πούτιν: Δεν θέλουμε να καταλάβουμε την Ουκρανία – Οι ενέργειες της Δύσης θυμίζουν τα ναζιστικά πογκρόμ του 1930

ΟΒλαντιμίρ Πούτιν έκανε δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να προβεί σε πολεμικές ενέργειες, ώστε να προστατεύσει την ακεραιότητα της και τους ρωσόφωνους του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ σημειώνοντας πως: «Δεν επιθυμούμε να θέσουμε υπό την κατοχή μας την Ουκρανία».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως μέχρι τότε η Ρωσία θα πετύχει όλους τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως ονομάζει η Μόσχα την εισβολή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «ευσυγκίνητη Δύση» βοηθάει την Ουκρανία με πολεμικό εξοπλισμό και επιβάλει κυρώσεις για τον πόλεμο, όμως «ποτέ δεν αντέδρασε στις ουκρανικές επιθέσεις κατά των ρωσόφωνων του Ντονέτσκ», ενώ ισχυρίστηκε ότι πρόσφατα έγινε χτύπημα από ουκρανικό πύραυλο στη περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν άμαχοι την ζωή τους.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυτικές κυρώσεις, τις οποίες παρομοίασε με τις διώξεις εναντίων των Εβραίων από την ναζιστική Γερμανία. «Οι ενέργειες της Δύσης είναι όμοιες με τα αντισημιτικά πογκρόμ στη Γερμανία το 1930», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, είπε πως «όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης», ενώ δήλωσε πως η Ουκρανία με τη στήριξη των Δυτικών δυνάμεων οργάνωσε επίθεση κατά της Ρωσίας.

«Το οικονομικό Μπλιτζκριγκ δεν θα λειτουργήσει»

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία με την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ότι «η Δύση προσπαθεί να οργανώσει ένα οικονομικό Μπλιτζκριγκ στη Ρωσία, το οποίο δεν θα λειτουργήσει».

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση θα γίνει δύσκολη για όλους, καθώς αναμένονται προβλήματα από τις κυρώσεις, όμως το ρωσικό κράτος πρόκειται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα δημιουργηθούν, ενώ σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να τυπωθούν επιπλέον χρήματα, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα προσαρμόσει την οικονομία στις νέες συνθήκες που έχουν ανακύψει, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της χώρας, παρά τις πιέσεις από το εξωτερικό.

Επίσης, κατά την διάρκεια των δηλώσεων που έκανε, σημείωσε ότι «η προσπάθεια της Δύσης να έχει παγκόσμια κυριαρχία τελειώνει» και πρόσθεσε ότι «η Δύση θέλει να χτυπήσει κάθε οικογένεια στη Ρωσία… Αγωνιζόμαστε να για την κυριαρχία της Ρωσίας, για το μέλλον των παιδιών μας».