Οι ουκρανικές προσφυγές ροές συνεχίζονται αμείωτα όσο οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη. Τα σύνορα προς τη Μολδαβία, μια από τις… πόλεις-διεξόδους των πολιορκημένων από την αρχή του πολέμου έχουν περάσει τα σύνορα από την αρχή του πολέμου κάπου 300.000 Ουκρανοί, από τους οποίους οι περίπου 200.000 έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες.

Σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς, οι περισσότεροι διαμένουν σε δομές της πρωτεύουσας Κισινάου, με δίκτυο εθελοντών να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στους εκτοπισμένους, αλλά και φαγητό και ρουχισμό.

Βέβαια δεν ήταν παρά δύο εικοσιτετράωρα πριν που η πρωθυπουργός της Μολδαβίας οδηγήθηκε στο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, ώστε η χώρα της να μπορέσει να αντιμετωπίσει την εισροή.

«Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αποφάσισαν να μείνουν – τουλάχιστον προσωρινά. Για μια χώρα όπως η Μολδαβία, αυτοί είναι υψηλοί αριθμοί» δήλωσε στο BBC η πρώτη κυρία της χώρας Ναταλία Γαβριλίτα.

Να σημειωθεί ότι η Μολδαβία, μια μικρή χώρα περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας και έχει μια από τις πιο εύθραυστες οικονομίες στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την παροχή στη χώρα μακροοικονομικού δανείου 150 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρους των αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης της, ενέκριναν προχθές Τρίτη (15/3) οι ευρωβουλευτές της επιτροπής διεθνούς εμπορίου.

Παρότι ευρισκόμενοι τώρα πλέον οι Ουκρανοί πρόσφυγες σε ασφαλές έδαφος, το μυαλό τους δεν παύει να γυρίζει πίσω και προσπαθούν απεγνωσμένα να μάθουν νέα των συγγενών τους που έχουν εγκλωβιστεί στο Χάρκοβο, το Κίεβο και άλλες πόλεις που βομβαρδίζονται, όπως μετέδωσε σε σχετικό ρεπορτάζ η ΕΡΤ.

Όπως για παράγειγμα η 29χρονη Τζούλια είναι από το Χάρκοβο που έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον χάρτη από τις βομβιστικές επιθέσεις. Οι γονείς της αρνούνται να το εγκαταλείψουν.

Πρόσφυγες συναντούν τους δικούς τους ανθρώπους και παραλαμβάνουν πράγματα. Η 42χρονη Τατιάνα βρήκε καταφύγιο με τα δυο της παιδιά στη Ρουμανία. Στη γέφυρα του Δνείστερου που χωρίζει τις δύο χώρες, συνάντησε τον άνδρα της που έμεινε πίσω για να υπερασπιστεί το Κίεβο.

Η Τατιάνα θα επιστρέψει στα παιδιά της περιμένοντας να τελειώσει ο πόλεμος.