Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών στρέφεται το ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται οι λοιμωξιολόγοι να εισηγηθούν μέτρα. Ο σχεδιασμός είναι τα μέτρα αυτά να ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, όπως είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε σήμερα τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και την εισήγηση της. Βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα όποια μέτρα να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, αλλά αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα.

«Θεωρώ ότι μένουμε κατά βάση στο αρχικό σενάριο, δηλαδή μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά», είπε για να σημειώσει στη συνέχεια πως δεν αποκλείει τη λήψη των μέτρων και νωρίτερα. «Δεν είναι βασικό μας σενάριο να υπάρξουν παραπάνω μέτρα ή πολύ περιοριστικά μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά. Αν χρειαστεί όμως θα συμβεί και αυτό», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι το βασικό στοιχείο που εξετάζεται, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι πως σε ότι αφορά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, το 50% ανήκει σε νέους 18-39 ετών και μόλις το 6% σε πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση. Για το λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση στους νέους εν όψει των εορτών να είναι πολύ προσεκτικοί στις επαφές τους με τους γονείς και τους παππούδες τους.

Τα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι – Οι τρεις πυλώνες

Διευκρίνισε επίσης πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία.

Επανερχόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, είπε ότι αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη θα κινούνται σε 3 πυλώνες. Σε ότι αφορά τη διασκέδαση το πρόβλημα φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση, αλλά κυρίως τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στα γήπεδα όπου όπως φαίνεται οι φίλαθλοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα και θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυλώνα των μέτρων.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά την τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Στο ποσοστό που θα αποφασιστεί θα είναι υποχρεωτική. Δεν έχουμε αποφασίσει το ποσοστό», ανέφερε ο υπουργός.