Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με το υπ’ αριθμ. 229/2010 πρακτικό του έκρινε μη νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων.

Σύμφωνα με τους νόμους 1565/1939, 1278/1982 και 2194/1994, προϋπόθεση για την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων είναι να έχει προηγηθεί γνωμοδότηση του κεντρικού συμβουλίου υγείας.

Το σχέδιο Π.Δ. που διαβιβάστηκε στο ΣτΕ το συνόδευαν γνωμοδοτήσεις παρελθόντων ετών και όχι επίκαιρες. Το ΣτΕ στο πρακτικό του αναφέρει ότι οι γνωμοδοτήσεις που στάλθηκαν λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που παρήλθε από τη λήψη τους έως την περιέλευση του σχεδίου στο Δικαστήριο, το οποίο ανέρχεται από πέντε έως και δεκαεννέα έτη, δεν δύνανται να θεωρηθούν ικανές να διαφωτίσουν το αποφασίζον όργανο, κατά την άσκηση της κανονιστικής αρμοδιότητας που προβλέπεται στην ανωτέρω εξουσιοδοτική διάταξη για τις επικρατούσες πραγματικές συνθήκες, ενόψει των οποίων απαιτείται να χωρεί η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, όπως η οικονομική κατάσταση των οργανισμών κοινωνικής ασφαλίσεως, η κατάσταση της εθνικής οικονομίας και το κόστος διενέργειας εκάστης ιατρικής πράξεως.