«Όχι» στο «ταξίδι» εννέα αρχαιοτήτων στη Βρετανία

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δε χορηγεί άδεια μόνιμης εξαγωγής


ΕΛΛΑΔΑ
12:15
21/01/2015
«Όχι» στο «ταξίδι» εννέα αρχαιοτήτων στη Βρετανία
2
loading

Να μην χορηγηθεί άδεια μόνιμης εξαγωγής στο Λονδίνο εννέα αρχαίων έργων που βρίσκονται στην κατοχή της Ελένης Κουτσούδη-Ιόλα, ανιψιάς του γνωστού συλλέκτη. Σε αυτή τη γνωμοδότηση κατέληξε χτες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου δέχτηκαν ομόφωνα την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, που επικαλέστηκε λόγους προστασίας των αρχαιοτήτων.

Σημειώνεται ότι η κ. Κουτσούδη - Ιόλα είναι νόμιμη κάτοχος 54 αντικειμένων και εικόνων, που προέρχονται από τη Συλλογή Ιόλα, κατά τις αποφάσεις του 1987 και του 2011. Σύμφωνα, δε, με την τελευταία, τρία από τα αντικείμενα της συλλογής πρέπει να περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο έναντι 6.000 ευρώ, αγορά που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Οι εννέα αρχαιότητες που τελικά δεν θα «ταξιδέψουν» στη Βρετανία (όπου θα εγκατασταθεί μόνιμα η αιτούσα) αφορούν έργα κυρίως αιγυπτιακά, τα οποία έχουν εξεταστεί από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που έχει πιστοποιήσει τη σπουδαιότητά τους. Κάποια μάλιστα τα έχει ταυτίσει με συγκεκριμένα μνημεία, πιθανότατα με ναούς των Θηβών, όπως τα δύο τμήματα από δύο ενεπίγραφα υπερφυσικά αγάλματα, από τα οποία το ένα απεικονίζει τον φαραώ Ραμσή Β΄. Όσο για τα υπόλοιπα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, δύο πορτρέτα Φαγιούμ (ένα ανδρικό κι ένα γυναικείο), μία Σφίγγα από την Αλεξάνδρεια, καθώς και μια κεφαλή ρωμαϊκών χρόνων, η οποία φέρει στον λαιμό την επιγραφή Ερμής και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μοναδικό έργο, ελλαδικού εργαστηρίου, που συνδυάζει τον ρωμαϊκό τύπο του πορτρέτου του Τραϊανού. Το έργο δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης των 10 χρόνων της διακυβέρνησης του Ρωμαίου αυτοκράτορα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο αριθμός των απεικονίσεων του Τραϊανού από τον ελλαδικό χώρο είναι ελάχιστος. Ήταν, δε, μεταξύ των τριών που, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του 2011, θα αγοραζόταν από το ελληνικό δημόσιο.

Η ενδιαφερόμενη, πάντως, είχε στο αίτημά της κι ένα δεύτερο σκέλος, που συνέδεε με την απόφαση ως προς την εξαγωγή των αρχαίων: τη δωρεά στο ελληνικό δημόσιο 24 γλυπτών, δύο εικόνων και 16 αγγείων. Ως προς αυτό, το συμβούλιο γνωμοδότησε να επανέλθει από την αιτούσα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Konstantinos A

  Ποτέ δεν έχω καταλάβει πως μπορεί και γιατί να είναι ένα αρχαίο νόμιμα σε ιδιωτική συλλογή.
  Είναι αίσχος

  1. avatar Δεινόσαυρος

   Είναι λίγο μυστήριο το θέμα. Μπορεί να είναι μικρής αρχαιολογικής αξίας και να μην είχε έτσι κι αλλιώς θέση σε κάποιο μουσείο και να κατέληγε σε καμιά αποθήκη μέσα στη σκόνη και τη μούχλα όπως συμβαίνει σε κάθε μουσείο της χώρας με κυριότερο παράδειγμα το Εθνικό Αρχαιολογικό που έχει περισσότερα αρχαία στα υπόγεια παρά στις αίθουσες.
   Αν το καλοσκεφτείς, η χώρα μας έχει τόσες αρχαιότητες που αν εκτίθεντο όλες θα χρειαζόμασταν μουσείο και στο τελευταίο κατσικοχώρι και αρχαιολογικούς χώρους με περιφράξεις, φύλακες και οδική πρόσβαση κάθε 10 χιλιόμετρα. Όλα αυτά προϋποθέτουν κτίρια, υπαλλήλους, έξοδα κατασκευής και συντήρησης... Τεράστια νούμερα για τις δυνατότητές μας.
   Κλασικό παράδειγμα η πόλη της Θήβας η οποία είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία και δεν υπάρχει οικόπεδο που να μην έχει βρεθεί κάτι αρχαίο. Το ίδιο και το κέντρο της Αθήνας φυσικά όπου ο μετροπόντικας δεν άφησε τίποτε όρθιο - ελέω ανάπτυξης - ή τα Μακρά Τείχη, η Θεμιστόκλεια Οχύρωση κ.α. που ρημάζουν σε κοινή θέα.
   Γενικά στην Ελλάδα έχουμε την "πολυτέλεια" να αγνοούμε αρχαιότητες που άλλες χώρες θα τις έκαναν τουριστική ατραξιόν πρώτου μεγέθους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει