Να αποποιηθούν οποιαδήποτε ευθύνη επιχείρησαν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της εκβίασης επιχειρηματία ρίχνοντας , κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, την ευθύνη ο ένας στον άλλον. Ενώπιον του ανακριτή βρέθηκαν η λογίστρια, ο σύζυγος και ο γιος της καθώς και ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών ενώ ένας υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ ζήτησε και πήρε προθεσμία για αύριο.

Οι ηχογραφημένες συνομιλίες , όμως, που είναι μέρος της δικογραφίας, είναι σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές το δυνατό χαρτί των αρχών. Σε αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται βήμα – βήμα ο τρόπος που γινόταν η διαπραγμάτευση για το ποσό που ζητήθηκε να πληρώσει ο επιχειρηματίας ώστε να αποφύγει το πρόστιμο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ο ρόλος των εμπλεκομένων, ακόμη και τι ακριβώς διαδραματίστηκε την ημέρα της σύλληψης τους.

Σε όλες τις συναντήσεις, σύμφωνα με τη δικογραφία, η λογίστρια έπαιρνε τα κινητά τηλέφωνα και τα έβγαζε έξω από το γραφείο. Από τους διαλόγους που κατέγραψαν οι άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας προκύπτει ότι γινόταν παζάρι για το ποσό της μίζας που έπρεπε να δώσει ο επιχειρηματίας ώστε να απαλλαγεί από το πρόστιμο μαμούθ.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

1Ος ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Λογίστρια: Και θα πάει αρχείο η υπόθεση.
Επιχειρηματίας: Τα χρήματα;
Λογίστρια: Θα μου τα δώσεις θα τα δώσω εγώ.
Επιχειρηματίας: Ναι.
Λογίστρια: Μέσω του ανθρώπου που μεσολαβεί.
Επιχειρηματίας: Δεν τα έχω. Τα έχω στο αμάξι.
Λογίστρια: Φέρε μου εδώ.
Επιχειρηματίας: Να τα φέρω τώρα;
Λογίστρια: Φέρτα μου εδώ. Εδώ να τα κλειδώσω.

2Ος ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Λογίστρια: Είναι συνεννοημένοι. Όλοι στο κόλπο. Θα πάνε και παραπάνω.
Επιχειρηματίας: Παζάρι έκανες;
Σύζυγος λογίστριας: Έκανε, έκανε.
Λογίστρια: Έκανα. Κάτω από πενήντα δεν πάνε. Ζητάνε εξήντα γιατί είναι τέσσερις που εμπλέκονται.

3Ος ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Λογίστρια: ξεκάθαρα μου είπανε το κλίμα είναι μιλημένο κανονικά. Την άλλη φορά όταν ήρθε εδώ ο φίλος μας και του ζήτησα να μας φροντίσει, φαίνεται τα έχουν μιλήσει όλοι μαζί, μας πήγε και στην προϊσταμένη, χαρές, να μας κεράσει καφέ και λοιπά.
Επιχειρηματίας: Μάλιστα.

4Ος ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Επιχειρηματίας: Την άλλη φορά μας είχαν πει 60. Δώσαμε τριάντα. Κάναμε παζάρια.
Σύζυγος Λογίστριας: Ναι. Κάναμε παζάρια.
Λογίστρια: Ένα τριαντάρι δώσαμε.
Επιχειρηματίας: Τα βολέψαμε τότε
Λογίστρια: Πάλι θα τα βολέψουμε…

Λογίστρια: Την πρώτη φορά που μου ήρθε εδώ “Ε τι έγινε” λέει “ένα διαμέρισμα θα δώσει”, έτσι σε αυτό το στιλ. Είδαν διαμερίσματα, σου λέει τα διαμερίσματα λες κι είναι στραγάλια. ..

Λογίστρια: Αυτοί ζητάγανε εξήντα, εγώ είπα ότι ει ναι πάρα πολλά, ο άνθρωπος ναι έχει κάνει περιουσία αλλά τι να τα κανείς τα ακίνητα τώρα;
Επιχειρηματίας: Να του δώσουμε ένα διαμέρισμα να μας δώσει τα ρέστα.

Η υπάλληλος του ΣΔΟΕ η οποία έκανε τον έλεγχο στην επιχείρηση «έδειξε» τη λογίστρια καθώς ισχυρίστηκε ότι εκείνη εκβίαζε τον επιχειρηματία και θα κρατούσε τα χρήματα. Στο απολογητικό της υπόμνημα υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Κάναμε έλεγχο. Διαπιστώσαμε ότι στη σχετική φορολογική διεύθυνση του ελεγχόμενου Κ… δεν βρέθηκε να λειτουργεί η επιχείρηση καθ’ όσον δεν υπήρχε σχετική εγκατάσταση. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε η παράβαση της μη δήλωσης μεταβολής της έδρας και ζητήθηκαν συμβόλαια κτήσης των ακινήτων. Ο επιχειρηματίας αποδέχτηκε τη σχετική παράβαση. Στη συνέχεια αρχειοθετήθηκε ο έλεγχος. Αναρωτιέται κανείς αν ήθελα να εκβιάσω ή να απαιτήσω. Ήταν δυνατόν να αναφέρω στον έλεγχο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υπόθεση. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι δεν εκβίαζα εδώ αλλά η λογίστρια».

Η 68χρονη λογίστρια, πάλι με τη σειρά της φέρεται να έδωσε μια άλλη εκδοχή και να «έδειξε», στην απολογία της τον επιχειρηματία που έκανε την καταγγελία λέγοντας πως η υπόθεση είναι ένα σενάριο που δημιούργησε εκείνος για να γλυτώσει το φορολογικό έλεγχο.

Οι κατηγορούμενοι έδωσαν εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή για τα αδικήματα της “δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα με ωφέλημα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού, της εκβίασης με απειλή βλάβης της επιχείρησης του εξαναγκαζόμενου κατ’ επάγγελμα από κοινού και της άμεσης συνέργειας στις παραπάνω πράξεις”.
Οι αρχές έφτασαν στη σύλληψη των κατηγορουμένων μετά την καταγγελία του επιχειρηματία , που ασχολείται με οικοδομικές κατασκευές στον Πειραιά, ότι σε ραντεβού στο γραφείο της λογίστριας, παρουσία του συζύγου και του γιου της, τον ενημέρωσαν για την … πρόταση των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ προκειμένου να μην πληρώσει το πρόστιμο.