«Δεν ζητάω τη συναίνεση για τη βάπτιση από τα βρέφη αλλά από τα νήπια», τόνισε ο Πέτρος Κλιτς, ο αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Σωτήρος στο Μόναχο που αρνήθηκε να βαπτίσει ένα κορίτσι περίπου 3 ετών.

Και μπορεί η μικρή να βαπτίστηκε τελικά από άλλον ιερέα, όμως το βίντεο με την άρνηση του συγκεκριμένου, κάνει από προχθές το γύρο του Διαδικτύου.

Ο αρχιμανδρίτης, μίλησε στην εκπομπή «Live U» και στην Πόπη Τσαπανίδου και εξήγησε τους λόγους που αρνήθηκε να βαπτίσει το παιδί. «Αν αυτή η τακτική της συμβουλευτικής δημιούργησε πρόβλημα, ζητώ συγγνώμη και από τους γονείς που είδαν το πρόβλημα μονόπλευρα. Είναι σημαντικό να γίνονται μυστήρια σε όμορφο περιβάλλον σε συνεργασία γονέων και κληρικών», είπε ο 38χρονος αρχιμανδρίτης που βρίσκεται στον συγκεκριμένο ιερό ναό από το 2008.

Ο αρχιμανδρίτης εξήγησε ότι στην ενορία του έχουν υπάρξει περιπτώσεις παιδιών που δεν ήθελαν να κοινωνήσουν. Όπως είπε, τους συμβούλευσε για το τι είναι κοινωνία. Τους ρώτησε μάλιστα αν θέλουν να κοινωνήσουν και όταν τα παιδιά απάντησαν όχι, τους άφησε να φύγουν. «Έτυχε να έχω ένα παιδάκι που δεν ήθελε να κοινωνήσει. Ήταν ένα παιδάκι, τριών ή τεσσάρων ετών. Ο Στέφανος, έτσι λέγεται το παιδί, ήρθε με τη βούλησή του και κοινώνησε. Ήρθε μόνο του στα 5 και κοινώνησε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην βάπτιση, είπε: «Είναι προσωπικό μου θέμα να μην κλαίει το παιδί. Θα ήθελα η εκκλησία να κάνει όμορφες τελετές» και πρόσθεσε: «Δεν αρνούμαι να βαπτίσω παιδιά που κλαίνε». «Όμως», συμπλήρωσε «Τα παιδιά σε μικρή ηλικία δεν αισθάνονται τόσο έντονα το φόβο ή την επιβολή των γονέων. Όταν είναι μικρό το παιδί, βαπτίζεται πιο εύκολα. Έρχονται παιδιά και βαπτίζονται χωρίς πρόβλημα».

Πάντως, όπως είπε, καλό θα ήταν οι γονείς αν βαπτίσουν τα παιδιά τους σε μεγαλύτερη ηλικία, να τα έχουν πάει πρώτα στην εκκλησία για να εξοικειωθούν με το χώρο.