«Με 55 εκατομμύρια διαγνώσεις η πανδημία του Covid ενισχύεται σε όλο τον κόσμο» ανέφερε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό στη χώρα μας ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες από 650 χιλιάδες διαγνώσεις καταγράφονται πλέον ανά ημέρα σε παγκόσμια κλίμακα.

«Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας» υπογράμμισε ο καθηγητής ιατρικής «κατέληξαν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία ημέρα».

«Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια διαγνώσεις με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στη χώρα ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως «αν η Αττική βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης» τα κρούσματα ημερησίως θα ανερχόντουσαν σε 2.200.

Σχολιάζοντας τη Θεσσαλονίκη η οποία «βράζει» στα κρούσματα ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε πως εκεί παρατηρούνται ταχύτεροι αριθμοί βελτίωσης.

Αναφορικά με τους δείκτες βαρύτητας στην κοινότητα, ο καθηγητής ανέφερε πως αυτοί θα αργήσουν να βελτιωθούν και γι’ αυτό «χρειάζεται πιστή τήρηση των μέτρων».

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο κ. Μαγιορκίνης και στις ηλικιακές ομάδες κατά τις οποίες παρατηρείται αυξημένη μετάδοση του κορονοϊού. Για τις ηλικίες 19-39 ετών ανέφερε ότι η μετάδοση συμπίπτει με τα μέτρα συρρίκνωσης και το κλείσιμο των μαγαζιών ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες η αύξηση ενδέχεται να οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Ερώτηση όμως δέχθηκε ο κ. Μαγιορκίνης για την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Ο καθηγητής αρκέστηκε να απαντήσει λιτά πως: «Πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό, η απόφαση είναι της Πολιτείας».