Εφτά σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο

Ο οδικός χάρτης για τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του 2014


ΕΛΛΑΔΑ
7:22
23/04/2014
Εφτά σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο
9
loading

Nέα αντίληψη εισάγει η κυβέρνηση στην αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού των δημοσίων υπηρεσιών. Οι σωρευτικές απομακρύνσεις δίνουν τη θέση τους σε διαδικασίες με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η επιλογή προϊσταμένων με γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ.

Σε νέα τροχιά μπαίνει η κρατική μηχανή με την εφαρμογή εφτ σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υλοποιηθούν εντός του έτους.

Οι επτά αλλαγές που προωθούνται έως το τέλος του 2014 ώστε άμεσα να ξεκινήσει η εφαρμογή τους είναι οι εξής:

1. Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμός του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα περιλαμβάνει την καταγραφή των κενών θέσεων σε όλο το Δημόσιο με βάση τα σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών, και την προκήρυξη πανελλαδικού διαγωνισμού υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν θα καταθέτουν αίτηση στις υπηρεσίες όπου ανήκουν προκειμένου να λάβουν άδεια για τη μετακίνησή τους.

2. Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων με γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη μέσω ΑΣΕΠ

3. Νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων, το οποίο προβλέπει βαθμολόγηση βάσει ποσόστωσης προκειμένου να μη λαμβάνουν όλοι «άριστα» όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις τα ανώτατα ποσοστά έχουν ορισθεί ως εξής:

- Με βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται έως και το 255 των υπαλλήλων σε κάθε διεύθυνση
- Με βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60%
- Με βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15%

4. Επεκτείνεται ο έλεγχος των πειθαρχικών και έχει προγραμματιστεί επιχείρηση-μαμούθ για τον έλεγχο 35.000 μονιμοποιήσεων συμβασιούχων. Οι υπάλληλοι που θα εντοπιστούν να έχουν μονιμοποιηθεί χωρίς να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα θα απολυθούν από το Δημόσιο.

5. Συνεχίζεται η καταγραφή και αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και όπου διαπιστώνονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων θα γίνουν καταργήσεις ή συγχωνεύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα και τις απολύσεις προσωπικού.

6. Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. φύλαξη κτιρίων)

7. Μείωση γραφειοκρατίας. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την άρση των διοικητικών βαρών κατά 255 σε 13 τομείς της οικονομίας, που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και ενισχύουν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έθεσε νέα ατζέντα για τις αλλαγές στο Δημόσιο όπου απεφεύχθησαν οι ποσοτικοί στόχοι και τέθηκαν ποιοτικές παράμετροι για την αλλαγή στο κράτος, σύμφωνα με το Έθνος.

Τις επόμενες ημέρες τίθεται επίσης σε διαβούλευση ο νόμος για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων όπου βασικά κριτήρια αποτελούν οι γραπτές εξετάσεις και η συνέντευξη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Dimitris Asimakopoulos

  ΟΛΟ ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΠΑΣΕ ΡΕ ΠΑΡΑΜΥΘΑΑΑΑΑΑΑ

 2. avatar JB

  ΔΗΜΌΣΙΟΣ ΥΠΑΛΗΛΟΣ ......ΣΕ ΔΡΆΣΗ ....
  Τη συμπεριφορά ενός φύλακα στο Κάστρο της Μεθώνης καταγγέλλει η Χ. Κ. Πανοπούλου, διευθύντρια του 4ου Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου Αλίμου Αττικής και αρχηγός εκπαιδευτικής εκδρομής 82 μαθητών του εν λόγω σχολείου.
  Αναφέρει, ειδικότερα, η Χ. Κ. Πανοπούλου:
  «Την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 82 μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές του 4ου ΓΕΛ Αλίμου Αττικής επεσκέφθησαν το Κάστρο της Μεθώνης στο πλαίσιο υλοποίησης έξι εγκεκριμένων διά του υπ’ αρ. 13348/16-12-2013 εγγράφου της Δ΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας περιβαλλοντικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα "Κάστρο. Ο τόπος ορίζει, ο άνθρωπος το κτίζει: Τα κάστρα της Πελοποννήσου, το Κάστρο της Μεθώνης".
  Η παιδαγωγική ομάδα ήταν στην είσοδο του εν λόγω Κάστρου στις 14:40. Εκεί υπήρχε ένας φύλακας, ονόματι Ηλίας κατά δήλωσή του, ο οποίος όταν αντιλήφθηκε τους μαθητές και τους συνοδούς τους, κλείδωσε την είσοδο του Κάστρου και αποχώρησε.
  Σημειωτέον ότι ο αναρτημένος σε ταμπέλα εκτός του χώρου χρόνος εξέπνεε στις 15:00. Οι συνοδοί και η αρχηγός της εκδρομής μάταια τον παρακάλεσαν να επιτρέψει στους μαθητές μια σύντομη περιήγηση, στο πλαίσιο επισκεψιμότητας του προκαθορισμένου χρόνου.
  Μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων, ερωτηθέντων σχετικά, κατέγραψαν ότι αυτή η στάση και η συμπεριφορά συνιστά κοινό τόπο έναντι των επισκεπτών του χώρου, οι οποίοι συχνά έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να τον επισκεφθούν».

  1. avatar Xountalas

   Εχει κανεις αμφιβολια πως ο εν λογω υπαλληλος-αρχηγισκος ειναι πρασινοφρουρος του κερατα?Οκ, τωρα μπορει να ειναι καμια ΡΗΜΑΔ ή κανα τΣΥΡΙΖΑ, σημασια εχει πως κατα πασα πιθανοτητα ανηκει στους "προοδευτικους"

   1. avatar writer

    «Σαν πας στην Καλαμάτα» λέει το δημοτικό τραγούδι. Από το 2009 όταν έμπαινες σε κάποιο Μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο, νόμιζες ότι είχες πάει στην Καλαμάτα, αφού πάρα πολλοί κατάγονταν από τη Μεσσηνία, τόπο καταγωγής του Αντώνη Σαμαρά. Ο φύλακας, ονόματι Ηλίας από πού κατάγεται άραγε;

    1. avatar aragdou

     ΑΠΑΠΑ...writer τόλμησες να κατηγορήσεις τη ΝΔ και τον τίμιο πρωθυπουργό μας????Ξέρεις για ποιόν μιλάς????Για τον άνθρωπο που διόριζε ΜΟΝΟ τους δικούς του (Μεσσήνιους) την εποχή που δεν ήταν καν πρωθυπουργός όχι τώρα που αν κατάλαβες και από το άρθρο οι προϊστάμενοι θα επιλέγονται βάση "συνέντευξης"...θα επιλέγει δηλαδή η κλίκα ποιοί είναι "άξιοι" να διοικήσουν όπως έκαναν πριν καν κυβερνήσουν....

    2. avatar τετραγωνακιας

     writer τί ενοοεις χαχαχα εγώ έχω γνωστό που μπήκε στο μουσείο της ακρόπολης με σύμβαση, από ένα χωριό κοντά στην καλαμάτα είναι, τώρα δεν χρειάζετε να σου πω πως μπήκε

  2. avatar επιχειρηματίας

   Εεεεεεε. Ο σωστός έλληνας πάει 14:59 και κάνει φασαρία. Αμαν πιά!!!

 3. avatar Dim Kent

  Το θέμα με το Δημόσιο είναι απλό: Να τους μάθετε να είναι ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ και να ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. Αυτές οι έννοιες μέχρι σήμερα ήταν άγνωστες, στην συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων αυτών.

 4. avatar επιχειρηματίας

  Ο κυριάκος; Συνέντευξη σε ΜΜΕ; Πάλι;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει