Αντιδρά το ΤΕΕ στο πολυνομοσχέδιο

Προσφεύγει σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα και τα ελληνικά δικαστήρια


ΕΛΛΑΔΑ
23:20
01/04/2014
Αντιδρά το ΤΕΕ στο πολυνομοσχέδιο
8
loading

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΤΕΕ στην ψήφιση που πολυνομοσχεδίου που μεταξύ των άλλων φέρνει αλλαγές στα επαγγέλματα των πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και τοπογράφων. Όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, με την υποπαράγραφο ΙΓ12 χαρακτηρίζονται ως μηχανικοί και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο σε δελτίο Τύπου του για το πολυνομοσχέδιο εξαπολύει επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας και του κ. Κακλαμάνη καθώς «αγνοώντας επιδεικτικά τις προτάσεις του ΤΕΕ για ενιαία αντιμετώπιση του επαγγέλματος των διπλωματούχων μηχανικών, προώθησαν, κατά διεθνές παράδοξο, άλλες αρχές και διαδικασίες για το επάγγελμα των αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων -και άλλες ειδικότητες που υπάγονται δήθεν στο υπουργείο Ανάπτυξης- για τους υπόλοιπους διπλωματούχους μηχανικούς».

Το ΤΕΕ αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι «αποκορύφωμα του τραγέλαφου που προωθήθηκε για ψήφιση είναι να μην προβλέπονται ΠΔ με τα οποία θα ορίζονται οι δραστηριότητες των μηχανικών, αλλά ΠΔ που θα ορίζουν ποια δραστηριότητα δεν θα μπορεί να ασκεί η κάθε ειδικότητα. Κατακρεουργώντας το επιστημονικό και επαγγελματικό ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών, κατά παρέκκλιση των διεθνών όρων της επιστήμης και του επαγγέλματος, φθάνουν στο σημείο να αναφέρουν τη λέξη "μηχανική" ως ορισμό στο νομοσχέδιο».

Η διαγραφή της φράσης πανεπιστημιακής κατεύθυνσης, δίνει κατά το ΤΕΕ την ευχέρεια στους συντάκτες των Προεδρικών Διαταγμάτων, να απονείμουν όμοια επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ΤΕΙ και Κολεγίων.

«Στην άθλια αυτή μεθόδευση, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε την τελευταία στιγμή διόρθωση και ανασύνταξη από την πλευρά του υπουργού ΠΕΚΑ, ώστε κατά τη διαδικασία έκδοσης ΠΔ να προβλέπεται, όχι απλή γνώμη αλλά, η σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ, κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί και στο τελικό κείμενο του νόμου».

Το ΤΕΕ αποφάσισε να προσφύγει στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα των μηχανικών και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στα ελληνικά δικαστήρια, ακολουθώντας συστηματική πορεία δικαστικών και θεσμικών παρεμβάσεων, με σκοπό την ακύρωση εκείνων των ρυθμίσεων, τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση, στρεβλώνουν το επάγγελμα του μηχανικού και είναι αντίθετες ακόμη και με πρόσφατες Κοινοτικές Οδηγίες.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση της, υπό διευρυμένη σύνθεση, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, αποφάσισε να κλιμακωθεί ο αγώνας και να γενικευτούν οι αντιδράσεις του ΤΕΕ, των συλλόγων και συλλογικοτήτων των μηχανικών, με στόχο να ακυρωθούν στην πράξη και οριστικά και «να μείνουν στα χαρτιά» οι ρυθμίσεις του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου που αφορούν τόσο στο Ασφαλιστικό Ταμείο των μηχανικών, όσο και στο επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού.

Ειδικότερα αποφασίστηκε:

Σε κοινό μέτωπο με τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΠΦΣ ,ΦΣΑ κ.α.) να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις-αντίδραση στην κλιμακούμενη ένταση των αντικοινωνικών, αντι-εργασιακών και αντι-ασφαλιστικών κυβερνητικών – μνημονιακών πολιτικών.

Καλεί τους μηχανικούς να πάρουν μαζικά μέρος σε αγωνιστικές-απεργιακές δράσεις και συγκεκριμένα:

1.- Στο συλλαλητήριο καταγγελίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, 1η Απριλίου 2014 και ώρα 6.00 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει νέες ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων.

2.- Στη γενική απεργία, την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Πυρφόρος

  Οι πανελλαδικές είναι ένα χρηματιστήριο. Σημασία έχει τι βγαίνεις,αν βγαίνεις... Ο λόγος που τα ΤΕΙ έχουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής,είναι πως το κράτος δεν έχει εκδωσει τα επαγγελματικά δικαιώματα από το 1986. Αν αυτό επιτευχθεί ΤΕΙ και πολυτεχνεία θα "παίζουν" στο ίδιο επίπεδο.
  Από εκεί και πέρα,οι σχολές πολιτικών μηχανικών στο εξωτερικό είναι,είτε 3ετής,είτε 4ετής,όπως και τα ΤΕΙ άλλωστε. Να θυμίσω οτι το 60 % του σημερινού ΤΕΕ,έχουν πάρει πτυχίο από το εξωτερικό,δηλαδή είτε απέτυχαν στις παντελώς στις πανελλαδικές,είτε προτίμησαν τον ασφαλή δρόμο του εξωτερικού. (επιμένω οτι είναι λάθος κριτήριο αξιολόγησης οι πανελλαδικές)
  Επιπλέον το ΤΕΕ είναι αυτό που κατήργησε τις 8ωρες εξετάσεις την δεκαετία του 80 ' για να βολέψει τους εξ αγγλίας,βουλγαρίας,κτλ. Μην σχηματίσετε γρήγορα άποψη για το θέμα,προτείνω να το ψάξετε.

 2. avatar fing

  Δηλάδη υποστηρίζεις ότι είναι το ίδιο ένας απόφοιτος Πολυτεχνίου και ένας απόφοιτος κολεγίου στην Ελλάδα χωρίς καμία πιστοποίηση?Να θυμίσω ότι επί πολλά χρόνια οι περισσότερες πολυτεχνικές σχολές έχουν πολύ υψηλές βάσεις στις πανελλήνιες και παίρνουν την αφρόκρεμα των μαθητών(μαζί με κάποιες άλλες σχολές).Επίσης να θυμίσω ότι οι πολυτεχνικές σχολές είναι 5 έτη με περισσοτερα μαθήματα, ενώ στα κολέγια είναι μόνο 3 και στα ΤΕΙ 4 .Να προσθέσω ότι στα περισσότερα κολέγια διδάσκουν υποψήφιοι διδάκτορες ή πτυχιούχοι διδάκτορες με σαφώς χαμηλότερο γνωστικό επίπεδο από τους καθηγητές πανεπιστημίων.Τέλος, να επισημάνω τον τρόπο που παίρνουν τα πτυχία στα περισσότερα κολέγια,δηλαδή με σικέ εξετάσεις και άλλα πολλά όμορφα(ισως όχι παντου,αλλά τουλάχιστον εκεί που γνωρίζω)...
  Αν ακόμα πιστεύεις ότι είναι σωστό να εξομοιώνουν τα πάντα τότε τι να πω..
  Κατα τη γνώμη μου το όλο θέμα γίνεται για να πέσει το εργασιακό κόστος των μεγάλων τεχνικών εταιριών και να πλήξουν τα ήδη αφημένα στην τύχη τους Ελληνικά πανεπιστήμια,ωστε να έρθουν στον αφρό τα ιδιωτικα.
  Όποιος δεν το βλέπει,τότε βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος..Καληνύχτα σας.

 3. avatar Πυρφόρος

  Οι απόφοιτοι μηχανικοί των ΤΕΙ,βάσει του προγράμματος σπουδών και των εξωτερικών αξιολογήσεων,έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε όλη την ΕΕ και δικαίωμα εγγραφής σε σοβαρά τεχνικά επιμελητήρια του εξωτερικού (βλ. ICE,VDI ) . Το ΤΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να γελοιοποιεί τον κλάδο των μηχανικών και να εκθέτει κατάυτόν τον τρόπο την χώρα μας.

  1. avatar giannis

   Σε λίγο τα ΤΕΙ θα εξομοιωθούν προς τα κάτω με τα τυχάρπαστα κολέγια και τότε θα καταλάβετε

  2. avatar giannis

   Ετσι σας βολεύει μάλλον. Πολυτεχνείο και ΤΕΙ δεν έχουν τις ίδιες σπουδές αλλά θέλετε τα ίδια δικαιώματα. Ειναι γνωστοί εδώ και χρόνια αυτοί που αποσκοπούν στις ψήφους των αποφοίτων ΤΕΙ (Κακλαμάνης , Μωροπούλου )

 4. avatar επιχειρηματίας

  Να προσφύγει όπου θέλει το ΤΕΕ. Μόνο στην Ουγκάντα και στο Μπαγκλαντές θα δικαιωθεί. Αρκετά με την μασονία.

  1. avatar giannis

   Η μασονία της ψηφοθηρίας των αποφοίτων ΤΕΙ τα θέλουν όλα ίσα και όμοια. Οταν όμως με την σειρά τους εξομοιωθουν με τα τυχάρπαστα κολέγια θα καταλάβουν τι εστι βερύκοκκο.

  2. avatar MOFO3

   Δυστυχώς φίλε μου, η Ελλάδα είναι χειρότερη (σ'αυτά τα θέματα τουλάχιστον), από το Μπαγκλαντές ή την Ουγκάντα και γι' αυτό το λόγο η συντεχνία του ΤΕΕ (δυστυχώς και πάλι) προβλέπω να δικαιωθεί. Αυτοσκοπος τους δεν είναι η διασφάλιση της επιστημονικότητας των Μηχανικών (ή καλύτερα του επαγγέλματος του Μηχανικού), αλλά να μη χαθεί ούτε 1/1000000 των κεκτημένων. Ήτοι, θέλουν ολόκληρη την πίτα για την πάρτι τους και ούτε ψίχουλο για τους υπόλοιπους!! Έτσι ακριβώς είναι κι ας έρθει οποισδήποτε Μηχανικάρας του Πολυτεχνείου να πει τ'αντίθετο!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει