Έντονη ήταν η αντίδραση του ΤΕΕ στην ψήφιση που πολυνομοσχεδίου που μεταξύ των άλλων φέρνει αλλαγές στα επαγγέλματα των πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και τοπογράφων. Όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, με την υποπαράγραφο ΙΓ12 χαρακτηρίζονται ως μηχανικοί και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο σε δελτίο Τύπου του για το πολυνομοσχέδιο εξαπολύει επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας και του κ. Κακλαμάνη καθώς «αγνοώντας επιδεικτικά τις προτάσεις του ΤΕΕ για ενιαία αντιμετώπιση του επαγγέλματος των διπλωματούχων μηχανικών, προώθησαν, κατά διεθνές παράδοξο, άλλες αρχές και διαδικασίες για το επάγγελμα των αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων -και άλλες ειδικότητες που υπάγονται δήθεν στο υπουργείο Ανάπτυξης- για τους υπόλοιπους διπλωματούχους μηχανικούς».

Το ΤΕΕ αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι «αποκορύφωμα του τραγέλαφου που προωθήθηκε για ψήφιση είναι να μην προβλέπονται ΠΔ με τα οποία θα ορίζονται οι δραστηριότητες των μηχανικών, αλλά ΠΔ που θα ορίζουν ποια δραστηριότητα δεν θα μπορεί να ασκεί η κάθε ειδικότητα. Κατακρεουργώντας το επιστημονικό και επαγγελματικό ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών, κατά παρέκκλιση των διεθνών όρων της επιστήμης και του επαγγέλματος, φθάνουν στο σημείο να αναφέρουν τη λέξη “μηχανική” ως ορισμό στο νομοσχέδιο».

Η διαγραφή της φράσης πανεπιστημιακής κατεύθυνσης, δίνει κατά το ΤΕΕ την ευχέρεια στους συντάκτες των Προεδρικών Διαταγμάτων, να απονείμουν όμοια επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ΤΕΙ και Κολεγίων.

«Στην άθλια αυτή μεθόδευση, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε την τελευταία στιγμή διόρθωση και ανασύνταξη από την πλευρά του υπουργού ΠΕΚΑ, ώστε κατά τη διαδικασία έκδοσης ΠΔ να προβλέπεται, όχι απλή γνώμη αλλά, η σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ, κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί και στο τελικό κείμενο του νόμου».

Το ΤΕΕ αποφάσισε να προσφύγει στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα των μηχανικών και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στα ελληνικά δικαστήρια, ακολουθώντας συστηματική πορεία δικαστικών και θεσμικών παρεμβάσεων, με σκοπό την ακύρωση εκείνων των ρυθμίσεων, τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση, στρεβλώνουν το επάγγελμα του μηχανικού και είναι αντίθετες ακόμη και με πρόσφατες Κοινοτικές Οδηγίες.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση της, υπό διευρυμένη σύνθεση, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, αποφάσισε να κλιμακωθεί ο αγώνας και να γενικευτούν οι αντιδράσεις του ΤΕΕ, των συλλόγων και συλλογικοτήτων των μηχανικών, με στόχο να ακυρωθούν στην πράξη και οριστικά και «να μείνουν στα χαρτιά» οι ρυθμίσεις του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου που αφορούν τόσο στο Ασφαλιστικό Ταμείο των μηχανικών, όσο και στο επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού.

Ειδικότερα αποφασίστηκε:

Σε κοινό μέτωπο με τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΠΦΣ ,ΦΣΑ κ.α.) να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις-αντίδραση στην κλιμακούμενη ένταση των αντικοινωνικών, αντι-εργασιακών και αντι-ασφαλιστικών κυβερνητικών – μνημονιακών πολιτικών.

Καλεί τους μηχανικούς να πάρουν μαζικά μέρος σε αγωνιστικές-απεργιακές δράσεις και συγκεκριμένα:

1.- Στο συλλαλητήριο καταγγελίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, 1η Απριλίου 2014 και ώρα 6.00 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει νέες ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων.

2.- Στη γενική απεργία, την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014.