Χαρδαλιάς: Τι είπε για εισερχόμενα κρούσματα, πτήσεις και μετακινήσεις σε νησιά

Άνοιγμα του τουρισμού με «όρους απόλυτης ασφάλειας» για τον πληθυσμό προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων


ΕΛΛΑΔΑ
22:34
21/05/2020
Χαρδαλιάς: Τι είπε για εισερχόμενα κρούσματα, πτήσεις και μετακινήσεις σε νησιά
9
loading

Σταδιακά και προσεκτικά θα εξελίσσεται το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού. «Θα προετοιμαζόμαστε, έτσι ώστε την 1η Ιουλίου, παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν σε όλες τις χώρες να μπορέσουμε να ανοίξουμε με όρους απόλυτης ασφάλειας για τον γενικό πληθυσμό της πατρίδας μας» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανησυχία από την έλευση τουριστών χωρίς να γίνονται τεστ, παρά μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία που μπορεί να υπάρχει, όμως θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, διότι ξέρουμε τι κάνουμε και πως θα το κάνουμε. Έχουμε μπροστά μας 40 ημέρες για να προετοιμαστούμε με συγκεκριμένα δομικά, συμβατικά, ψηφιακά εργαλεία και με την ίδια ευθύνη που εξασφαλίσαμε διαδικασίες στεγανοποίησης και ανάσχεσης της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα, με την ίδια συνέπεια θα εγγυηθούμε και τους όρους ασφάλισης του γενικού πληθυσμού από το άνοιγμα του τουρισμού» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και αυστηροί όπου χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνει ασφαλής ο γενικός πληθυσμός. Αλλωστε ο μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε πλήρη επιφυλακή και εγρήγορση».

Επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του τουρισμού, σημείωσε ότι θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες και θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις απελευθέρωσης εφόσον κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού προβλέπει αναλυτικά τα σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας, αλλά και τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων για την νόσο Covid-19. «Η κυβέρνηση δείχνει την μέγιστη προσοχή και φροντίδα στη θέσπιση υγειονομικών πρωτοκόλλων για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και την μεταφορά των επισκεπτών» είπε.

«Εξαφάνιση» των εισερχομένων κρουσμάτων

Σχετικά με τις πτήσεις συνεχίζονται το τεστ και η καραντίνα και η εν λόγω διαδικασία, όπως είπε ο υφυπουργός, μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων πτήσεων.

«Τα απόλυτα δεδομένα δείχνουν μείωση, σχεδόν εξαφάνιση, των εισερχομένων κρουσμάτων». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τις 13 Μαΐου έως τις 20 Μαΐου έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό. Μάλιστα τις τελευταίες 4 μέρες έχουν έρθει 3 πτήσεις από Γερμανία με 548 επιβάτες, αρκετοί έρχονται tranzit από χώρες με έντονα επιδημιολογικά φορτία και όλα τα τεστ ήταν αρνητικά.

Μετακινήσεις από και προς τα νησιά και εστίαση

Ο υφυπουργός, επανέλαβε ότι από την Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν κι οι χώροι εστίασης.

Επίσης την Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης «για το αν θα ανοίξουν και πως θα ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από την 1η Ιουνίου». Ο κύριος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η εμπειρία από το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων ήταν θετική και τα πράγματα κύλισαν ομαλά.

Επίσης συμφωνήθηκε να ανοίξουν τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας για ΑμΕΑ και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΑμΕΑ, από την ερχόμενη εβδομάδα. Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, οι παιδικοί-βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των δημοτικών σχολείων εφόσον αυτά ανοίξουν αρχές Ιουνίου. Επί του θέματος θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες όπως και για τις κρατικές και ιδιωτικές κατασκηνώσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Αυστριακος

  Είναι αστείο να αναφέρεται σε υγειονομικά πρωτόκολλα όταν όλοι γνωρίζουν ότι στα τουριστικά μέρη και δεν αφήνουν χώρους ούτε για ένα παιδικό καροτσάκι και με άδειες σνακ μπαρ γεμίζουν ολόκληρες πλατείες με τραπεζοκαθίσματα χωρίς καν να έχουν τους από τον νόμο προβλεπόμενους χώρους υγιεινής και... και...και...

 2. avatar Λες να μας δούλευαν;

  Λάθος. Καμμία είσοδος χωρίς προηγούμενο τεστ. Αλλιώς κάντε από τώρα παραγγελίες για ..... έπιπλα! Εκτός αν δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και τόσο καιρό μας δουλεύουν.

 3. avatar Βορινος

  Έλεγχος σε κρατικό νοσοκομείο πριν μπεις μέσα για οποιοδήποτε λόγο..... \"έχετε πυρετό? _όχι, κυρία... _παρακαλώ περάστε....\"
  Γελούσαν και τα τσιμέντα....!
  Κάπως έτσι θα ελέγχουν και τους τουρίστες...

  1. avatar Ολυμπία

   Εμένα πάντως που πήγα για μια ακτινογραφία στο Κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ -τωρα ΕΟΠΥΥ- της Θεσσαλονίκης με θερμομετρησαν στη είσοδο χωρίς ερώτηση

   1. avatar olymbitis

    Δεν λέει και πολλά η θερμομέτρηση Ολυμπία. Μπορεί να μην έχεις καθόλου ή να μην έχεις εκδηλώσει ακόμα συμπτώματα και να είσαι θετικός μεταδίδοντας τον ιό αβέρτα. Δεν είμαι επιστήμων αλλά βάσει αυτών που ακούμε από τους ειδικούς.

 4. avatar 1+1

  Δυστυχώς πιστεύω οτι εαν εχουμε τουρισμό εφέτος χωρις τεστ , τότε θα υπαρξει σοβαρή πιθανοτητα να εχουμε εκατονταδες θύματα απο τον ιό και ειναι κριμα για τον Ελληνικό λαό να συμβεί αυτό, μετά τις τοσες ταλαιπωρίες και στερησεις που εχουμε υποστεί..!!
  Νομιζω οτι μια εξέταση για τον ιό ειναι απαραιτητη σε ολους οσους τουριστες αλλά και ´Ελληνες του εξωτερικου που επιθυμούν να ερθουν και που θα γινεται 72 ωρες πριν μπουν σε πλοια και αεροπλάνα ή πριν περάσουν τα συνορα μας για τους ερχομενους οδικώς και θα εξασφαλιζε κατά πολύ και εμάς και τους επισκεπτες μας....!
  Δεν παριστανω βεβαίως τον ειδικό, αλλά εκφέρω την γνώμη ως πολιτης, αναλογιζόμενος το πως και πότε πρωτοξεκινησε ο covid στην Ιταλια απο Κινεζους τουριστες, που ειχαν επισκεφθεί τις Ιταλικές ´Αλπεις τον Ιανουάριο για χειμερινά σπορ..!!

 5. avatar olymbitis

  Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δεν είναι, ούτε πρέπει να ονομάζονται \"απόλυτη ασφάλεια\". Θα ακυρώσετε τα πάντα όσο κάνατε και κάναμε.
  Τεστ σε όλους όσοι μπαίνουν στην χώρα, πάση θυσία, ούτε κουνούπι ανεξέταστο.
  Αλλιώς, κλάφτα Χαράλαμπε..... φτου κι απ\' την αρχή. Κατάρρευση.

  1. avatar Αννα Μ.

   Εχετε δικιο και οι δύο γιατί μονο με τεστ που θα τα εχουν κανει ολοι υποχρεωτικά στις χωρες τους, πριν αναχωρήσουν για Ελλαδα και μονο ετσι θα ειμαστε κατά μεγαλο ποσοστό ασφαλείς απο την εξαπλωση του κορονοιου. .!
   Τα παραπανω τα γραφει Ελληνίδα και επι πενταετία κατοικος Γερμανιας, που οταν ανοιξουν τα σύνορα επιστρεφω , αφού βεβαίως κανω τα τεστ για να προφυλαξω κυρίως τους συγγενεις μου στην Ελλάδα ..!

   1. avatar olymbitis

    Ακόμα σωστότερα!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει