Την αρχή της άρσης των περιορισμών και της σταδιακής επαναφοράς σε μία νέα κανονικότητα που θα περιλαμβάνει όμως μέτρα υγιεινής κατά του κορονοϊού «έδειξε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας στο briefing την παράταση των εν ισχύ μέτρων μέχρι και τις 4 Μαΐου.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Το συνολικό σχέδιο θα ανακοινώσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως ο κ.Πέτσας αποκάλυψε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι μόλις ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής, που θα είναι η πρώτη κίνηση χαλάρωσης, να σταματήσει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 ή συμπλήρωσης ειδικού εντύπου για αιτιολόγηση μετακίνησης.

«Το SMS θα φύγει από την καθημερινότητά μας από τις 4 Μαΐου και μετά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαμήνυσε πάντως ότι για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέτρα προστασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άρα στη σταδιακή μετάβαση η χαλάρωση των περιορισμών σε ό,τι τους αφορά θα είναι προς την τελευταία φάση.

Διευκρίνισε επίσης ότι με την παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 4 Μαΐου, θα ισχύσουν και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς «λίγο-πολύ τα μέτρα τα οποία είχαμε εφαρμόσει με επιτυχία ξανά, χάρη στην αυτοσυγκράτηση και τη συμμόρφωση όλων των Ελλήνων, το Πάσχα». Υπενθυμίζεται ότι το τριήμερο του Πάσχα ήταν αυξημένοι βέβαια οι έλεγχοι και τα πρόστιμα.

Όσον αφορά στα σχολεία, ο κ.Πέτσας σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει την οριστική εισήγηση των ειδικών, αλλά ανέφερε πως: “Η κατεύθυνση είναι ότι οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα ανοίξουν, περιμένουμε να δούμε την ιεράρχηση, τη σειρά και το χρονικό διάστημα. Αυτό θα αποτυπωθεί στο συνολικό σχεδιασμό”.

Η εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υγείας για την χαλάρωση των μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των σχολείων, αναμένεται μέχρι την Παρασκευή. Ο κ.Πέτσας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι ακούει τις οδηγίες των ειδικών και λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες με γνώμονα την άποψη τους.

Άφησε επίσης ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ΜΜΜ και δημόσιους χώρους, όπως έγινε στη Γερμανία, παραπέμποντας όμως και πάλι στις οριστικές οδηγίες των ειδικών, καθώς ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί σωστά για να είναι πράγματι αποτελεσματικό.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας ή εάν θα επιμείνει στη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα υγείας μέσω ΣΔΙΤ, ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι οι κλίνες ΜΕΘ έχουν αυξηθεί στις 1.004 και έχουν δρομολογηθεί 4.824 προσλήψεις και εκτίμησε:

«Ο Μάιος και ο Ιούνιος, όταν θα αρχίσουμε σταδιακά να ξεδιπλώνουμε το σχέδιο μετάβασης, δεν θα είναι ίδιοι με τον Μάρτιο. Είμαστε πιο καλά εξοπλισμένοι. Οι Έλληνες είναι πιο ενημερωμένοι. Τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, τηρούν τις αποστάσεις και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και τη δεύτερη φάση».

Για το θέμα των voucher μεταξύ άλλων είπε ότι οι επιστήμονες θα πάρουν κανονικά τα 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, κάνοντας λόγο για αστοχία που διορθώθηκε, ενώ ανέφερε ότι το ποσό θα καταβληθεί αρχικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υπάρχει πρόνοια να μπορέσει να καλυφθεί και με συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Ξεκαθάρισε δε ερωτηθείς σχετικά ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.