Έπεσε μέσα στο Σαββατοκύριακο το πρώτο πρόστιμο σε Λέσχη Καπνιστών στην Πλάκα, ύψους 2.000 ευρώ.

Για «ζημιά σε συναδέλφους τους» και «αθέμιτο ανταγωνισμό» όσων προχωρούν σε ίδρυση τέτοιων λεσχών έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

«Οι λέσχες καπνιστών δεν είναι παρά σωματεία του κοινού δικαίου με τη διαφορά ότι τα μέλη τους συναντώνται για να πίνε καφέ και να καπνίζουν. Πρόκειται για εικονικά σωματεία με μόνο σκοπό την παράκαμψη του αντικαπνιστικού νόμου καθώς δεν θα πληρώσουν φόρο και δεν θα σεβαστούν τη νομοθεσία» είπε.

Και πρόσθεσε: «Σε ένα σωματείο δεν κόβεις αποδείξεις και δεν μπορείς να έχεις υπαλλήλους» διευκρίνισε ακόμα περισσότερο ο κ. Μπίνης λέγοντας ότι «στους πελάτες θα κόβουν απόδειξη συνδρομής μέλους και όχι την κανονική απόδειξη ενώ δασκαλεύουν τους υπαλλήλους να λένε ότι είναι εθελοντές αν υπάρξει έλεγχος».

«Εμείς στο σύστημα σχεδιασμού των ελέγχων προτάσσουμε με ειδικά κριτήρια όσους εμφανίζουν λέσχες καπνιστών» είπε, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι γίνονται σε όλες τις πλευρές καθώς στα 15μελη κλιμάκια που έκαναν ελέγχους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συμμετείχαν τρεις υπάλληλοι της εθνικής αρχής διαφάνειας, δύο του σώματος επιθεώρησης εργασίας, πέντε της οικονομικής αστυνομίας και έξι της ΕΛΑΣ.