Αντικαπνιστικός νόμος: Το πρώτο πρόστιμο σε «Λέσχη Καπνιστών» στην Πλάκα

«Καμία ανοχή» το μήνυμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας


ΕΛΛΑΔΑ
10:48
20/01/2020
Αντικαπνιστικός νόμος: Το πρώτο πρόστιμο σε «Λέσχη Καπνιστών» στην Πλάκα
36
loading

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού».

Τα παραπάνω μήνυμα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρεται και στο πρώτο πρόστιμο σε κατάστημα που υποστηρίζει ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών».

Η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

«Μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθώς και α από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων στελεχών της Δ/νση της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) από τις βράδυνες ώρες του Σαββάτου (18.01) μέχρι τις 04:45 της Κυριακής (19.01). Ελέγχθηκαν ΚΥΕ στην Πλάκα, στον Κεραμεικό, στο Σύνταγμα και στο Γκάζι. Ο έλεγχος κάλυψε επίσης τους τομείς της συμμόρφωσης με τη φορολογική και την εργατική νομοθεσία με την πολύτιμη συνδρομή των παραπάνω φορέων και υπηρεσιών.

Με την ευκαιρία αυτή της πολύ πετυχημένης ελεγκτικής αποστολής η Αρχή υπογραμμίζει τα εξής:

Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού, λεκτικές ή άλλου τύπου επιθέσεις στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το νόμο χωρίς εξαιρέσεις.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις πρακτικές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και στις προσπάθειες συγκάλυψης της λειτουργίας ΚΥΕ με την επίκληση της λειτουργίας τους ως «Λέσχες Καπνιστών».

Οι συντονισμένοι αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων των δημόσιων ελεγκτικών φορέων.
Αναλυτικά η αποτίμηση των ελέγχων που διενήργησαν μεικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας:

Πλάκα: Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών» επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ για παραβάσεις του αντικαπνιστικού. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Σύνταγμα: Κατά τον έλεγχο ο που πραγματοποιήθηκε σε μπαρ της περιοχής, η είσοδος του οποίου δεν έφερε διακριτικά του μαγαζιού, βρέθηκαν θαμώνες να καπνίζουν και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις περιπτώσεις (4x100€), ενώ πρόστιμο 1.500€ επιβλήθηκε και στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.

Κεραμεικός: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις καπνίζοντες (4x100€) και 6.000€ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Γκάζι: Ελέγχθηκε κέντρο διασκέδασης τύπου κλαμπ, στο οποίο o χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορεύονταν το κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000€».

Δείτε και εδώ την ανακοίνωση

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

36
σχόλια
 1. avatar Σ Τ

  ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΣΤΥΛΙΑΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΣΥΝΑΦΗ, ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ Η ΝΟΜΙΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΓΑΘΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ, ΕΝΩ ΤΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΚΑΠΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΑΙ!!!! ΜΟΝΟ!!!!

 2. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

  Καλά... ο καπνός από τα καπνογόνα που πέφτουν στα διάφορα γήπεδα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ στο \'\'Καραϊσκάκης\'\' είναι... αθώος και ΔΕΝ πιάνεται???
  Οι φίλαθλοι την ομάδα τους θέλουν να δουν μαζί με τα παιδιά τους και όχι τον καθένα να τους \'\'πνίγει\'\' με τα καπνογόνα του!
  Το οξύμωρο της υπόθεσης...? Πολλοί από αυτούς που ρίχνουν τα καπνογόνα και τα αναπνέουν ΚΑΙ οι άλλοι είναι.........αντικαπνιστές!!!
  Γιατί λοιπόν υποχρεώνονται αθλητές και φιλάθλους να αναπνέουν ένα ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ τοξικό και επικίνδυνο νέφος καπνού και κανείς ΔΕΝ λέει τίποτα?
  Εδώ στερεύει η \'\'ευαισθησία\'\' των ανευθυνοπευθύνων???

 3. avatar Νικος64

  Που να δείτε τι γίνετε στη Λάρισα. Εδώ καπνίζουν χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Κάτι γίνετε με την αστυνομία στη Λάρισα. Ανύπαρκτη παντού και η πολιτειακή και η δημοτική.

 4. avatar Άρης 12

  Όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι χαζός κ εμείς στην Ελλάδα είμαστε οι έξυπνοι, κ οι \"Δημοκρατικοί\" , όλοι οι άλλοι δεν βγαίνουν σε μπαρ εστιατόρια κλάμπ επειδή δεν καπνίζουν, στις αμπελοφιλοσοφιες πρώτοι όλοι, πρόσφατα τα ίδια κάναμε για τις πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ. Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

 5. avatar κing george

  το θεμα ειναι τα μπικικινια αυτα που θα πανε?? να μας ενημερωνει η διαφανεια διοτι αυτη η διαφανεια μας ενδιαφερει περισσοτερο!!! ενταξει διαφανεια??

 6. avatar babas

  Να ψηφίσουν νόμο που θα υποχρεώνουν τις λέσχες να καλύψουν ολόκληρη την βιτρίνα με υπερμεγέθεις φωτό όμοιες με αυτές που υπάρχουν στα πακέτα τσιγάρων. Οι φωτό να αλλάζουν π.χ. σε μηνιαία βάση, με την ελπίδα ότι τουλάχιστον οι νέοι δεν θα ακολουθήσουν...

 7. avatar Τα 9μερα

  Κάποιοι καπνιστές ή είναι χαζοί ή κάνουν τους χαζούς. Ο ένας λέει ότι \"...είναι δικαίωμά μου να καπνίζω από τη στιγμή που το ακριβοπληρώνω\". Να καπνίζεις λοιπόν εκεί που επιτρέπεται, όχι εκεί που βλάπτεις την υγεία των άλλων. Ο άλλος λέει \"...να μην μπαίνει κανείς σε μαγαζί που απαγορεύεται το κάπνισμα\". Σιγά ρε θεριακλή, που δεν μπορείς να κρατηθείς και θέλεις να κάνεις τσιγάρο σώνει και ντε, μπορείς βγεις έξω για 2-3 λεπτά και να επιστρέψεις. Δείτε το κι αλλιώς: Εγώ αν θέλω να \"αεριστώ\" σε ένα μαγαζί κι έχω φάει μεξικάνικο και φασόλια πιο πριν, μπορώ ελεύθερα να το κάνω ενώ υπάρχει γύρω μου κόσμος ή καλό θα ήταν να βγω έξω και να μην \"σκοτώσω\" τον κόσμο από τα αέρια;

  1. avatar asterix830

   Από ότι καταλαβαίνω δεν είσαι καπνιστής φιλέ μου, και μπράβο σου και καλά κάνεις. Δεν σου κρύβω ότι σε ζηλεύω σε αυτό το θέμα. Αλλά θεωρώ ότι αυτά που γραφείς είναι πολύ εγωιστικό και ξέρεις ότι είναι βλακείες. Δεν είπα να καπνίζουμε δε νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς σε σχολεία σε παιδότοπους και άπου άλλου υπάρχουν παιδάκια και άνθρωποι που είναι εκεί που είναι γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Σίγουρα η δουλεία σου δεν έχει καμία σχέση με την εστίαση και μάλλον ποτέ δεν ήσουν ιδιόκτητης τέτοιου μαγαζιού. Και εδώ έρχεται η παροιμία έξω από το χώρο πολλά τραγούδια λέμε, αν είχες βάλει σε κατάστημα 50-60-80-150 χιλιάδες ευρώ και έβλεπες να μην πατεί ψυχή είμαι σίγουρος ότι θα το άρχισες και εσύ το κάπνισμα, λέγοντας αυτά που γραφείς δεν ξέρεις ποσά άτομα χάσαμε την δουλεία τους γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο και ποσά μαγαζιά κλείσαμε. Βεβαία ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του και να ξέρεις ότι για αυτό έχουμε εκεί που έχουμε φτάσει. Είμαι σύμφωνος με το νέο μετρό αλλά όχι έτσι. Θα έπρεπε να δίνει το δικαίωμα στο κάθε μαγαζί να το κάνει το μαγαζί του ότι θέλει αυτός, για καπνίζοντες η μη. Επίσης θα ήθελα να σου πω ότι μερικοί λένε ότι στο εξωτερικό γίνεται τόσα χρόνια, γίνεται και το έχω δει και εγώ αλλά με μια διάφορα. Ο καφές έχει 7 ευρώ και το ποτό 10 η 40μεζουρα με άλλους νομούς φορολογήσεις και πολλά αλλά ελαφρυντικά. Τέλος θα θελα να σου πω ότι πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε την πάρτη αλλά το σύνολο.

   1. avatar Asterix830 αν δεν

    Βγαίνεις βάλε λουκέτο Έκανες επιλογή να ανοίξεις μαγαζί και πρέπει να σέβεσαι τον νόμο Είσαι αποβαυτουσ μάλλον που λένε κλέβω για το δεν βγαίνω Και εμάς τι μας νοιάζει αν εσυ δεν βγαίνεις

    1. avatar Ellraiser

     Ετσι !!!! να κλεισουν τα μαγαζια να μεγαλωσει η ανεργεια (επιχειρηματιας, υπαληλοι, λογιστες κλπ.)και τα επιδοματα, να μειωθουν τα εσοδα τους κρατους να μειωθει η ρευστοτητα της αγορας και να σε υπερφορολογισει το κρατος γιατι δεν \'βγαινει\' να συμπληρωσει τα ιερα υπερπλεονασματα των τοκογλειφων σας της ευρωπης που υπεραγαπατε.
     Ωρες,ωρες δεν καταλαβαινω τι κουβαλατε μεσα στο κρανιο σας.....
     Μεση λυση δεν υπαρχει? Εξαερισμος? Διαχωριστικα? κλπ.....

    2. avatar Καπνιστης

     Ο Νομος εφαρμοστηκε ενω ειχε ανοιξει ο ανθρωπος το μαγαζι φανταζομαι. Ειαμι υπερ στο οτι πρεπει να ΣΕΒΕΣΑΙ τον διπλανο σου και οτι το καπνισμα ειναι ΕΠΙΛΟΓΗ σου και οχι του διπλα σου να σε ανεχεται και να βρωμαει. Στα λεω σαν καπνιστης. Αλλα αν ο ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΑΣ θελει το μαγαζι του που εχει ριξει οπως λεει ο αλλος 5 10 50 60 80 150 χιλιαδες να το κανει μονο για καπνιστες γιατι να μην μπορει; Ωστε και εγω που καπνιζω και οσοι ειμαστε εκει μεσα να καπνιζουμε και να ζεχνουμε οπως γουσταρουμε. Αν υπηρχε τετοια επιλογη εσυ θα εμπαινες σε αυτο το μαγαζι; (κλαμπ-καφε κτλπ) η θα πηγαινες σε ενα μη καπνιζοντες; Δεν νομιζω να ειναι παραλογο αυτο που σου λεει.

 8. avatar Σκέτος

  Διαπιστώνω οτι μία λέσχη εξυπνων δεν θα μπορούσε να ιδρυθεί ,λόγω ελλειψης μελών.

 9. avatar Pent

  εισαστε αμορφωτοι και ηλιθιοι. λεσχες/μαγαζια καπνιστών υπαρχουν και υπηρχαν σε ολη την ευρωπη δεκαετιες τωρα. ολη η ελλαδα παει μπροστα, το καπνισμα σας μαρανε. τραχαναδες

 10. avatar Το

  Καλοκαίρι που θα είναι μόνο εξωτερικόι χώροι θα δείτε πόνο στους αντικαπνιστές.....

  1. avatar Αφήστε με

   Κάποιος φοβέριζε τή γυναίκα του κι έκοψε τήν [..] του.

  2. avatar Το χειμώνα

   να δεις που θα ψάχνεις δωμάτιο σε νοσοκομείο, εκεί να δεις πόσο μάγκας θα είσαι.

 11. avatar Υπάρχει

  Λύση για νά μην υπάρχει διχόνοια. Μην πουλάτε άλλο καπνό και τσιγάρα. Θα κάνετε καλό και σε εμάς τους καπνιστές. Αλλά θα χάσετε τον φόρο του κράτους γιατί σε κάθε πακέτο παίρνεται τά ποιό πολλά και δεν σας συμφέρει. Δεν μπορείς να με απαγόρευσης από την στιγμή που το ακρυβωπλυρονω νά μην το καπνίζω. Σε κανένα κράτος δεν υπάρχει αυτό .κάθε κράτος Ευρώπη και μη έχει λύσει αυτό το θέμα εδώ και χρόνια. Μόνο εδώ υπάρχουν διακρίσεις ακόμη και πόλεμο ενάντια στους καπνιστές. Ήμαρτον.

 12. avatar Λεσχη καπνιστων

  Αν καποιος εχει τηρησει ολες τισ διαδικασιες και ανοιξει λεσχη κπνιστων ουδεμια κυρια δεν μπορει να του ριξει προστιμο επειδη καποιοι καπνιζουν εντος αυτης.Προφανως ο περι ου ο λογος δεν λειτουργουσε τη λεσχη νομιμα γι αυτο του επεβαλαν προστιμο.Γουσταρω να καπνιζω πληρωνω το φορο καπνου και απλα δεν προκειται να ξαναμπω σε καταστημα στο οποιο απαγορευεται το καπνισμα.Απλα λυπαμει τον φιλο μου τον Κωστα που εχει σουβλατζιδικο και απο τη μερα που επιβληθηκε ο αντικαπνιστικος νομος δεν παταει ανθρωπος μεσα στο μαγαζι του.Αυτοι που δεν θελουν το τσιγαρο ας μην μπαινουν στα καταστηματα οταν βλεπουν ανθρωπους να καπνιζουν.Απλο.

 13. avatar jhfjegf

  Μπράβο στις αρχές! Ντροπή σε αυτούς τους \"επαγγελματίες\" που δεν τηρούν τον νόμο. Πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΙΚΑΊΩΜΑ των καπνιστών να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους. Έχουν ή κάνουν πως έχουν μπερδευτεί. Η πλειοψηφία των πελατών τους είναι μη καπνιστές θα πρέπει να θυμούνται. Για κάποιο λόγο τους έχει κολλήσει το μυαλό. Μάλιστα ο σύλλογός τους έχει προσφύγει στο ΣΤΕ. Ελπίζω σε άκυρο και από εκεί για να σοβαρευτούν. Η απαγόρευση του καπνίσματος είναι το πρώτο βήμα για να γίνει η Ελλάδα Ευρωπαϊκή χώρα, γιατί τώρα δεν είναι.

 14. avatar απογοητευμένος

  είστε όλοι για τα πανηγύρια είμαστε αξιοι της μοίρας μας τελικα αφου η τακτική του διαιρει και βασίλευε ηταν παντα αποτελεσματικη στους Έλληνες αλλωστε η διχόνοια ηταν παντα στο dna μας, μας βαζουν να φαγοθουμε μεταξύ μας για να ξεχναμε οτι είμαστε ενα κρατος προδωτων που πουλησε την κυπρο και αφησε τον κατακτητη να ρημαξει και τους αιχμαλωτους να σαπισουν στα μπουντρουμια της τουρκιας, την ντροπή των ιμιων και την συγκάλυψη της δολοφονίας των 3 αξιωματικων, την υποδουλωση στην Γερμανία αλλα οτι εγινε το 1941 κουβεντα δεν χρωστάμε μας χρωστάνε!!!, την ξεφτιλα της Μακεδονίας, τις αποθήκες ανθρώπων στα νησια, και τοσα αλλα που δεν φτανει μια ζωη να γράψω και εμεις ασχολουμαστε με τον αντικαπνιστικο νομο ΕΛΕΟΟΣ πια!!!

 15. avatar Αντωνιος

  ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ.............ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ...........

 16. avatar Χαχαααααααα

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΡΙΜΑΞΤΕ ΤΙΥΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΌ

 17. avatar Σκέτος

  Οι καπνιστές που ζητούν νοσηλεία από νοσοκομείο,να πληρώνουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

  1. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

   Τι λες ρε μεγάλε... όταν ο μέσος καπνιστής πληρώνει φόρο κάθε χρόνο στο κράτος έως και 1500 ευρώ ξέρεις που πάνε όλα αυτά τα λεφτά??? Σε μισθούς για να πληρωθείς ΕΣΥ σαν δημόσιος υπάλληλος! Σε συντάξεις για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ! Και σε διάφορες άλλες παντός είδους παροχές!
   Πολλαπλασίασε λοιπόν όλα αυτά για τουλάχιστον 40 χρόνια να βγάλεις ένα ποσό πάνω από 60.000 ευρώ... ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙΣ ΔΕΚΑΡΑ! ΜΟΝΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ!!!
   Και έχεις το θράσος να μιλάς ΚΑΙ για αυξημένες εισφορές???
   ΞΥΠΝΑ! Τα πιθανά νοσήλια ενός καπνιστή -μετά από τόσα χρόνια αρμέγματος- από τους φόρους καπνού είναι............ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΑ!

  2. avatar ΕΓΩ Ο ΜΙΚΡΟΣ

   Προς διευκρίνισή του κάθε έξυπνου που έχει ένα πληκτρολόγιο και νομίζει ότι έγινε ο μεγαλύτερος κριτής. Ο νόμος δεν απαγορεύει το κάπνισα γενικά. Απαγορεύει το κάπνισμα σε συγκεκριμένους χώρους. Οπότε δεν είναι αντισυνταγματικός. Επίσης οι καπνιστές πληρώνουν φόρους επαυξημένους (τα τσιγάρα φορολογούνται με πολύ υψηλό ποσοστό φόρου) με έναν από τους λόγους να είναι ότι επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Για να απαγορευτεί στον \"δρόμο\" το κάπνισμα θα πρέπει να απαγορευτεί η αγορά και η κατανάλωση του, και να ανήκει πλέον στα απαγορευμένα είδη.

  3. avatar Ναι, καλά….

   Ούτως ή άλλως πληρώνουμε τα κέρατά μας σε εισφορές και κρατήσεις και όταν χρειαστούμε γιατρό ή νοσοκομείο τρέχουμε και πληρώνουμε ιδιωτικά.

 18. avatar Konbil4

  Οποιος ενοχλείται να πάει αλλού.Αντε [...] τραχανάδες.

 19. avatar Κοιμάστε όρθιοι

  Εδώ καπνίζει νοσηλευτικό προσωπικό εντός των νοσοκομείων και δίπλα από ασθενείς
  και σας πείραξαν οι λέσχες καπνιστών?

  1. avatar ηρω

   εσύ κοιμάσαι όρθιος, γιατί απ΄ότι φαίνεται δεν έχεις περάσει τα τελευταία χρόνια, από
   Ελληνικά νοσοκομεία. Μάλλον θα μιλάς για χώρες όπως Αλβανία,Βουλγαρία κλπ γι΄αυτό και έχεις άποψη.

 20. avatar Τα 9μερα

  Λέσχες Καπνιστών: Ακόμα μία εξυπνάδα του Νεοελληνάρα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει