«Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού».

Τα παραπάνω μήνυμα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρεται και στο πρώτο πρόστιμο σε κατάστημα που υποστηρίζει ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών».

Η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

«Μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθώς και α από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων στελεχών της Δ/νση της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) από τις βράδυνες ώρες του Σαββάτου (18.01) μέχρι τις 04:45 της Κυριακής (19.01). Ελέγχθηκαν ΚΥΕ στην Πλάκα, στον Κεραμεικό, στο Σύνταγμα και στο Γκάζι. Ο έλεγχος κάλυψε επίσης τους τομείς της συμμόρφωσης με τη φορολογική και την εργατική νομοθεσία με την πολύτιμη συνδρομή των παραπάνω φορέων και υπηρεσιών.

Με την ευκαιρία αυτή της πολύ πετυχημένης ελεγκτικής αποστολής η Αρχή υπογραμμίζει τα εξής:

Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού, λεκτικές ή άλλου τύπου επιθέσεις στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το νόμο χωρίς εξαιρέσεις.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις πρακτικές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και στις προσπάθειες συγκάλυψης της λειτουργίας ΚΥΕ με την επίκληση της λειτουργίας τους ως «Λέσχες Καπνιστών».

Οι συντονισμένοι αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων των δημόσιων ελεγκτικών φορέων.
Αναλυτικά η αποτίμηση των ελέγχων που διενήργησαν μεικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας:

Πλάκα: Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών» επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ για παραβάσεις του αντικαπνιστικού. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Σύνταγμα: Κατά τον έλεγχο ο που πραγματοποιήθηκε σε μπαρ της περιοχής, η είσοδος του οποίου δεν έφερε διακριτικά του μαγαζιού, βρέθηκαν θαμώνες να καπνίζουν και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις περιπτώσεις (4×100€), ενώ πρόστιμο 1.500€ επιβλήθηκε και στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.

Κεραμεικός: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις καπνίζοντες (4×100€) και 6.000€ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Γκάζι: Ελέγχθηκε κέντρο διασκέδασης τύπου κλαμπ, στο οποίο o χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορεύονταν το κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000€».

Δείτε και εδώ την ανακοίνωση