107
loading
Γράφει
η Σταυρούλα Πεταλιού

Δεν βγαίνουν όπως παλιότερα γιατί δεν μπορούν να καπνίσουν και όταν βγαίνουν και καπνίζουν κάποιοι δεν πληρώνουν και γίνονται καπνός. Αυτή είναι η νέα... μόδα που συναντάμε όλο και περισσότερο μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και έχει προκαλέσει στους ιδιοκτήτες καταστημάτων πονοκέφαλο αλλά και... φέσια.

Την ώρα που μικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΕΛ.ΑΣ. υλοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης και αξιοποιώντας στοιχεία από το «1142» συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλη την επικράτεια, καταγράφοντας μάλιστα χαμηλά ποσοστά παραβατικότητας σε μέρη που πριν μερικούς μήνες το κάπνισμα αποτελούσε κανόνα, οι πολίτες που ξεχνούν να πληρώσουν ή επιλέγουν να μην το κάνουν αυξάνονται και κάνουν εργαζόμενους και καταστηματάρχες να αναζητούν λύσεις.

Το έχουν σχεδιάσει; Το αποφασίζουν τελευταία στιγμή; Ή απλά αντιδρούν στον νόμο που τους απαγορεύει να ανάβουν τσιγάρο ενώ τρώνε, πίνουν το ποτό τους ή τον καφέ τους; Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί πολύ απλά δεν τους πρόλαβε πριν φύγουν ώστε να τους ρωτήσει. Οι άνθρωποι - φαντάσματα εξαφανίζονται κρατώντας το τσιγάρο στα χέρια, ενώ έχουν τα χρήματα που έπρεπε να αφήσουν στο μαγαζί... στην τσέπη τους.

«Συνήθως δεν εξαφανίζονται την πρώτη φορά που βγαίνουν να κάνουν τσιγάρο αλλά τη δεύτερη ή την τρίτη» εξηγεί ιδιοκτήτης καφετέριας στο κέντρο της Αθήνας μιλώντας στο newsbeast.gr, ενώ όπως σημειώνει «η ζημιά είναι συνήθως δύο με τρία ποτά».

«Δεν έχει συμβεί ποτέ να φύγει από το μαγαζί μια μεγάλη παρέα και να μην πληρώσει. Πέντε φορές συνέβη να ψάχνουμε και να μην βρίσκουμε τους πελάτες» τονίζει και εξηγεί «για να μην έχουμε προβλήματα ζητάμε, ειδικά τις βραδινές ώρες που έχει περισσότερο κόσμο, από τους πελάτες να πληρώνουν μόλις πάει η παραγγελία τους στο τραπέζι. Το ξέρω πως δεν είναι ότι πιο ωραίο μπορούμε να κάνουμε αλλά οφείλουμε και εμείς να προστατεύσουμε τη δουλειά μας».

«Αυτό που είχε πλάκα είναι πως ένα ζευγάρι βγήκε για τσιγάρο και όντως ξέχασε να πληρώσει. Ήρθε την επόμενη ημέρα η κοπέλα, μας ζήτησε συγγνώμη και πλήρωσε τον λογαριασμό» αναφέρει.

«Πρέπει να βρεθεί λύση για τους λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι» τονίζει άλλος καταστηματάρχης επισημαίνοντας «από τη στιγμή που κανείς στο μαγαζί δεν παραβαίνει τον νόμο και αναγκαστικά τον τηρεί δεν είναι δυνατόν να βγαίνουμε ζημιωμένοι».

Το ΠΑΣΚΕΔΙ, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης, που αριθμεί 35.000 μέλη σε όλη τη χώρα συνεχώς γίνεται αποδέκτης καταγγελιών που αφορούν πολίτες οι οποίοι φεύγουν χωρίς να πληρώσουν από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος. Δεν μπορεί όμως να καταγραφεί ακριβής αριθμός των περιστατικών γιατί αυξάνονται καθημερινά και σημειώνονται σε όλη τη χώρα κυρίως όμως στις μεγαλουπόλεις.

Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΚΕΔΙ σε επικοινωνία με το newsbeast.gr «Δεν είναι δυστυχώς δυνατό να ελεγχθεί το εάν κάποιος θα πληρώσει ή όχι τον λογαριασμό του, ούτε αυτό είναι εφικτό να το γνωρίζει ο εργαζόμενος από την ώρα που παίρνει την παραγγελία. Δεν μπορεί ο καταστηματάρχης ή ο εργαζόμενος να κάνει στην ουσία τον φρουρό και να ελέγχει εάν οι πελάτες θα πληρώσουν ή θα αφήσουν απλήρωτο τον λογαριασμό και θα φύγουν».

«Τα καταστήματα έχουν καταστραφεί. Περίπου το 1/3 των πολιτών είναι καπνιστές στη χώρα μας και έτσι ο αντικαπνιστικός νόμος έφερε πτώση του τζίρου 50%. Ο καπνιστής είναι ο καλός πελάτης. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα βγει για να καπνίσει. Είναι λίγοι αυτοί που πίνουν πάνω ένα ποτό ενώ δεν καπνίζουν οπότε η κατανάλωση προ αντικαπνιστικού νόμου στηρίζονταν κατά βάση στους καπνιστές και τώρα κινείται πτωτικά. Υπάρχουν συγκεκριμένα καταστήματα, ιδιαιτέρως αυτά στα οποία προβάλλονται αγώνες ποδοσφαίρου, που ο τζίρος έχει πέσει ακόμη και 70%. Ο φίλαθλος όταν παρακολουθεί έναν αγώνα και εκνευριστεί θέλει τις περισσότερος φορές να καπνίσει. Βγαίνει έξω, στη συνέχεια μπαίνει ξανά μέσα στο κατάστημα και εκνευρίζεται περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους θέλουν να ξενυχτήσουν. Θέλουν να νιώσουν ελεύθεροι, να μην έχουν ''πρέπει'' ακόμη και στη διασκέδασή τους», επισημαίνει υπεύθυνος του ΠΑΣΚΕΔΙ επικαλούμενος στοιχεία ερευνών που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

«Οι πελάτες αναγκάζονται να βγουν από το κατάστημα πλέον για να καπνίσουν. Τη δεύτερη φορά ίσως δεν γυρνούν όπως καταγγέλλουν μέλη του Σωματείου μας που ψάχνουν λύσεις. Τους δίνεται η ευκαιρία να ''γλιτώσουν'' από τον λογαριασμό. Συνήθως δεν εξαφανίζονται όταν πίνουν καφέ. Παρατηρούμε φαινόμενα τέτοιας φύσεως κυρίως στα μαγαζιά με ποτό. Σε εστιατόρια οι καταγγελίες που μας έχουν γίνει είναι λίγες» επισημαίνουν από το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης ενώ προσθέτουν πως «συνεχώς οι αιτήσεις για λέσχες καπνιστών αυξάνονται. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες αναζητώντας τρόπους να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους θέλουν να τις μετατρέψουν σε λέσχες καπνιστών. Τα κριτήρια για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολλά όπως για παράδειγμα οι δύο έξοδοι του μαγαζιού και είναι λίγα τα καταστήματα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις. Ήδη στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες λέσχες με την πιο αναπτυγμένη να βρίσκεται στα Κομοτηνή και μία στην Αθήνα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

107
σχόλια
 1. avatar ΗΡΩ ΚΟΛΛΙΑ-ΜΕΜΟΥ

  ...αν όσοι καπνίζουν έχαναν τον άνθρωπο τους από το τσιγάρο...κι έπρεπε να μεγαλώσουν μόνοι μετά τα παιδιά τους και να πονάνε όλοι όσοι τον αγαπουσαν για πάντα στη ζωή τους...επειδή αυτός δεν μπορούσε να το κόψει... ίσως μόνο τότε...να καταλάβαιναν πόση πίκρα σπέρνουν και σε πόσες ψυχές αθώες...

 2. avatar Φτωχούλης Αθηναίος

  Δεν καπνίζω ατμίζω αλλά σε μαγαζιά το έκοψα
  Ο νέος αντικαπνιστικός είναι ρατσιστικός τέλος
  Δεν έχω αντίρρηση για το έξω από τα μαγαζιά κάπνισμα αλλά προστατευμένα , εάν θέλω να φάω και να καπνίσω έξω με σκέπαστρο σομπίτσα κουβερτούλα πλαϊνά όλα καλά έτσι και εμείς οι για κάποιους από σας βρωμοέλληνες καθόμαστε σε σπίτια δικά μας ή φίλων ας είναι καλά οι ντιλιβεράδες !!!!!
  Αλλά αυτό το Γκεμπελιστικό σύστημα .......
  Όσο για την γραμμή καταγγελιών τι να πώ τι διαφορά έχει από τους κουκουλοφόρους της κατοχής? Σε όλα γραμμές καταγγελιών .....σπιούνος θέλουν όχι πολίτες .

  1. avatar Από τη στιγμή που καπνίζεις

   ή μάλλον ατμίζεις, είσαι πολίτης β κατηγορίας. Να λες ευχαριστώ που σε αφήνουν προς το παρον να ατμίζεις και σπίτι σου

 3. avatar Θάνος372772

  Πλάκα μας κάνετε Καλαμάτα δεν εφαρμόζεται καν ο νόμος γατάκια Αθηναίοι

  1. avatar !Θάνος372772

   Πω πω μεγάλε!...τι είπες τώρα!...μπράβο σας είστε πραγματικοί \'μάγκες\'!
   ΟΥαου!

 4. avatar ΗΡΩ ΚΟΛΛΙΑ-ΜΕΜΟΥ

  μακάρι να κρατήσει η αυστηρότητα στην τήρηση του νόμου και μακάρι να γίνει το ίδιο και στην οδική συμπεριφορά μας... τσιγάρο,τροχαία ατυχήματα και πνιγμοί στη θάλασσα ή σε πισίνες είναι άδικοι θάνατοι και για όσους φεύγουν και για όσους μένουν πίσω και θυμούνται...

 5. avatar Eddy

  Ναι έχουμε λισει ολλα τα προβλήματα μας το τσιγάρο είναι που μας πειράζει.. Από την αιθαλομιχλη που απλονεις τα ρούχα κ μυρίζουν σαν καπνιστό λουκάνικο δεν μας πειράζει. Το καυσαέριο επίσης δεν μας πειράζει. Ολα τα φρούτα κ λαχανικά που είναι ψεκασμενα με χίλια δυο δηλητήρια επίσης δεν μας πειράζει. Ολλη η αντη καπνιστές αν θα δειται την ζωή σας πόσα πράγματα τρώτε κ πίνεται κ εισπνεεται που το τσιγάρο είναι το λιγότερο..

 6. avatar 33

  μια χαρά σας έφερε η δεξιά κοινωνική αναστάτωση όπως έχει και την παράδοση σε αυτά

 7. avatar Σιγά τους ελέγχους…

  ...ανέβηκαν οι πωλήσεις καλσόν!!!

 8. avatar ..””καταγράφοντας χαμηλά ποσοστά παραβατικότητας..”

  ..Είμαστε λαός κωμωδία . Υπάρχει προειδοποίηση επισκέψεων...μετα τη μια νύχτα οοοολα επιτρέπονται... και φυσικά ενα νεο επάγγελμα αυτο του ελεγκτή καπνισματος (κάποτε ήταν το σδοε) με πολλές προοπτικές!!!! ...κατ αλλα ...χαμηλά ποσοστά..παραβατικότητας και σε μαγαζί μποζουκλερι 2000 ατομων ..ουτε ΜΙΑ παραβαση.!!!! Τοοοσο καλα. Χα .

 9. avatar Takis_0731

  Μα να βγεις μπορούσες και στο παρελθόν οποιοδήποτε στιγμή από το μαγαζί!
  Φυλακισμένοι ήμασταν;
  Δικαιολογίες των καταστηματαρχών είναι!
  Φυλακισμένος είσαι στη νικοτίνη όταν καπνίζεις!

 10. avatar ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑ…..

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΡΟΜΑ

 11. avatar ΚΛΕΩΝ

  Tι αλλο θα εφευρετε για να ψευτοκλαψουν οι \'\'μαγαζατορες\'\' για το τσιγαρο????
  Στο εξωτερικο δηλαδη που εχει μειον θερμοκρασια γιατι καπνιζουν εξω????
  Αντε μας τα εχετε ζαλισει με τους αλητες!

  1. avatar 123456789

   Οι καπνιστές δεν είναι αλήτες.
   Άντε ότι μπούρδα του κατέβει του καθενός...
   Μάθε πρώτα τι θα πει αλητεία και μετά βγες να πετάξεις τη σαχλαμάρα σου!!!

   1. avatar ΗΡΩ ΚΟΛΛΙΑ-ΜΕΜΟΥ

    πολύ σωστά!!! μακάρι να ξεχωρίζουμε τους [...] στη ζωή μας από το κάπνισμα....

  2. Το ξερεις οτι ο Αϊνσταιν, ο Κολοκωτρονης, o Φροιντ, ο Τσωρτσιλ, ο Κεννεντι ειναι μερικοι απο τους πιο διασημους καπνιστες? Δεν σημαινει οτι οσοι καπνιζουν ειναι αλητες. Αν θελεις να ριξεις την απεχθεια σου και την μιζερια σου καλητερα να κοιταξεις τον ευατο σου στον καθρεφτη, οπως θα ελεγε ο Φροιντ και θα εχεις κανει ενα καλο στην ανθρωποτητα, οπως θα ελεγε και ο Αϊνσταιν....

 12. avatar TreloKarsiki

  Οι σάπιοι κάτοικοι αυτού του πανέμορφου τόπου ......

 13. avatar Σιγα μην…

  ..γινουμε εμείς Ευρώπη κε κικιλια.
  Χα ..γελούν ακόμη κ οι τουρκοι

 14. avatar Ποιος νόμος κ ποιος ….αντικαπνιστικος;;;

  ..Είναι δυνατόν ..τα κλιμάκια να περνούν απο μπουζουκσιδικα στις 12 και απο 1 να επιτρέπεται ...Κάθε χρήση καπνού; κ λουλουδιού χωρίς απόδειξη...;; ειπαμε...ταχαμου 1142 αλλα μην τα περιμένουμε απο ρουφιανους
  ...Κάντε σωστά τη δουλειά σας κ αφήστε τις ...προειδοποιήσεις.. ή κανετε προσληψεις αυστηρα αδιαφθορων ανθρωπων \" ο νοον νοειτο κυριοι\"

 15. avatar Βασίλειος ο Β’

  Να γίνει υποχρεωτική η πληρωμή προκαταβολικά. Πας σε ένα Fast Food π.χ. και τους λες θέλω αυτά, σου λένε κάνει τόσα και αφού πληρώσεις αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγγελία σου. Κανείς άνθρωπος δεν έχει πρόβλημα με αυτό εκτός από τους τζαμπατζήδες, κλεφταράδες. Να εφαρμοστεί το ίδιο παντού.

 16. avatar Δυστηχως …. είναι αλήθεια

  Δεν καπνίζω και είμαι αντικαπνιστΗς . Μάλιστα είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους εφαρμόζεται ο νόμος. Ωστόσο επειδή ασχολούμαι με το χώρο της εστίασης είχα πτώση 38% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβρη. Σε βαθμό που ανησυχω . Ελπίζω απλά να είναι μια «διαμαρτυρία» που δε θα κρατήσει πολύ γιατί στα αλήθεια με πτώση 38% η και 30% θα πρέπει να κόψω πολλά πράγματα.

  1. avatar Ο “αντροχωρίστρας” νόμος

   Και που πάνε οι καπνιστές δηλαδή? Μένουν στο σπίτι και οι μη καπνίζοντες πάνε μόνοι τους! Θα γίνει και \"αντροχωρίστρας\" όπως εξελίσσεται ο νόμος χα χαχαχα! Μόνο στην Ελλάδα, πουθενά αλλού στον ενημερωμένο αξιακά πολιτισμένο κόσμο! Μήπως δεν ανήκουμε σε αυτό το κομμάτι αλλά χάριν του πρότερου πολιτισμένου βίου μας χαιρόμαστε αυτόν τον τίτλο και άρα πρέπει να μεταπηδήσουμε (στο τσακ ήμασταν) σε άλλον με ότι κακό ή καλό συνεπάγεται! Αλλά όχι θέλουμε τα \"καλά\" του \"πρώτου κόσμου\" (ή μάλλον του \"δεύτερου\") και τα \"κακά\" του \"τρίτου\"! Ευκαιρία που έχασαν οι Ευρωπαίοι!

   1. avatar θα σου απαντήσω ως καπνιστής

    Για φαγητό ναι θα πάω κανονικά όπως πήγαινα. Αλλά όταν μιλάμε για καφέ, καλύτερα είτε να πάρω στο χέρι ένα καφέ ή να κάτσω σπίτι μου. Το να θέλω να χαλαρώσω με ένα καφέ και ένα τσιγγάρο και να μη μπορώ πάει πολύ.

 17. avatar G.T.j

  Θα ερθει η ωρα που θα φτιαξουν μαγαζια ΜΟΝΟ για καπνιστες και θα τελειωσει η κλαψα.

 18. avatar Ενας καπνιστης

  Ναι ταχα φταει ο αντικαπνιστικος που καποιοι κουτοπονηροι γυφτοι νεοελληναραδες βρηκαν προφαση να μην πληρωσουν.
  Τετοια κατακαθια παντα υπηρχαν και θα υπαρχουν, απλα τον βαζεις να πληρωσει οταν παραγγελνει οπως γινεται παντου στο κοσμο και το προβλημα λυνεται σε χρονο dt.

 19. avatar Dragathor

  Σε ολη την Ευρωπη ισχυει για χρονια αυτο. Απλα πληρωνεις μολις παρεις το ποτο σου και τελος η ιστορια. Το ιδιο \"πιστολι\" μπορει να ριξει καποιος βγαινοντας να παρει ενα τηλεφωνο ή να παρει κατι απο το αμαξι του κτλ κτλ. Το μετρο ειναι πολυ καλο, υπαρχει καθαρη ατμοσφαιρα στα μαγαζια και 5-10 λεπτα εξω για ενα τσιγαρο δεν ειναι τοσο σοβαρο θεμα. Δεν ειμαστε και Σιβηρια, Ελλαδα ειμαστε. Για να μην παρεξηγηθω και εγω ο ιδιος καπνιστης ειμαι, αλλα σεβομαι οτι στον χωρο που βρισκομαι υπαρχουν και μη καπνιστες.

  1. avatar Fotis d.

   Επιτέλους ένας άνθρωπος με νορμάλ σχόλιο!

 20. avatar Ευακι

  Πολλοί είστε εκτός θέματος, το θέμα μας είναι γιατί κάποιοι να σκέφτονται κουτοπονηρα και να κλέβουν;;;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...