«Πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τη χώρα» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Συν Αθηνά» (www.synathina.gr), την οποία παρουσίασε απόψε στο Δημαρχιακό Μέγαρο ως ένα εργαλείο επικοινωνίας για τις ομάδες πολιτών που με τις δράσεις τους βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην Αθήνα.

«Εγκαινιάζουμε μια διαδυκτική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα ανεβαίνουν οι δράσεις όλων των ομάδων στην πόλη, είτε οργανωμένων, όπως οι Μη Κυβερνητικές, είτε ομάδων που δημιουργούνται αυθόρμητα στις γειτονιές, οι οποίες μπορεί για παράδειγμα να εξωραΐζουν, να καθαρίζουν, να φυτεύουν, να χορεύουν ταγκό» εξήγησε ο κ. Καμίνης, τονίζοντας ότι ο δήμος με αυτή την πρωτοβουλία «δίνει βήμα έκφρασης και ενημέρωσης σε αυτές τις ομάδες».

Όπως υπογράμμισε, «ο δήμος λειτουργεί σαν ομπρέλα, φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, συντονίζει, αναδεικνύει, τους βοηθάει με την υποδομή που έχει και την τεχνογνωσία. Και αντίστοιχα, εάν από την πλευρά των ομάδων, υπάρχουν εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν το δήμο θα ξέρουν πώς να το κάνουν».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, «το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να επεκταθεί αυτή η πρωτοβουλία σε όλη τη χώρα με τη δημιουργία ανάλογων δικτύων σε άλλες πόλεις αρχίζοντας από τη Θεσσαλονίκη».

Με τον όρο «Ομάδες Πολιτών», διευκρίνισε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ η υπεύθυνη Δικτύωσης με Ομάδες Πολιτών στο Δήμο Αθηναίων, Αμαλία Ζέπου, «εννοούμε ομάδες κατοίκων που μπορεί να είναι ΜΚΟ, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες ή άτυπες ομάδες, ανθρώπους που δημιουργώντας μια ομάδα βοηθούν στη βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής στην Αθήνα».

«Υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης, πολλές ομάδες. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 120 μόνο στο Δήμο Αθηναίων» σημείωσε. Η κ. Ζέπου εξήγησε ότι στην πλατφόρμα εμφανίζονται αυτές οι ομάδες σχηματικά σε δύο μεγάλες ενότητες, την αλληλεγγύη (άστεγοι, τροφή, φάρμακα, στέγη) και την εικόνα της πόλης, (καθαριότητα, βιώσιμη πόλη, πράσινη, πολιτισμός). «Δεν πρόκειται όμως, για καταγραφή ομάδων. Η πλατφόρμα λειτουργεί ως ημερολόγιο δράσεων, τι κάνουν οι πολίτες για την πόλη τους και πώς θα ξέρουν οι κάτοικοι της Αθήνας μια δράση που γίνεται στη γειτονιά τους. Είναι μια θετική πρωτοβουλία» υπογράμμισε η κ. Ζέπου, συμπληρώνοντας: «Τα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς. Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα αν δεν βρούμε, πολίτες και αρχές, έναν τρόπο ουσιαστικής συνεργασίας».