Έρχεται πιο αυστηρός ΚΟΚ για υπερβολική ταχύτητα, κόκκινο και πατίνια

Αυξάνεται ο χρόνος αφαίρεσης του διπλώματος


ΕΛΛΑΔΑ
12:18
20/09/2019
Έρχεται πιο αυστηρός ΚΟΚ για υπερβολική ταχύτητα, κόκκινο και πατίνια
11
loading

Την υιοθέτηση ενός αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου για παραβάσεις του ΚΟΚ και για τα ηλεκτρικά πατίνια εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Συγκεκριμένα «στο τραπέζι» έχει πέσει το ενδεχόμενο αφαίρεσης διπλώματος για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ως ένα από τα μέτρα που εξετάζουν ομάδες εργασίες του υπουργείου για συγκεκριμένες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Συμπεριφοράς.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες οι προτάσεις των ομάδων εργασίας θα είναι έτοιμες για να παρουσιαστούν στον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο εξετάζει παράλληλα με την έκδοση διπλωμάτων ένα συνολικό σχέδιο προκειμένου να μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία και να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο οδικής συμπεριφοράς.

Πάντα σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, δεν αποκλείεται να ενταχθεί και η αύξηση των προστίμων για τις επικίνδυνες παραβάσεις (παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, κατανάλωση αλκοόλ, κ.λπ.), κάτι το οποίο ωστόσο παραμένει προς το παρόν ανοιχτό.

Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για περισσότερο καιρό, ώστε οι παραβάτες να σκεφτούν δύο φορές εάν πράγματι πρέπει να παραβιάσουν τον ΚΟΚ.

Μάλιστα, οι προτάσεις θα συμπεριλαμβάνουν ρυθμίσεις και για την κυκλοφορία οχημάτων μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια) ενώ θα ενταχθούν και διατάξεις που θα προωθούν τις ήπιες μορφές μετακίνησης.

Οι δράσει του υπ. Μεταφορών με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9), το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι στις δράσεις του συγκαταλέγονται:

– Η έκδοση Τεχνικών Οδηγιών για μέτρα ήπιας κυκλοφορίας που αποσκοπούν στην αποφυγή ή μείωση των ατυχημάτων και στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.
– Η ένταξη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) διατάξεων που προωθούν τις ήπιες μορφές μετακίνησης.
– Η διαμόρφωση νέου πλαισίου για παραβάσεις του ΚΟΚ που σχετίζονται με αντικοινωνικές και επικίνδυνες για την πρόκληση ατυχημάτων συμπεριφορές.
– Η διαμόρφωση -στο προσεχές διάστημα- κανονιστικού πλαισίου για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, αυτοεξισσοροπούμενα κ.λπ.).

Η πρόταση της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΟΜΕ, η οποία δεν νομοθετήθηκε, προέβλεπε οι οδηγοί των ηλεκτρικών πατινιών να απαγορεύεται να μεταφέρουν επιβάτες στα οχήματά τους και έθετε ηλικιακά όρια (πάνω από 15 ετών ή από 12 ετών σε περίπτωση που συνοδεύονται από ενήλικα). Παράλληλα, υποχρεούνταν να φορούν κράνος το οποίο θα είναι δεμένο.

Αναλυτικότερα, τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα κατηγοριοποιούνταν ανάλογα με την ταχύτητά τους σε εκείνα με μέγιστη ταχύτητα τα 6 χλμ/ώρα (θεωρούνταν ως πεζοί και μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα στους χώρους όπου κυκλοφορούν οι πεζοί), εκείνα με μέγιστη ταχύτητα μεταξύ 6 χλμ./ώρα και 25 χλμ./ώρα (θεωρούνταν ποδήλατα και επιτρεπόταν να κυκλοφορούν σε οδούς και χώρους που κυκλοφορούν τα ποδήλατα) και σε εκείνα που υπερβαίνουν τα 25 χλμ./ώρα, οι οδηγοί των οποίων θα επιβαρύνονταν με πρόστιμο 400 ευρώ σε περίπτωση που κυκλοφορούσαν εκτός επιτρεπόμενων χώρων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Να μη βρει ο παππάς να θάψει

  Βάλτε κάμερες που να δουλεύουν και η τροχαία θα κανει θαύματα! Στο Ελλαντα δυστυχώς και να του πάρεις του νεοέλληνα το δίπλωμα, θα κυκλοφορεί χωρίς δίπλωμα γιατί απλά δεν θα υπάρχει κάποιος να τον ελέγξει! Όσο για το παράνομο παρκάρισμα.... τι να πω? Δώστε εντολή στην δημοτική αστυνομία του κάθε Δήμου να γράφει τους παραβάτες και όχι απλά να τους κοιτάει για να μην χάσει ο κάθε δήμαρχος τα ψηφαλακια του!

 2. avatar αααααααα

  ετσι ας φροντισουν να αυξησουν τα προστιμα σε διπλασια από τους μισθους για να παιρνουν τα {...} μας, η λυση είναι να αντιγράψουμε παλι τι καναμε το 2004 στους ολυμπιακους,και προστιμα πολλα αλλα του 50αρικου,οποτε εχεις την ευκαιρεια μεσα στο μηνα με κανενα δικοσαρι στην πλατη να διορθωθειςγιατι 700 το κοκινοπχ και 721 συνταξη τι να πληρωσω την στιγμη που ένα με 4000 μισθο πληρωνει τα ιδια αντισυνταγματκο είναι διοτι με καταδικαζει στην πεινα...μην πουμε για την τετραωρια των 250 δηλ 3μηνιατικα ....................

  1. avatar Εισαι…

   Να μην περάσεις το κόκκινο.Είναι πολύ απλό.

 3. avatar Τόνο Μάσας.

  Γκαρσόν πιάσε μια χωριάτικη δυο σουβλάκια και προσέλαβε 10.000 ψηφοφ... Ε τροχονόμους ήθελα να πω να ελέγχουν τα περάσματα.

 4. avatar Γιάνννης

  κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται αυστηροποίηση, απλά αστυνόμευση αφού ο καθένας κάνει ότι γουστάρει στον δρόμο (κόκκινα, ανάποδα σε δρόμους, παρκάρει όπου τον βολεύει ) γιατί γνωρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί λόγω ελλιπούς αστυνόμευσης.
  Οι μισοί είναι στην περιοχή γύρω από το Σύνταγμα και οι άλλοι μισοί ανοίγουν τους δρόμους για να περνάνε γρήγορα κάποια κρατικά οχήματα που δεν σέβονται κανέναν ΚΟΚ.

 5. avatar Περίεργος.

  Για τα ποδήλατα που παραβιάζουν το κόκκινο τι προβλέπεται;
  Μια κάμερα στα φανάρια θα είχε την αξία χρυσωρυχείου για να καταγράφει τους πονηρούς τετράτροχους.

 6. avatar gmyoyo

  Αγαπητοί Κύριοι του Υπουργείου
  (μακάρι να το διαβάσει κάποιος από εσάς)
  Δεν χρειάζονται πολλές αλλαγές για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων… Τροχαία Χρειάζεται ΤΡΟΧΑΙΑ στο δρόμο φανάρια κλπ . Η κατάσταση έχει ξεφύγει, όποιος θέλει πάει ανάποδα σε μονόδρομους περνά με κόκκινο, παραβιάζει STOP, μηχανάκια ντελίβερι πάνω σε πεζοδρόμια και πολλά πολλά άλλα. Και αν πεις κάτι υπάρχει κίνδυνος να γίνει καυγάς. Νομίζω ότι τα ξέρετε όλα αυτά απλά δεν ξέρω γιατί δεν κάνετε κάτι. Εργάζομαι στο κέντρο της Αθήνας το τι βλέπω κάθε μέρα δεν περιγράφεται, μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας που έχει τόσους αστυνομικούς γίνονται παραβάσεις σε κάθε 5’ φανταστείτε τι γίνεται στα στενά εκτός Κέντρου.

 7. avatar KΛΕΩΝ

  Για τα μηχανακια που πανε οπως θελουν...και παρκαρουν οπου θελουν θα γινει τιποτα?

  1. avatar Μπιλιας

   ελα ΚΛΕΩΝ να σε παω βολτα στη μια ροδα

 8. avatar kakarika

  \"ένα συνολικό σχέδιο προκειμένου να μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία και να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο οδικής συμπεριφοράς.\"
  εδω γελαμε κινεζικα.
  Στην ευρώπη υπάρχει κάτι που λέγεται ΠΑΔΕΙΑ και ειναι σχεδον ανυπαρκτη στην ελλαδα.
  Επισης υπαρχει κατι που λεγεται ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ και ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ, που ειναι επισης ανυπαρκτα στην ελλαδα.
  Μεχρι τοτε, αν εχεις τυχη διαβενε στη ζουγκλα.

 9. avatar kakarika

  100000 κοκ, 0 τροχονομοι να κανουν ελεγχους στους δρομους του χαους...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει