Πυρά Μενδώνη για τις καθυστερήσεις των εργασιών στην Αμφίπολη

Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού για τον αρχαιολογικό χώρο


ΕΛΛΑΔΑ
20:00
27/08/2019
Πυρά Μενδώνη για τις καθυστερήσεις των εργασιών στην Αμφίπολη
6
loading

Σύσκεψη όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αμφίπολης, παρουσία του Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου ,συγκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.

«Η υπουργός ζήτησε από όλους να επισπευσθούν οι εργασίες, που αφορούν τόσο στο μνημειακό σύνολο στον Τύμβο Καστά, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και οι εργασίες χάραξης διαδρομών και διαμορφώσεων, εντός του αρχαιολογικού χώρου και στην περιοχή του Μουσείου της Αμφίπολης, που έχουν ενταχθεί στο Interreg Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Σε ό,τι αφορά στο μνημειακό σύνολο στον τύμβο Καστά κατέστη σαφές ότι θέματα σχετικά με την προστασία του μνημείου τα οποία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2015, εκτελούνται σήμερα», συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ, επισημαίνοντας επίσης ότι «δόθηκαν οδηγίες μέχρι την 15η Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των αρχιτεκτονικών μελών, από την περιοχή του Λέοντος και τον χώρο του Μουσείου, στον Τύμβο. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί 22 μέλη επί συνόλου 160».

Σύμφωνα με τις οδηγίες της κ. Μενδώνη, η αρχιτεκτονική μελέτη και η στατική προμελέτη που αφορούν στο μνημειακό σύνολο του Καστά (τύμβος, ταφικό σύνολο, περίβολος) θα εισαχθούν, για την κατά νόμον γνωμοδότηση, στην συνεδρίαση του ΚΑΣ της 17ης Δεκεμβρίου 2019.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «διαπιστώθηκε επίσης:

-Ότι οι ανακοινώσεις του ΥΠΠΟΑ, την περίοδο 2017-2019, οι οποίες ανέφεραν ότι το ταφικό συγκρότημα θα γίνει επισκέψιμο το 2021 ήταν, στην ουσία, χωρίς αντίκρισμα. Το μνημείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για ειδικές ομάδες και μόνον (ειδικούς επιστήμονες, μελετητές) το 2021, εφόσον ακολουθηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των εργασιών. Απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις, χρόνος, και επί πλέον κονδύλια, προκειμένου το μνημείο να γίνει επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.

--Ότι χρήζουν άμεσης αντικατάστασης οι καλύψεις προστασίας του ταφικού μνημείου και του περιβόλου με νέες, οι οποίες θα προσφέρουν προστασία UV, ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση των κονιαμάτων, κίνδυνος ο οποίος είχε επισημανθεί από το 2017.

--Ότι δεν υπήρξε κανένας συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, για τις οποίες είχε γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ το 2016, και είναι απαραίτητες για την ομαλή εκτέλεση του έργου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020».

«Η υπουργός ζήτησε ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε η υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης, που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2015 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την έρευνα-μελέτη 1000 σκελετών, προερχομένων από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, αλλά κανείς εκ των παρισταμένων δεν γνώριζε κάτι σχετικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού.

«Με αφορμή διαμαρτυρίες πολιτών για τις συνεχείς βλάβες και τη μη λειτουργία, επί τρίμηνο τουλάχιστον, της πλατφόρμας που εξυπηρετεί τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, ζητήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων(ΕΦΑ) Σερρών να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για άμεση αντικατάστασή της. Η υπουργός τόνισε ότι «ο πολιτισμός δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την καθημερινότητα ενός ΑμΕΑ».

Επίσης, ζητήθηκε να εφαρμοστούν αμέσως από την ΕΦΑ Σερρών οι προβλεπόμενοι όροι της υπουργικής απόφασης της 5ης Ιουλίου 2019, που αφορούν στην έκθεση της κεφαλής της Σφίγγας, από τον Τύμβο Καστά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης. «Οι όροι της ΥΑ που ετέθησαν από το ΚΑΣ, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων αγνοήθηκαν», επεσήμανε η υπουργός, τονίζοντας ότι «οι υπηρεσίες οφείλουν να προχωρούν συντεταγμένα. 'Αλλως εκτίθεται ο καθένας προσωπικά και εν τέλει το υπουργείο»«.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Αθηναγορας

  Peri
  Η συγκεκριμένη ας απολογηθεί για τις καταστροφές στον δρόμο θεσ/νίκη Σερρών από την προηγούμενη θητεία της...κ οι αρχαιολόγοι που γίνανε πλούσιοι με ένα απλό μισθό, ας μη μιλάνε για αρχαιοκάπηλους..

 2. avatar Ειδοποιός διαφορά

  Οι συριζαίοι που ξεπούλησαν την Μακεδονία αν μπορούσαν να τιναξουν τον τυμβο στον αέρα θα το έκαναν, δεν μπορούσαν όμως για αυτό τον άφηναν να καταρρεύσει μόνος του.

 3. avatar Ρεθυμνιωτης

  δεν ξερω ρε παιδια , η προσπαθούν να μας τρελάνουν η αυτοί είναι τρελλοι .
  Προσεξτε εκφρασεις : - Απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις , χρόνος , και επι πλεον κονδυλια , προκειμενου το μνημείο να γίνει επισκεψιμο για το ευρύ κοινο .
  - χρηζουν αμεσης αντικαταστασης οι καλύψεις πραστασιας , του ταφικου μνημειου και του περιβολου , με νέες .
  Απαιτούνται ,χρηζουν . Μα καλά Κ. Μενδωνη , απευθυνεστε σε κάποιον άλλο για να τα κάνει ;
  Εσείς δεν είστε αρμόδια και υπεύθυνη να τα κάνετε αυτά ;

 4. avatar Τώρα που

  Είναι κυβέρνηση τα καλά παιδιά θα στρώσουν όλα.
  Με σαμαρά μπροστάρη... Όπως παλιά..

  1. avatar @ανεργο συριζοτρολλ που θέλει να μας πάρει πάλι 0,6€

   Μακάρι, μετά από 4,5 χρόνια τσιπρα αν γυρνάγαμε τον χρόνο πίσω ο Σαμαράς θα έβγαινε το 2015 με 45%

 5. avatar spyrospeiratis

  ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΠΩΛΗΣΑΝ ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΕΙΣΠΡΑΤΟΝΤΑΣ ΤΑ 200 ΑΡΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει