Σε κίνδυνο τίθεται καθημερινά η ζωή των αστυνομικών αλλά και των πολιτών, τους οποίους και είναι επιφορτισμένοι να προστατεύουν, καθώς πλέον όχι μόνο οι περιπολίες έχουν λιγοστέψει λόγω των ελάχιστων περιπολικών, αλλά και όσα οχήματα από αυτά κυκλοφορούν στους δρόμους της Πάτρας, μάλλον θα έπρεπε ήδη να έχουν κριθεί ως ακατάλληλα προς οδήγηση.

Φυσικά δεν υπάρχει άμεση πρόθεση, εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών, από την ηγεσία της Αστυνομίας ή το αρμόδιο υπουργείο για αποκατάσταση των φθορών και των αναλώσιμων υλικών και πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη κονδυλίων για την συντήρησή τους.

Οι βλάβες που έχουν παρουσιαστεί στα περισσότερα «παροπλισμένα» οχήματα που βρίσκονται στο παρκινγκ της ΕΛ.ΑΣ. στην αχαϊκή πρωτεύουσα, είναι στα επιμέρους συστήματα των οχημάτων, όπως τα μηχανικά, πέδησης, βλάβες στο εσωτερικό των οχημάτων, ακατάλληλα ελαστικά, περιπολικά που ξεπερνούν πολλές φορές στο διπλάσιο-και το τριπλάσιο ακόμα- τα χιλιόμετρα για προγραμματισμένο σέρβις το οποίο μπορεί και να μη γίνει ποτέ.

Με αυτά τα οχήματα, όταν και αν είναι διαθέσιμα, καλούνται οι αστυνομικοί να εκτελέσουν Υπηρεσία, στις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουν, με αυξημένο φόρτο εργασίας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τόσο την δική τους σωματική ακεραιότητα όσο και των μεταγόμενων ή ακόμη και των πολιτών.

Τα κονδύλια πλέον έχουν σταματήσει, υπάρχουν προβλήματα, ακόμη και για την προμήθεια βενζίνης, ενώ πλέον οι αστυνομικοί για τις μικρές επισκευές ή τα οικονομικά ανταλλακτικά, βάζουν από την τσέπη τους, ή αναμένουν την «χορηγία» επιχειρηματιών, προκειμένου να μην διακινδυνεύουν.

Μόνο τρία περιπολικά στην Άμεση Δράση
Από τον «στόλο» της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, ο οποίος έχει να ανανεωθεί από την τελευταία παρτίδα οχημάτων που έφθασε στην περιοχή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τα περισσότερα είναι μη λειτουργικά και επικίνδυνα και βρίσκονται χαλασμένα και «διακοσμούν» τον χώρο στάθμευσης της ΕΛ.ΑΣ.

Τα περιπολικά που έχουν απομείνει στην Άμεση Δράση Πατρών προκειμένου να περιπολούν καθημερινά τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του PatrasTimes, συνολικά τρία σε μία υπηρεσία που αποτελεί την αιχμή του δόρατος ιδίως τις νυχτερινές ώρες.

Δεν γίνεται απολύμανση στα οχήματα
Ακόμη χειρότερο, όμως, είναι αυτό που καταγγέλλεται από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας στο PatrasTimes.
Όπως δηλώνει ο γραμματέας της Ένωσης Χάρης Τσίτσικας, τα οχήματα που χρησιμοποιούνται και δη τα περιπολικά αλλά και τα αυτοκίνητα της Ασφάλειας, δεν πληρούν καν τους απλούς κανόνες υγιεινής. Τι σημαίνει αυτό; Δεν καθαρίζονται εσωτερικά και εννοείται, δεν γίνεται η απαραίτητη απολύμανση.

Καθημερινά μεταφέρονται με αυτά πολλά άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, οι οποίοι συλλαμβάνονται για διάφορους λόγους, με πολλούς από αυτούς να είναι φορείς σοβαρών ασθενειών. Κανονικά θα έπρεπε να απολυμαίνονται τα περιπολικά σε καθημερινή βάση ούτως ώστε οι αστυνομικοί, να τυγχάνουν στοιχειώδους ασφάλειας από πλευράς υγιεινής. Όμως δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα τέτοιο.

Σημαντικό ωστόσο είναι και το γεγονός πως στα περιπολικά και τα οχήματα της Ασφάλειας δεν μπαίνουν μόνο οι αστυνομικοί, αλλά και πολίτες, όπως για παράδειγμα, κάποιος που πρέπει να μεταφερθεί για να καταθέσει ως μάρτυρας ή ένα παιδί που έχει χαθεί.

Το πρόβλημα είναι οξυμένο στην Ασφάλεια, το τμήμα Μεταγωγών, στην Άμεση Δράση και στο Α.Τ. Κάτω Αχαΐας.
Επιφορτίζονται τον κύριο όγκο μεταφοράς κρατουμένων ή πολιτών, όπως προσθέτει ο κ. Τσίτσικας.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι και οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι και μάλιστα με οικογένειες και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τους θωρακίζει σε διάφορα επίπεδα όπως και αυτό της υγιεινής καθώς παρά το γεγονός πως έχει ψηφιστεί ένα προεδρικό διάταγμα που δίνει σαφείς οδηγίες για τα θέματα αυτά παραμένει μόνο στα χαρτιά» κατέληξε στη δήλωσή του ο γραμματέας της Ένωσης.

Πηγή: patrastimes.gr