Την κατάρτιση Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) με στόχο την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, αποφάσισαν στη σημερινή συνάντησή τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης.

Το σχέδιο θα αφορά τις πολεοδομικές ενότητες: Ρουφ, Βοτανικός, Ελαιώνας, Ακαδημία Πλάτωνος, Αγ. Κων/νου – Πλατεία Βάθης, Πλατεία Αττικής, Πλατεία Αμερικής, Φωκίωνος Νέγρη, Νιρβάνα, Κυψέλη, Μουσείο – Εξάρχεια, Εμπορικό Τρίγωνο – Πλάκα.

Η πρωτοβουλία αφορά στη διερεύνηση κοινωνικών, αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών παραμέτρων και στη διαμόρφωση στρατηγικής αστικής παρέμβασης στην περιοχή του δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην ευρύτερη κεντρική ζώνη του, που θα ολοκληρωθεί και θεσμικά με την υπογραφή ΚΥΑ, καθώς επίσης και στη θεσμική και λειτουργική προετοιμασία σύστασης ενός ειδικού Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης για την Αθήνα (ΤΑΑ).

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει ιδιαίτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κατάσταση του κέντρου της πόλης, την προώθηση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Αθηναίων, καθώς και την «τοποθέτηση» της πόλης για την επιτυχή διεκδίκηση πόρων της επόμενης Προγραμματικής περιόδου από την Ε.Ε.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί εντός του 2013 και θα χρηματοδοτηθεί από τον δήμο Αθηναίων.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), Βιβή Μπάτσουτέλος, επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία μεταξύ του δήμου και του ΥΠΕΚΑ, καθώς και του ΟΡΣΑ, και τονίστηκε πως δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει σχεδιασμός με χειροπιαστά αποτελέσματα για ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας, που παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα πολύπλευρης υποβάθμισης.