«Βαλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας»

Ένας διαδραστικός χάρτης ρατσιστικών επιθέσεων


ΕΛΛΑΔΑ
17:47
14/03/2019
«Βαλ’τους Χ - Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας»
37
loading

Ρατσιστικές επιθέσεις που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα και η επίθεση ενάντια στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα, αλλά και λιγότερο γνωστές απόπειρες δολοφονίας με ρατσιστικό κίνητρο, μεταξύ των οποίων οι επιθέσεις σε ζευγάρι αναγνωρισμένων προσφύγων στην Αττική με ξύλο με καρφιά ή σε έγκυο και τη μικρή κόρη της στον Άγιο Παντελεήμονα, καταγράφονται στο διαδραστικό χάρτη «Βαλ’τους Χ - Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας».

Η δημιουργία του χάρτη αποτελεί μέρος της ομότιτλης καμπάνιας που δημιούργησαν το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και η ΜΚΟ «HumanRights360», με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Στόχος της καμπάνιας είναι να εντοπίσει και να αναδείξει στους δρόμους της Αθήνας τα σημεία 50 ρατσιστικών επιθέσεων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το χρονικό διάστημα από το 2011 ως το 2018 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 καταγεγραμμένες ρατσιστικές επιθέσεις στην Αθήνα. Για το διαδραστικό χάρτη επιλέχθηκαν 50, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν από το 2011 ως το 2013, ενώ συμπληρώθηκαν με κάποιες πριν και μετά από το διάστημα αυτό. Ανάμεσα σε αυτές, εμβληματικές υποθέσεις που δικάζονται στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως η επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΚΚΕ, η επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών και η δολοφονία Φύσσα, καθώς και παλαιότερα περιστατικά, όπως η επίθεση στον Δημήτρη Κουσουρή το 1998 έξω από το δικαστήριο της Ευελπίδων, αλλά και πολύ πιο πρόσφατα, όπως η επίθεση το 2017 στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη.

Στα σημεία των συμβάντων έχει τοποθετηθεί ένα αυτοκόλλητο με τυπωμένο το QR Code της κάθε επίθεσης. Μόλις ο χρήστης του κινητού σκανάρει τον κωδικό οδηγείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της επίθεσης στο https://valtousx.gr, όπου υπάρχει η περιγραφή της επίθεσης και η εικόνα της.

Την εικονοποίηση των επιθέσεων ανέλαβαν 25 δημιουργοί κόμικς και σκιτσογράφοι, οι οποίοι κλήθηκαν να εμπνευστούν τα σκίτσα τους από τις ιστορίες πίσω από τις επιθέσεις. Τα 50 έργα κόμικς που δημιούργησαν παρουσιάζονται σε έκθεση, που εγκαινιάστηκε χτες το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Τα έργα υπογράφουν οι Αδαμοπούλου, Αναστασίου, Βαβαγιάννης, Γιακουμάκης, Δερβενιώτης, Θεοδωροπούλου, Καραγεωργίου, Καραμπάλιος, Κεφαλάς, Κουντούρης, Μικάλεφ, Μπότσος, Νικολαΐδου, Οθωναίου, Πετρόπουλος, Πέτρου, Χαλκιάς, Aspallax, Bratimoto, John Antono, No Budget Epics, Panagos, PanPan, Piotr και Tasmar.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να συγκροτήσει την τοπογραφία της ρατσιστικής βίας και να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό την επικινδυνότητά της. Ο χάρτης που δημιουργήθηκε αποτυπώνει τόσο τις επιθέσεις όσο και τις ιστορίες της ρατσιστικής βίας που βρίσκονται πίσω από αυτές. Με μία περιήγηση στα σημεία του, ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι καθεμία από τις επιθέσεις αυτές δεν είναι απλώς μια διεύθυνση, αλλά ένα σημείο όπου μια βίαιη υπόθεση έλαβε χώρα δίπλα μας, στις γειτονιές της Αθήνας.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, η πρωτοβουλία αυτή «ξεκίνησε από την αγωνία να κάνουμε πράγματα, ώστε να ανέβει στην ατζέντα της κοινωνίας η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι η μεγαλύτερη δίκη μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δικάζονται οπαδοί του ναζισμού για εγκληματική οργάνωση».

Στην καταγραφή των περιστατικών συνέβαλε η δημιουργία του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας το 2011, μέλος του οποίου είναι και η οργάνωση «HumanRights360». Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της οργάνωσης Ελένη Τάκου, «η λειτουργία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας βοήθησε στην καταγραφή αυτών των περιστατικών, ωστόσο αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό των θυμάτων έρχονται σε επαφή με τις οργανώσεις». Κομβικό σημείο, τονίζει η ίδια, αποτέλεσε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, «καθώς μέχρι τότε δεν καταγράφονταν επιθέσεις ή καταγράφονταν και έμπαιναν στα συρτάρια των αστυνομικών τμημάτων και των υπουργικών γραφείων».

Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής οι οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις έχουν μειωθεί, τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενο πισωγύρισμα που θα επιφέρει η προτεινόμενη αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και ζητούν να μην καταργηθεί το άρθρο 81Α, που επιφέρει βαρύτερες ποινές για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. «Με την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα θα ξαναγυρίσουμε σε ένα καθεστώς, όπου το ρατσιστικό κίνητρο θα είναι επιβαρυντική περίσταση μόνο στο τέλος της δικαστικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι το 2014 υπήρξε μια μεγάλη τομή όπου η αστυνομία μπορούσε να χαρακτηρίσει ένα έγκλημα από την αρχή ως πιθανολογούμενα ρατσιστικό και ο εισαγγελέας να εισάγει το αδίκημα ως αδίκημα με ρατσιστικό κίνητρο».

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Βαλ’τους Χ-Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Το Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο χώρο της έκθεσης θα φιλοξενηθεί συζήτηση για τη θέση της καλλιτεχνικής δημιουργίας απέναντι στη ρατσιστική βία, με τη συμμετοχή των δημιουργών κόμικς της έκθεσης. Την Κυριακή, στις 4 μ.μ., στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων έξι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας (Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης, Πέτρος Κωνσταντίνου, Νίκος Σοφιανός, Γιάννης Τσιρώνης) θα συζητήσουν για τη ρατσιστική βία και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση διοργανώνεται από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δεσμευτούν οι υποψήφιοι στο κατά πόσο θα φτιάξουν ένα δημόσιο χώρο που θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και θα αποκλείει τέτοια φαινόμενα, αλλά και κατά πόσο θα αποκλείσουν ξενοφοβικές και ρατσιστικές τάσεις από τη λειτουργία του δήμου», παρατηρεί η κ. Τάκου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17 Μαρτίου και λειτουργεί από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 21.00 μ.μ.

(οι φωτογραφίες από τα σκίτσα που εκτίθενται στην έκθεση παραχωρήθηκαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη ΜΚΟ «HumanRights360»)

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

37
σχόλια
 1. avatar Αρκτίνος

  Άμα έχουν τα κότσια ας κάνουν κι ένα αφιέρωμα για την κόκκινη τρομοκρατία και ας βάψουν και κόκκινο τον χάρτη να δούμε τί έκταση θα έχει!!!Και ας γράψουν και στίχους του Φύσσα να δει ο κόσμος τι ακριβώς έλεγε το"παλικάρι" στα "αντιφασιστικά" του τραγούδια!!

 2. avatar Νικος χασαπης

  Καμία προληπτική σύλληψη θα κάνετε;

 3. avatar Ελληνοαμερικανος

  [...] γνωστός ο ρατσισμός εναντίων των [...] από την [...] είναι θα περάσει αλλά κάντε και εσείς κάτι.

 4. avatar Κανενας

  Άνθρωπος να μην διώκεται και να δολοφονείται. Είτε Έλληνας είτε ξένος. Απλά τα πράγματα. Καμπάνια ανθρωπισμού για όλους . Όχι μονο για πρόσφυγες η μονο για Έλληνες. Αμάν πια το 1+1 κάνουν 2 πρέπει να ξαναμαθουμε ρε παιδια;

 5. avatar ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

  Η Αθήνα είναι μια πόλη της διαφορετικότητας χρήστες ναρκωτικών χτυπούν την δόση τους χωρίς περιορισμούς , Έγχρωμοι επενδυτές έμποροι έχουν ελεύθερες ζώνες εμπορίου , πολύχρωμοι μετανάστες εφοδευουν και ουρουν ελεύθερα σε κάθε σημείο της πόλης . ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές υποδεικνύουν την ανωμαλία του straight, ομάδες του Εξαρχισταν περιφρουρούν την νομιμότητα και φωτίζουν την πόλη την νύχτα με τις μολότοφ τους , και δίνουν χρώμα με τα σπρέι τους σε μνημεία και αγάλματα , Ισλαμοσυμμοριτες θέλουν να χτίσουν τζαμιά πάνω στις στάχτες των Εκκλησιών . Αν αυτό δεν είναι η επιτομή μιας πόλης παγκόσμιο πρότυπο τότε τι άλλο μπορεί να είναι σύμφωνα πάντα με τους κρατικοδίαιτους αριστερούς κουλτουριάρηδες

 6. avatar Lxί

  Δεν θα καταφέρει κανένα φτιαχτό Αναρχοφασιστικό δημοσίευμα να μας πείσει ότι οι δολοφόνοι και φιλοτρομοκρατες ακροαριστεροί ΔΕΝ είανι οι πραγματικοί Φασίστες.

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Δε θα καταφέρει καμία πραγματικότητα να μας κάνει να πιστέψουμε ότι οι φασίστες είμαστε εμείς οι φασίστες και όχι οι αντιφασιστες που μας πολεμούν. Όπως και το 40 οι πραγματικοί ναζί ήταν οι Έλληνες πατριώτες και όχι οι Γερμανοί ουγκ. Ζητώ η τρέλα

  2. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Δηλαδή οι πραγματικοί ναζί είναι αυτοί που πολέμησαν το ναζισμο το 40;;;

 7. avatar ΑΡΙΣΤΕΡΑ α.ε.β.ε

  αριστεροσυμμοριτες βγαλμενοι απο τους
  υπονομους της παγκοσμιοποιησεις που μισουν καθε τι πατριωτικο εθνικο και ορθο, υπανθρωποι χωρις υποβαθρο κενοι απο αξιες με μισος προς τα παντα. Υπανθρωποι τεμπεληδες που τους φταιει το δηθεν συστημα....ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ που θελετε να ζησετε σε μια μαστουρα για να αντεχεται το αδειο κουφαρι σας

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Εσείς που είστε ιδεολογικοι απόγονοι των συνεργατών των Γερμανών το 40 μισείτε κάθε τι πατριωτικό.

 8. avatar Σας βαρέθηκα

  Το πιο γελοίο είναι η επίδειξη πολιτικής ορθότητας των υποψηφίων δημάρχων.

 9. avatar Trader

  Το ιδρυμα ροζα λουξ.μαλιστα.το ιδρυμα που χρηματοδοτειται απο το γερμανικο Υπεξ μαζεψε ολη την αριστεριλα και την σαπιλα της Ελλαδας.παλι καλα που οι ιμπεριαλιστες φοβουνται τους αριστερους και οι αριστεροι σιχαινονται τους ιμπεριαλιστες.

 10. avatar Συγκίνηση

  Ένα μαντήλι να κλάψω...

 11. avatar Admiral75

  Βγαλτε εναν χαρτη με τους σφαγμενους Ελληνες και τις βιασμενες Ελληνιδες απο τους λαθρο και οχι 52 αλλα 520 χ δεν θασας φτασουν σκουπιδια της κοινωνιας.

 12. avatar 33

  πασοκ ρε μουτρα

 13. avatar Stateless

  Τα πράγματα για τους μπάτσους είναι πιο απλά.
  Η απλή εγκληματικότητα, όπου υπάρχει φτώχεια.
  Η ρατσιστική εγκληματικότητα, όπου υπάρχει η χαυγη.

 14. avatar Aimilios

  για την Αγγελικη την Μυρτω και τα εκατονταδες θυματα των "καυμενων" ισλαμιστων αριστερων δολοφονων, θα ενδιαφερθει κανεις καλλιτεχνης ή επειδη αυτα δεν ανηκανε στην Αριστερη Αρια Φυλη, δεν χρειαζεται να ασχοληθουμε;;;

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Και Έλληνες είναι θύματα της ναζιστικής συμμορίας όχι μόνο ξένοι. Με τα χιλιάδες θύματα Ελλήνων θα ασχοληθείτε εσείς. Την κοπέλα που βίασε και έκαψε Έλληνας ορθόδοξος στην Ξάνθη θυμάστε πως την έλεγαν;;; κάνατε καμία συγκέντρωση;;; από τα 100δες παιδιά που κάθε χρόνο βιαζουν ελληναραδες παιδερες θυμάστε κανένα όνομα;; ;;;;

 15. avatar Giro

  Φασιστες στις τρυπες σας

 16. avatar FIXED

  Ο Χάρτης των αναρχοφασιστών.

 17. avatar nikolakis2

  τρομερη αριστερη προπαγανδα ως συνηθως!Που να βγαλουμε και χαρτη με τους Ελληνε ςπου εχουν πεσει απο αλβανους, πακιστανους, αφγανους, αλγερινους, μαροκινους,αφρικανους, θα κοκκινισει ολη η Ελλαδα απ το αιμα των Ελληνων,,,

 18. avatar Daf

  Ποσο ξεφτιλισμενοι εισαστε ρε εσεις οι αριστεροι αλλα και ποσο ρατσιστες απεναντι στους Ελληνες, για βαλτε ρε αν εχετε τα κοτσια, ενα αντιστοιχο χαρτη απο τις χιλιαδες επιθεσεις, λαθροεγκληματιων που εχετε μαζεψει, εναντιον Ελληνων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει