Εκδήλωση διαλόγου με προσκεκλημένο τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, διοργάνωσαν απόψε στην Κομοτηνή η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής.

Θέτοντας τη βάση της συζήτησης που ακολούθησε, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή 75 εκατομμύρια πρόσφυγες και 260 εκατομμύρια μετανάστες βρίσκονται κάπου στον κόσμο, σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα της Ελλάδας, δεν είναι καν της Ευρώπης αλλά παγκόσμιο.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο έχει γίνει λάθος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, απάντησε πως λάθη δεν γίνονται μόνο αν δεν προσπαθήσεις να κάνεις κάτι. «Το λάθος της Ευρώπης είναι ότι δεν είχε προβλέψει πολύ γρήγορα τι πρόκειται να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως στόχος πρέπει να είναι όχι η διαχείριση αλλά η αποτροπή των δυσμενών επιπτώσεων από τις εξελίξεις.

Ανέφερε πως το πρώτο χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση και την ασφάλεια θεσπίστηκε το 2014 ενώ μέχρι τότε δεν υπήρχε μεταναστευτική στρατηγική, εκτιμώντας πως έκτοτε έγιναν πολλά πράγματα και έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, καθώς «όταν άρχισαν τα κύματα ξεκινήσαμε από το μηδέν».

Διευκρίνισε πως η προτεραιότητα που δόθηκε στην Ευρώπη ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και το κατάφερε. «Σίγουρα δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το 2015, έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες…» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως σήμερα γίνεται καλύτερη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων και πως αυτή η στρατηγική που έχει πλέον υιοθετηθεί πρέπει να συνεχιστεί και ν’ αναπτυχθεί και κάτω από αυτές τις νέες συνθήκες να δημιουργηθεί μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας λέγοντας πως χτυπήθηκε μέσα από βαθιά συνεργασία και καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης.