«Η βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του ελληνικού κράτους»

Έντονη αντίδραση του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου στη συμφωνία Εκκλησίας - Κράτους


ΕΛΛΑΔΑ
21:58
07/11/2018
«Η βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του ελληνικού κράτους»
15
loading

Την εναντίωσή του στα όσα συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, και συγκαλεί έκτακτη σύναξη του κλήρου της Μητρόπολης Δημητριάδος, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και να ληφθούν αποφάσεις που θα κατατεθούν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Καταστατικό Χάρτη, η Εκκλησία της Ελλάδος είναι Αυτοκέφαλη Εκκλησία, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο, έχει επικεφαλής τον Ιησού Χριστό, και ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος είναι Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου. Με το ισχύον καθεστώς κατοχυρώνεται η ισχύς των Πατριαρχικών Τόμων του 1851 και του 1928, δηλαδή, κατοχυρώνεται, με πολλή σοφία, η ύπαρξη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η δημοκρατική της λειτουργία, ο σεβασμός των εκκλησιαστικών καθεστώτων και η αναντικατάστατη σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κάθε λέξη του Συντάγματος που αφορά την Ορθοδοξία, είναι λέξη με τεράστιο ιστορικό και πολιτισμικό βάρος, προϊόν πολύτιμης εμπειρίας αλλά και τραυματικών γεγονότων.

Ειδικά στην περίπτωση του Συντάγματος του 1975, η διατύπωση των άρθρων που αφορούν την Εκκλησία είναι βαθύτατα επηρεασμένη από το τραυματικότατο γεγονός της επαίσχυντης επεμβάσεως της χούντας, η οποία παραβιάζοντας κάθε έννοια θρησκευτικής ελευθερίας της Εκκλησίας, οδήγησε σε ολέθριες και εθνικά ζημιογόνες καταστάσεις. Παράδειγμα, η τραγική συνέπεια του εκκλησιαστικού διχασμού της Κύπρου, που οδήγησε στον εθνικό διχασμό και εν τέλει στην τουρκική εισβολή.

Το κοινό ανακοινωθέν Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, δεν συνάδει με τις περιγραφείσες αρχές και την ιστορική εμπειρία, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποδούλωση της Εκκλησίας στο κράτος, και μάλιστα με όρους επαιτείας εξαιτίας της αιωρούμενης αβεβαιότητας ως προς την τακτική και συνεπή καταβολή της συμφωνηθείσας ετήσιας επιχορήγησης. Είναι αλήθεια ότι χωρίς οικονομική αυτοτέλεια, δεν μπορεί να υπάρξει μια ανεξάρτητη Εκκλησία της Ελλάδος. Όμως, ως Έλληνες, προτιμούμε ως εγγυητή αυτής της οικονομικής ανεξαρτησίας μας, το Ελληνικό Κράτος.

Η πρόταση που περιγράφει το κοινό ανακοινωθέν θα οδηγήσει την Εκκλησία της Ελλάδος στον ολισθηρό δρόμο να αναζητά εναγωνίως και διαρκώς την αποκόμιση κερδών, είτε μέσω εταιρειών, είτε μέσω χορηγιών/επιχορηγήσεων από οποιονδήποτε που έχει τα χρήματα, ώστε να μισθοδοτεί τους κληρικούς Της και να καλύπτει τις υλικές ανάγκες Της. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να συντείνει στη μεταφορά πόρων από το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, στην κάλυψη αναγκών μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου.

Μια τέτοια Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, δεν είναι η Εκκλησία του λαού μας. Και η Εκκλησία στην Ελλάδα είναι υπόθεση, πρώτα απ' όλα, του λαού μας.

Εκτός από όλα αυτά, όμως, υπάρχει και ένα ακόμα σημείο που εκπλήσσει δυσάρεστα όποιον πίστευε ότι μια Κυβέρνηση της Αριστεράς θα επιδείκνυε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων, εργασιακής ασφάλειας και, φυσικά, δεν θα συναινούσε σε απολύσεις.

Το κοινό ανακοινωθέν Πρωθυπουργού - Αρχιεπισκόπου συνιστά τη μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του Ελληνικού κράτους. Χωρίς καμία γνώση των ίδιων των άμεσα ενδιαφερομένων, αποφασίστηκε, μέσα σε λίγες ώρες, η μαζική απόλυσή τους από το δημόσιο, ενώ το μελλοντικό καθεστώς εργασιακής τους απασχόλησης (ακόμα και η ίδια η επαναπρόσληψή τους στον νέο εργοδότη τους) είναι σκοτεινό και αβέβαιο, με την απώλεια επίσης εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων να προβάλει ως ένα πολύ πιθανό σενάριο. Όσοι χαίρονται για το γεγονός αυτό, ή όσοι σκέφτονται ότι άδειασαν 10.000 του Δημοσίου, ας σκεφτούν πως ό,τι έγινε μια φορά, μπορεί να γίνει και δεύτερη. Παραδείγματος χάριν, ΝΠΔΔ είναι και οι Δήμοι, είναι και τα Πανεπιστήμια. Τώρα που βρέθηκε η διαδικασία και ο τρόπος, τι θα σταματήσει αύριο μια κυβέρνηση να επαναλάβει το ίδιο μοτίβο, απομονώνοντας μια κατηγορία εργαζομένων του Δημοσίου και οδηγώντας την μαζικά σε ένα νέο εργασιακό καθεστώς;

10.000 οικογένειες, 10.000 Έλληνες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην διακονία του λαού μας, δεν είναι δυνατόν να τυγχάνουν τέτοιας απαξιωτικής μεταχείρισης. Δεν είναι δυνατόν να τους αφαιρείται κάθε δικαίωμα, ακόμα και αυτό της απλής ενημέρωσης, μόνο και μόνο γιατί είναι Ιερείς.

Το αίσθημα ευθύνης και η αγωνία μας για το μέλλον της Εκκλησίας και του τόπου, δεν μας επιτρέπει να παραμείνουμε απαθείς ενώπιον των σοβαρών αυτών εξελίξεων και επικίνδυνων ανατροπών. Γι' αυτό και συγκαλούμε έκτακτη Σύναξη του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεώς μας, προκειμένουμε να υπάρξει ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων, τις οποίες και θα καταθέσουμε στο Ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Ιεραρχία, την έκτακτη σύγκλιση της οποίας άμεσα ζητούμε και αναμένουμε».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Rotten

  Τώρα, σοβαρά ;;;;

 2. avatar Douskas John

  Εγώ λυπάμαι τους απλούς παπάδες που θα έχουν να κάνουν πλέον με την μεγαλύτερη μαφία όλων των εποχών ( μητροπολίτες κλπ ) . Εκεί που το είχαν σίγουρο τον μισθό τους τώρα θα περνάει από το χέρι αυτών .Τους βλέπω να μένουν από 10.000 που είναι τώρα οι μισοί .

  1. avatar διαολος

   και κανενας να μη μεινει ακομα καλυτερα χεχε

 3. avatar Κανένας λόγος ανησυχίας

  Ας πουλήσει η εκκλησία όλα αυτά τα περιττά (ειδωλολατρικά) χρυσά σύμβολα, τη γη που περισσεύει, τις Mercedes και όλα τα λοιπά και δε θα έχει ανάγκη. Τελικά ο Τσίπρας να δεις που θα μάθει στους ιερείς να ζουν όπως δίδαξε ο Χριστός: ΑΠΛΆ ΚΑΙ ΛΙΤΆ!

 4. avatar Mplaky

  ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΙΣΛΑΜ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΟΦΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ ΑΙΩΝΩΝ ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΦΟΡΑΝΕ ΤΑ ΧΡΥΣΟΠΙΚΙΛΤΑ ΑΜΦΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΟΜΑΤΕΣ

 5. avatar Sovoka

  Δηλαδή θα ήταν κακό να γίνει και σε άλλες κατηγορίες? Όπως π.χ. Οι Δήμοι? Ας παίρνουν επιχορήγηση ένα ποσό ( ή ας πάρουν πάνω τους τον ενφια) και ας κάνουν τα «κουμάντα» τους.

 6. avatar Να πάτε να δουλέψετε

  Ρασοφορη !!!! όπως όλος ο κόσμος ο Ιησούς ήταν ξυλουργός εργάζονταν!!! εσείς που τρώτε και πίνετε και παχαίνετε ις βάρους του τόπου και της πίστης στον Θεό δεν ξέρετε που να τα βάλατε που εκμεταλευεστε τους λαούς από τον μεσαίωνα..τώρα φοβάστε μην σταματήσετε να σας τα ακουμπάνε κάθε μήνα... Άμα σας τα κοψουνε να δούμε τη πίστη σας όχι τώρα που τρώτε και πίνετε! Να σας βγάλουν από την γυάλα.να πάτε να δουλέψετε όπως όλοι!!!

 7. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Τώρα το θυμήθηκαν. Μόνο την πάρτη τους κοιτάνε και αυτοί

 8. avatar Ρε ….. Ιγνατιε

  Μαυρα κορακια με μυτες γαμψες
  ειστε και τιποτα αλλο...
  Και εσυ και ο Αμβροσιος
  Δεκανικια της δεξιας που
  μιλατε σαν εκπροσωποι του Μητσοτακη και οχι του Θεου
  Απορω πως δεν σας πετανε εξω απο την εκκλησια οι σωστοι παπαδες
  Γιατι κατι σαν εσας διωχνουν και αυτους που πιστευουν μακρια απο την εκκλησια

 9. avatar PANKO

  Χα χα χα...
  Η ευρωδικτατορία πλέον χτυπάει τους υπηρέτες της...

 10. avatar Χαχας

  Σας φλωμωσαν και εσάς με λιμουζίνες και μεγαλοπρέπεια και χάσατε την μπάλα όπως και οι αξιωματικοί με τα μετάλλια!

 11. avatar Ποντικας ο μεγαλοπρεπης

  Τα εργασιακα δικαιωματα των ιερεων
  διασφαλιζονται γιατι εινσι στα χερια της εκκλησιας, οσον αφορα τα συνταξιοδιτικα διασφαλιζονται οπως ολων των υπολοιπων Ελληνων πολιτων!

 12. avatar Extremoulis

  Ωραία, κατανοούμε ότι δεν έχετε επιχειρήματα σοβαρά άγιε Δέσποτα. Απλά μιλάτε για να μιλήσετε. Η σύναξη των ιερέων, με τι επιχειρήματα θα μιλήσει όταν δεν υπάρχει κάποια απόφαση για κανένα ζήτημα από την Ιερά Σύνοδο;
  Θεωρώ ότι ο άγιος Δημητριάδος, όπως κι άλλες φορές έχει κάνει, απλά λαικιζει μόνο κ μόνο για να προβληθεί, μπας κ τον κάνουν μια μέρα αρχιεπίσκοπο. Κρίμα!

 13. avatar True

  Ο προδοτης - Πινόκιο πρωθυπουργός βρήκε καλό παρτενέρ....έναν ακόμη προδότη της εκκλησίας. Με τον μακαριστό Χριστόδουλο ούτε ως σκέψη θα γινόταν τέτοια συνάντηση. Το έργο των άθεων ψευτοαριστερών προχωράει ακάθεκτο. Η Παναγία θα δώσει την τιμωρία που αναλογεί σε ολους. Η χαρά έχει κοντά πόδια. Ιερώνυμε ξυρισου και παραιτησου. Είσαι η ντροπή των θρησκευώμενων.

  1. avatar Kay

   Κι εσύ πού ξέρεις τι θα κάνει η Παναγία και μιλας εκ μερους της; Βλασφημε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει