Η Αθήνα απευλαύνει Ρώσους διπλωμάτες

Τα μέτρα που λαμβάνονται από την Ελλάδα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές


ΕΛΛΑΔΑ
9:50
11/07/2018
Η Αθήνα απευλαύνει Ρώσους διπλωμάτες
50
loading

Η Αθήνα έχει δρομολογήσει ήδη την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα αλλά και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.

Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ. Τότε, η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία. Επίσης, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή.

Κατέληγαν, μάλιστα, λέγοντας ότι κανένα μέλος των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία δεν έχει κινηθεί εκτός των πλαισίων των καθηκόντων του. Αντιθέτως, όλοι ανεξαιρέτως ασκούν τα καθήκοντά τους αυστηρά στο πλαίσιο της αποστολής τους στη Ρωσία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

50
σχόλια
 1. avatar Αλέξης Τσίπρας «Ο πιο καλός, ο μαθητής, ήμουν εγώ στο … ΝΑΤΟ»!

  Η πιο … πλουμιστή στολή, είναι η … αμερικανική!
  Τα … στολίδια αυτής;
  — Πρώτη η χώρας μας σε ΝΑΤΟϊκές δαπάνες – η τυπική πρωτιά των αμερικάνων δεν «πιάνεται» γιατί αυτοί χρηματοδοτούν το δικό τους … μαγαζί!
  — Η απέλαση από την χώρα μας Ρώσσων διπλωματών – το γεγονός ότι έγινε την παραμονή της Συνόδου του ΝΑΤΟ, μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να είναι!
  — Η επίσημη πρόσκληση της χώρας μας στα Σκόπια για ένταξη του κρατιδίου αυτού στο ΝΑΤΟ – παρά τις … κορώνες Καμμένου και άλλων!
  «Ο πιο καλός, ο μαθητής, ήμουν εγώ στο … ΝΑΤΟ»!
  Αλέξης Τσίπρας
  Άντε και εις … ανώτερα!
  υ.γ.: Αλήθεια, τι του τάξανε του Αλέξη «μας» για να είναι τόσο πολύ … αριστερός;
  Ε ;;;
  Ξέρει κανείς;;;

 2. avatar ti s

  προς Λίγο
  χα χα χα
  αν διάβασες κάποιο από τα βιβλία της Π. Δ. αυτό σου έμεινε;
  Καλή η προσπάθεια για αχταρμά αλλά (αν έχουμε υπόψη το ίδιο απόσπασμα) δεν εννοούσε τους Σκοπιανούς αλλά τους κατοίκους της Μακεδονίας επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  Όσο για το ιδίωμα δεν μιλιέται καν σε όλο τον μακεδονικό χώρο αλλά σε περιοχές κοντά στα Σκόπια (π.χ. Φλώρινα, Πέλλα).
  Φυσικά δεν κακιώνουμε με την Πηνελόπη Δέλτα που περιγράφει μεν ένα κράμα αλλά δεν ξέρει την ακριβή ορολογία της γλωσσολογίας, τη διάκριση ανάμεσα σε γλώσσα, γλώσσα πίτζιν και κρεολή γλώσσα. Με λίγα λόγια ένα απόσπασμα από antibaro:
  "Κλείνοντας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι το ιδίωμα των Ελλήνων γηγενών της Μακεδονίας δεν έχει καμία σχέση με την επίσημη, δήθεν «μακεδονική» γλώσσα ...Το πρώτο υπήρξε μια βοηθητική γλώσσα που ξεκίνησε ως πίτζιν και εξελίχθηκε σε Κρεολή, ενώ η δεύτερη είναι «μια διάλεκτος εξοπλισμένη με στρατό και ναυτικό», όπως προαναφέραμε, και η οποία εξελίσσεται σε μια πλήρη γλώσσα με την στήριξη όλων των μηχανισμών του κράτους των Σκοπίων."
  Θα σου δώσω και ένα παράδειγμα: σο πράεις;=τι κάνεις; από το "τι πράττεις;"
  ψάξε για κρεολή και πίτζιν

 3. avatar Γιωτόπουλος!

  Ο ΤΣΙΠΡΟΦΑΣΙΣΤΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΥΝΑΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑ ΜΕΙ. ΤΥΧΑΙΟ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ! ΒΡΗΚΑΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ.

 4. avatar Η δημοκρατία μασάει μονίμως τα λόγια της

  "...απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών"; Mε μια λέξη "κατασκοπία".

 5. avatar ti s

  Υπεύθυνη Δήλωση

  Εγώ ο/η πιο κάτω υπογεγραμμένος/η tis, που συμμετείχα σε πορείες κατά της συμφωνίας με τα Σκόπια, με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, δηλώνω υπεύθυνα ότι επηρεάστηκε η σχετική συμπεριφορά μου από τα εξής πρόσωπα:
  1. Παΐσιο άγιο, κατά κόσμον Αρσένιο Εζνεπίδη
  2. Μελά Παύλο
  3. Σαράντο (Τέλο) Αγαπηνό, γνωστό και ως Καπετάν Άγρα
  4. Δέλτα Πηνελόπη
  5. Τζινίκου Αθηνά, κυρίως τη φράση της για τους Μακεδονομάχους (Κρήτης-Πελοποννήσου) ότι έκαναν τα νιάτα τους έναν σβώλο μακεδονικού χώματος
  χωρίς να γνωρίζω αν κάποιος από αυτούς είχε ρωσική καταγωγή.

  1. avatar Λίγο

   Αδιάβαστος... Η Πηνελόπη Δέλτα είναι μία εξ αυτών που αποκαλεί στα γραπτά της τους Σκοπιανούς Σλαβομακεδόνες. Με λίγο διάβασμα θα είσαι πιο έξυπνος και λιγότερο εξυπνάκιας

   1. avatar Κικη Ματ….

    Τα μυστικά του βάλτου ήταν βαριά για τα παιδικά χεράκια μου.Λιγο...
    Δεν το διάβασα όλο κουράστηκαν τα χέρια μου.

 6. avatar ΜΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΣ

  ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΛΙΕΚΣΙ;

 7. avatar priest

  Πόσο πιο πολύ θα κινδυνεύσει η χώρα από τη δράση και τις μεθόδους της εγκληματικής συμμορίας? Τώρα τα βάζει με τη Ρωσία με μοναδικό σκοπό να πείσει τους ελάχιστους ψηφοφόρους της πως πίσω από τις αντιδράσεις κρύβεται η Ρωσία. Πρώτα προσπάθησε να πείσει πως η πλειοψηφία της κοινωνίας που αντιδράει είναι φασίστες, τώρα αυτό. Τι θα επακολουθήσει? Θα αρχίσει να σκοτώνει κόσμο?

  1. avatar ti s

   Μη δίνεις ιδέες.

 8. avatar bekri Butar

  απο αμερικανοκομμούνια τι περίμενες..

 9. avatar Κάργα Συριζαιος

  Οι Ρώσοι δεν θα μας έδιναν λεφτά το 2015; Τώρα τσακωθήκαμε και μ' αυτούς;

 10. avatar Περήφανη Αριστερή Διπλωματία

  Οσφυοκάμπτον Συριζόσκυλο: Πάντα υπάκουο στο αφεντικό. Πάντα πρόθυμο να γλύψει εκεί που το σφαλιαρώνουν. Μόνο στα άλλα σκυλάκια το παίρνει να πουλάει τσαμπουκά.

 11. avatar Μην τυχόν και αγγίξετε έστω και ένα πόμολο

  από την πρεσβεία στην Βασιλ. Σοφίας. Εκεί γλείφετε και κάνετε μετάνοιες κάθε εβδομάδα. Ο Τζέφρι σας διορίζει, σας διατάζει, σας παρακολουθεί και εσείς τον γλείφετε ανελλιπώς.

 12. avatar Οι Αριστεροί υπάλληλοι των Αμερικάνων

  Ποιο Αμερικανοτσολιας, Τουρκοτσολιας και Γερμανιτσολιας από το Τσίπρα δεν υπάρχει. Γενικά οι Αριστεροί ξεπουλάνε τα πάντα σε όποιον τους το ζητήσει απλά. Ποτέ ξανά Αριστερά.

 13. avatar ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ…

  ... ο τσαρλατανος ικετευε τον Πουτιν για ρουβλια που θα τον στηριζαν να ...συγκρουστει με την Δυση και να βαλει τις αγορες να ...χορευουν! Τωρα η ξεβρακωμενη [...] της Μερκελ, εχοντας χασει καθε λαικο ερισμα, προσδοκα απο τους "τοκογλυφους" να τον σωσουνε απο την λαικη οργη, ερποντας και γλυφοντας εκει που πριν εφτυνε... Προφανως αγνοει πως "την ΠΡΟΔΟΣΙΑ πολλοι ηγαπησαν, τον ΠΡΟΔΟΤΗ ουδεις"!

 14. avatar Ανακοίνωση από το Μαξίμου:

  "Δεν επιθυμούμεν να έχομεν καμίαν σχέσην με του Ρώσους. Ανήκομεν εις την Δύσην, είμεθα ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ το οποίο μας προστατεύει από την κομμουνιστικήν απειλήν, ενώ ανήκομεν και εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσην και την Ευρωζώνην των ισχυρών καρτών της Ευρώπης, οι οποίες εγγυόνται δια την ασφάλειαν των συνόρων μας και την εθνικήν μας ακεραιότητα, αρκεί να βγει ο ασθενής από της χειρουργικής κλίνης", δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας κύριος Παπαδόπουλος, συγνώμη κύριος Τσίπρας ήθελα να πω.

  1. avatar ΤαεχειΚανειΣαλατα

   Ρε μακαρι να ηταν Παπαδοπουλος αυτος δε κατασχεσε τα σπιτα και τα χρεη
   τα ΧΑΡΙΣΕ στους πολιτες ουτε καταστραφηκαν εργοστασια ουτε πεινασε ο λαος
   επι Παπαδοπουλου .. αιντε εχετε χασει την μπαλα..
   Μακαρι να ηταν Παπαδοπουλος που ειπε ΟΧΙ στους Αμερικανους να πανε
   με αεροπλανα στο πολεμο του Ισραηλ να περασουν πανω απο την Ελλαδα
   και το εφαγαν λιγο καιρο μετα ..οι Εβραιοι με τους κομμουνιστοσυμμοριτες
   και τους μαρξιστες ψευτοδεξιους εξοριστους πολιτικαντες

 15. avatar Βαλεντίνη

  Δεν εχω καμμια εμπιστοσυνη ότι η Ελληνικη κυβερνηση δρα προς οφελος της πατριδος.Μαλλον πλατες στη Γερμανια κανει και στους δανειστες.Ως εκ τουτου μονο στις εκλογες ελπιζουμε.

 16. avatar Ζ Ανδρέου

  ΕΛΕΟΣ. Εκλογές τώρα. Η χώρα ξεφτιλίζεται διεθνώς καθημερινά. Το βλήμα που έχουμε για πρωθυπουργό αντί να χτίσει τις σωστές για την χώρα συμμαχίες, αντ' αυτού "διαπραγματεύεται" συμφωνίες απόλυτα δυσμενείς για την χώρα. ΕΛΕΟΣ. Την Ρωσία δεν την θέλετε, αλλά τα Σκόπια σας έχουν στα τέσσερα. Άχρηστοι.

 17. avatar Τζανακόπουλε

  βγες και πες οτι έχουμε αναθέσει την εξωτερική μας πολιτική στην Αμερικανική Πρεσβεία και την Εθνική Άμυνα στο Ισραήλ και άσε τις παπάτζες... Και να μην σας πειράζει όταν σαν κράζουν ότι έχετε γίνει τα παιδιά για όλα τα θελήματα...

 18. avatar Giorgo

  Αναμένουμε και τις απελάσεις Αμερικανών, Καναδών, Βρετανών, Γερμανών, Ολλανδών κ.ά. διπλωματών που ανακατεύονται σε εσωτερικές υποθέσεις.

 19. avatar Συγχαρητήρια

  Όταν η Αμερική διατάζει, οι δούλοι υπακούουν, είτε πρόκειται για τα Σκόπια, είτε για τη Ρωσία. Ο Καμμένος και ο Τσίπρας είναι ό,τί πιο σιχαμερό και προδοτικό έχει περάσει ποτέ από την Ελλάδα, ο Γιωργάκης ήταν υπερπατριώτης μπροστά τους.

 20. avatar Ο Μεσημερας

  Πάντα οι Ρώσοι ήταν κωλοτούμπες και πισωμαχαιροβγαλτες σε στενούς συμμάχους Τους! Ανεμπιστοι εντελώς!!
  Ας μην τους έχουμε και πολύ εμπιστοσύνη..

  1. avatar Έγινε πρακτοράκο της φακής

   Θα συνεχίσουμε να δηλώνουμε υποταγή στον Τζέφρι το αφεντικό σου. Αυτοί άλλωστε δεν ξεπουλούν τους στενούς συμμάχους τους, έτσι; Θα μας το επιβεβαιώσουν οι Κούρδοι, οι Κύπριοι, οι Ιρακινοί, οι Έλληνες. Όχι ;;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει