Τον ορισμό εκπροσώπων από όλα τα κόμματα προκειμένου να υπάρχει συνεχής και αδιάλειπτη ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων ζητά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης με επιστολές που απηύθυνε προς τους αρχηγούς των κομμάτων και τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ στην επιστολή του ο υφυπουργός επισημαίνει τη σπουδαιότητα του ζητήματος και την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια αλλά και διαρκής και σε σωστή βάση ενημέρωση για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν αλλά και εκείνες που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Και ζητά από τις ηγεσίες των κομμάτων να ορίσουν από έναν εκπρόσωπο προς τον οποίο θα γίνεται η ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα κατατέθηκαν στο ΥΠΕΚΑ οι προσφορές 8 διεθνών εταιριών για συμμετοχή στις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και εκκρεμεί η αξιολόγηση των προσφορών από την αρμόδια Επιτροπή που θα προσδιορίσει τον ή τους αναδόχους. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στη χρονιά να ολοκληρωθούν οι έρευνες, να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για εταιρίες που θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάδειξη επενδυτών που θα ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις στα τρία «οικόπεδα» που έχουν προκηρυχθεί από το ΥΠΕΚΑ (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο) και οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει αναγγείλει εξάλλου την προκήρυξη νέων διαγωνισμών για 10-12 «οικόπεδα» σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, κομμάτι της Μεσσηνίας, Αχαΐα και πιθανώς χερσαίο τμήμα της Κρήτης. Δηλαδή όλα τα χερσαία κομμάτια της χώρας όπου υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων.