Ισχυρή δόνηση ταρακούνησε την Αθήνα λίγο μετά τις 22:20 με το επίκεντρο να εντοπίζεται 24 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας, περίπου 2 χλμ. από την περιοχή της Σταμάτας.

Η δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ (η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για 4,5 ρίχτερ ενώ το Ευρωμεσογειακό τον δίνει στα 4,4 ρίχτερ), έγινε ιδιαίτερα αισθητή καθώς είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χλμ.

Clipboard01

Στην περιοχή της Σταμάτας τοποθετεί το επίκεντρο του σεισμού και ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Πρόκειται για το βόρειο άκρο του επικέντρου που έδωσε το σμήνος σεισμών της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

σεισμος σταμάτα

Τι λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική

Αισιόδοξος φάνηκε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος με δήλωσή του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «μάλλον εκτονώθηκε ένα ρήγμα που είχε ενεργοποιηθεί εδώ και μέρες».

Συγκεκριμένα για τη δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών (4,3 για το Ευρωμεσογειακό) σχολίασε πως: «Το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ Μαραθώνα και Σχοινιά. Η περιοχή είχε ενεργοποιηθεί από τις 2 Ιανουαρίου. Εκτονώθηκε μία σεισμική δραστηριότητα και αυτό είναι καλό».

Στη συνέχεια σχολίασε ότι: «Όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική δραστηριότητα δεν μπορούμε να μιλάμε με απόλυτη βεβαιότητα. Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι ψύχραιμοι και να μην ακούσουν περαιτέρω φημολογίες και να είναι αισιόδοξοι. Τα στοιχεία είναι υπέρ όλων μας. Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί 100% ότι δεν θα γίνει ακόμα μεγαλύτερός σεισμός. Τα στοιχεία όμως είναι υπέρ της ηρεμίας».

Λέκκας: Η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος με παρέμβαση του στην ΕΡΤ σχολίασε ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο το βόρειο άκρο του νομού Αττικής και είχε δώσει ένα σμήνος σεισμών στις 9 Ιανουαρίου.

Η σεισμική δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ ήρθε από τον ίδιο εστιακό χώρο στη βορειοανατολική Αττική, που έδωσε 18 σεισμικές δονήσεις μέσα σε δέκα ώρες, στις 9 Ιανουαρίου. Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε τον αποψινό σεισμό των 4,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο την Σταμάτα, ως φαινόμενο που εκτονώνεται με ασθενείς σεισμούς και μικρή σεισμικότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, «η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο». Ενώ κάλεσε τους κατοίκους της Αττικής να μην ανησυχούν.