Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική οικονομία εξέφρασε – για ακόμη μια φορά – ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Jac van Herpen. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το εξ Ολλανδίας στέλεχος δήλωσε πως η εταιρία συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία των τριών εργοστασίων της στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως βλέπει ευκαιρίες στη χώρα μας.

Απαντώντας σε ερώτηση του αν υπήρξε την τελευταία διετία – της κρίσης χρέους – ποτέ σκέψη από τη μητρική ή την εν Ελλάδι θυγατρική για αποχώρηση ή για περιορισμό της παρουσίας της στην Αθήνα, ο κ. van Herpen δήλωσε ότι «λειτουργούμε 45 χρόνια εδώ και ουδέποτε είχαμε τέτοια σκέψη. Η παρουσία μας στην Ελλάδα είναι μέρος του ευρωπαϊκού μας DNA. Βλέπουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες».

Πάντως, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (θα παραμείνει ως πρόεδρος) δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που επικρατεί στην Ελλάδα: «Είμαι επτά χρόνια στη χώρα σας και έχουν αλλάξει οκτώ υπουργοί ανάπτυξης ! Χρειάζεστε κυβερνητική σταθερότητα».

Η κρίση, πάντως, αγγίζει και τις πωλήσεις μπίρας. Το 2011, η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση των πωλήσεων της εταιρίας κατά 13%. Οι πωλήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έφτασαν στα 389,3 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 440,8 εκατομμυρίων το 2010.

Το γεγονός ότι τα προ φόρων κέρδη της μειώθηκαν από τα 77,7 στα 61,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μετά φόρων αυξήθηκαν από τα 29,5 στα 48,6 εκατομμύρια ευρώ, δείχνει τη σημαντική αύξηση της φορολόγησης, κάνοντας τον πάντοτε προσεκτικό στα λόγια του Ολλανδό, να πει ότι υπάρχουν υψηλότερες τιμές στα ράφια, από τις οποίες «εμείς δεν επωφεληθήκαμε», αλλά μόνο το κράτος.