Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή σωματείων, οργανισμών και επιχειρήσεων της δύναμης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και φορέων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε, στο ΕΚΘ παρουσία της διοίκησής του και εργαζόμενων του ΟΕΕ και του ΟΕΚ, με αντικείμενο τη διάσωση των δύο οργανισμών και τη διασφάλιση του κοινωνικού έργου και των θέσεων εργασίας σε αυτούς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, τη μεταλλουργία, την ΕΛΒΟ, την ΕΥΑΘ, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των οικοδόμων, των βιοτεχνών, του ΚΘΒΕ, κ.α.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε έντονος διάλογος για τα κίνητρα της κατάργησης των δύο οργανισμών, που «χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών», καθώς και για το μέλλον «της ακίνητης περιουσίας, περίπου 10 δισ. ευρώ», που «και αυτή ανήκει στους δικαιούχους».

«Δεν χρηματοδοτείται από λεφτά του κράτους, ούτε και της τρόικας, δεν έχουν δικαίωμα να τους καταργήσουν» τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΘ, Δημήτρης Σιαμπάνης.

«Αν επιμείνουν, να τους αφαιρέσουμε το επιχείρημα για την επιβάρυνση των εργοδοτών και να διατηρηθούν έστω και με εισφορές μόνο των εργαζομένων» πρότεινε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ, Μάκης Κούρας.

«Να πάρουν ξεκάθαρα θέση και οι εργοδοτικές οργανώσεις» αντιπρότειναν αρκετοί παρευρισκόμενοι.

Την απειλή της απόλυσης για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, αν καταργηθεί ο ΟΕΕ, σημείωσε ο εκπρόσωπός τους, Μιχάλης Λαζαρίδης. Την ανησυχία τους εξέφρασαν και εκπρόσωποι εργαζομένων σε καλλιτεχνικές σκηνές. Από την αν. γραμματέα του ΕΚΘ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τονίστηκε επίσης, ότι απειλούνται τα «φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, στα οποία απευθύνονται οι παροχές (στέγη, επιδότηση στεγαστικού, παιδικοί σταθμοί, κ.α.)

Ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης, πρόσθεσε ότι «πλήττεται ο πυρήνας του κοινωνικού κράτους» και κάλεσε τους εργαζόμενους των δύο οργανισμών να παραστούν στο δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Τρίτη και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, εκφράστηκε θετικά για το έργο του ΟΕΕ και του ΟΕΚ.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, τόνισε ότι τις επόμενες ώρες θα εκδοθεί σχετικό ψήφισμα με τις υπογραφές των εκπροσώπων φορέων και κάλεσε τους παρευρισκόμενους και ξεχωριστά να αποστείλουν σχετική επιστολή στο υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών.